Administration 

Lavtlønnede ryger bagest i hospitalskøen

Danmark er på rekordtid blevet et land, hvor de rige og veluddannede undgår køen til operationsbordet. Det dokumenterer en ny analyse

Mørket omklamrer Gentofte Sygehus natten til 22. november 2005. Indenfor i det kunstige lys går Louise Grønskovs liv itu.

Den 27-årige social- og sundhedsassistent arbejder denne nat på fødegangen og gør sammen med en kollega klar til at flytte et sengeleje. Louise Grønskov skænker det ikke en tanke, da hun tager fat i metalbordet. At hun ikke tilhører den privilegerede gruppe på 500.000 danskere, der med en sundhedsforsikring i hånden kan undgå køen til operationsbordet. Sådan en forsikring har aldrig været nødvendig for hende. Indtil nu.

Louise Grønskov lægger vægten i og drejer det tunge metalbord.

Smæld.

Den unge kvinde tager sig instinktivt til ryggen. Smerter stråler ud i benene og slår luften ud af hendes krop. I dag, halvandet år senere, venter nu 29-årige Louise Grønskov stadig på at slippe af med smerterne fra den diskusprolaps, som det forkerte vrid udløste. Havde hun haft en sundhedsforsikring, var hun for længst blevet opereret.

En ny analyse fra Statens Institut for Folkesundhed (SIF) viser, at 30 procent af alle danskere over 16 år svarende til omtrent 500.000 nu har en sundhedsforsikring, som sikrer dem hurtig behandling på et privathospital, når hjertet, hoften eller knæet svigter. Det er en tidobling på få år. Men de populære forsikringer er ikke et privilegium for alle.

Har du penge...

Analysen viser, at især højtuddannede, mænd og danskere med store tal på lønsedlen har en sundhedsforsikring ¿ typisk via deres arbejdsgiver eller fagforening.

Kvinder, folk med en kortere uddannelse og en beskeden løn må i højere grad ¿nøjes¿ med de offentlige sygehuse. Der er opstået et A-hold af veluddannede og højtlønnede med sundhedsforsikringer og et ringere stillet B-hold uden. Den udvikling vækker bekymring hos flere eksperter.

De advarer om, at et ulighedens Danmark tegner sig. Og det går stik imod alt, hvad det danske velfærdssamfund ellers står for, mener Niels Ploug, forskningschef ved Socialforskningsinstituttet.

»Det er et brud med tanken om, at alle skal have sundhedsydelser efter behov og ikke efter, hvor tyk deres tegnebog er. Hvis det her handler om, at man gerne vil have et andet sundhedssystem, end det vi har nu, så skal man sige det. Så skal man sige lige ud, at dem, der er mest værd for arbejdsmarkedet, skal hurtigst frem i køen,« mener Niels Ploug.

Men det er en farlig udvikling, som i sidste ende risikerer at gøre det offentlige sundhedsvæsen ringere, advarer han.

»Når de ressourcestærke bliver behandlet i det samme system som de ressourcesvage, så blander de sig og stiller krav, som de ressourcesvage aldrig ville stille af sig selv. På den måde sørger de ressourcestærke for, at det offentlige system holder et højt niveau. Vi kan se på studier i USA, at et offentligt sundhedsvæsen, hvor kun de ressourcesvage er, ikke holder niveauet på samme måde,« siger Niels Ploug.

Dårlig livskvalitet

Finn Kamper-Jørgensen, der er direktør i Statens Institut for Folkesundhed, mener ikke, at sundhedsforsikringerne i sig selv udgør et problem.

Men faren lurer, hvis ventelisterne til de offentlige sygehuse får lov til at vokse sig for lange.

»Hvis en sundhedsforsikring bliver afgørende for, om man kommer i behandling hurtigt nok, får dem på B-holdet et ringere liv med en ringere livskvalitet. Hvis man har et dårligt knæ og skal vente et halvt år på at blive behandlet i det offentlige mod to-tre uger på et privathospital, så får man et halvt år med dårlig livskvalitet,« siger Finn Kamper-Jørgensen.

Vi er dog langtfra at få amerikanske tilstande i Danmark, mener han.

»Men på langt sigt kan udviklingen med sundhedsforsikringerne føre til en ulighed, som er helt uacceptabel i det danske samfund. En ulighed, hvor danskernes sundhed afhænger af, om de er på A- eller B-holdet. Om det udvikler sig sådan, afhænger af politikernes velvilje til at minimere ventelisterne til de offentlige sygehuse,« forklarer han.

Netop ventelisterne er et argument, som ofte bliver bragt frem.

Mindsker ikke kø

Nogle mener, at ventelisterne til de offentlige sygehuse bliver kortere, når dem med forsikring træder ud af køen og kommer på privathospital. Men den holder ikke, siger Jakob Kjellberg, sundhedsøkonom i det uafhængige DSI Institut for Sundhedsvæsen.

»Hvis man kigger på, hvad sundhedsforsikringerne bliver brugt til, er det mest fysioterapi, ergoterapi og psykologhjælp, som det private alligevel ofte tager sig af. Der bliver ikke frigjort mange kræfter i det offentlige til de operationer, der er ventelister til,« siger Jakob Kjellberg.

Årsagen er, at de, der bliver tilbudt sundhedsforsikringer, sjældent er dem, der bliver slidt og skadet som Louise Grønskov.

Det er helt naturligt, for folk som Louise Grønskov er ikke guf for forsikringsbranchen.

»Det er bedre at sælge til djøffere (jurister og økonomer, red.), der sidder på deres kontor, end til en social- og sundhedshjælper, der risikerer en masse skader. Hvis man overlader det til markedet, så handler det om at tjene penge og ikke om at hjælpe dem med størst behov. Det skal man nu ikke skælde forsikringsfolk ud for, de gør bare deres job. Men man skal være klar over, at det fungerer sådan,« siger Jakob Kjellberg.

Louise Grønskov ville ønske, at hun havde haft en sundhedsforsikring. For så havde hun allerede fået operationen for diskusprolapsen.

Påvirket psykisk

I stedet har den unge mor til to ventet på lægelige undersøgelser, forsøgt genoptræning uden at ryggen har fået det bedre, ventet på scanninger og på nye undersøgelser af den dårlige ryg.

Imens er listen over alt det, hun har mistet, bare vokset. Jobbet røg i september i fjor efter fem måneders sygemelding. Og da hun måtte nøjes med sygedagpenge i stedet for løn, mistede familien cirka 30 procent af det beløb, som de før havde til mad og tøj, når de faste udgifter var betalt. Humøret og glæden ved livet har Louise Grønskov også mistet efter halvandet år i smertehelvede.

Familiens tidligere så aktive overhoved klarer i dag kun at gå i et meget langsomt tempo, og indimellem falder hun, fordi ryggen låser.

»Psykisk har det påvirket mig meget. Jeg isolerer mig og har ikke lyst til være ude blandt andre, fordi jeg føler, at jeg er en byrde for folk. Det værste er næsten, at jeg hele tiden håber, at jeg får det bedre. Men hele tiden er det bare vente, vente og vente,« siger Louise Grønskov.

Hun regner nu med at skulle vente i to måneder på at komme til en undersøgelse på Rigshospitalet.

Derefter er udsigten op mod to måneders yderligere ventetid på selve operationen.

faktaboks

30 procent af alle danskere over 16 år havde i 2005 en sundhedsforsikring. I 2000 var tallet 16 procent.

32 procent af mænd og 29 procent af kvinder har en sundhedsforsikring.

Blot 17 procent af danskere med under 10 års skolegang har forsikringen, mens 35-37 procent af befolkningen med over 13 års skolegang er med.

61 procent af toplederne og 51 procent af de selvstændige med ansatte har en sundhedsforsikring. Det samme har 36 procent af de selvstændige uden ansatte.

47-49 procent af lønmodtagere med høje og mellemhøje indkomster har en sundhedsforsikring, mens det samme gælder 35 procent af lønmodtagere med lav indkomst. Disse tre grupper af lønmodtagere er typisk funktionærer som for eksempel skolelærere og faglærte - for eksempel murere, frisører og bagere.

Blandt andre lønmodtagere - typisk ufaglærte som for eksempel opvaskere, rengøringsassistenter og lagerarbejdere ¿ og arbejdsløse er det godt 20 procent, der har en sundhedsforsikring

Tallene stammer undersøgelsen Sundhed og sygelighed i Danmark 2005 & udviklingen siden 1987 fra Statens Institut for Folkesundhed. Undersøgelsen bygger på interview med 21.832 danske statsborgere på 16 år eller derover

Pr på den røde løber
Kendte

Kendt radiovært gravid

Fodboldspiller jubler
Sport

Højlund og Eriksen sender United i finalen

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

Lottokupon krydses af
Helt vildt

Fejrede milliongevinst med hotdogs på tilbud

Spice Girls
Kendte

Spice Girls genforenet

politimand bag afspærring
Krimi

24-årig anholdt efter knivstikkeri

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kø for at komme ind i bygning
Nyheder

Tag testen:

Kan du blive journalist?

Prinsesse Isabella
Kongelige

Nye billeder:

Prinsesse Isabella

fylder 17 år

Tre personer fotograferet ved pressevæg
Kendte

X Factor-dommer hemmeligt gift

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

en politiker
Kendte

Politiker overfaldet under bytur i Roskilde

en pakke Kleenex
Livsstil

Den fylder 100 år

Redningsfolk ved sammenstyrtede bygninger
Krimi

Stor ulykke spærrer motorvej på Fyn

en mand kører en bil
Kongelige

Skandaleprinsen i ny modvind

et skilt med et navn
Helt vildt

Lottovinder efterlignede sin dobbeltgænger og vandt millioner

en mand med briller til et pressemøde
Nyheder

Rusland: USA's hjælpepakke vil føre til flere døde ukrainere

en masse politibiler i USA
Krimi

Spritbilist dræber to børn

en helikopter på et hangarskib
Krimi

Syv japanere er savnet efter ulykke 

taget af capoitol i washington
Nyheder

Hjælpepakke er klar til Ukraine

En stor gylden bil
Biler

Bentleys vanvittige indtjening

Krimi

Billund Lufthavn genåbnet

to stjerner
Kendte

Superstjerner dødelige uvenner

Nyheder

Stillads omkring Børsen køres væk 

to mænd kysser
Kendte

Vild med dans-stjerne: Det bliver tvillinger

En politibil
Krimi

Mulig bombe eller andet fysisk ved Billunds Lufthavn

politi i lufthavn
Krimi

Billund Lufthavn evakueret - mand anholdt

et hurtigtog
Dyreliv

Slange forsinker tog

et skilt foran et supermarked
Nyheder

Nyt underskud i Coop: 717 millioner 

en flot sangerinde på scenen
Nyheder

Vild Taylor Swift-rekord: 200 millioner 

en mand med skæg
Krimi

Her er manden som satte ild til sig selv i New York

en pistil blivee sigtet mod nogen
Krimi

7-årig skød tilfældig mand

bitcoins
Nyheder

Kryptovalutaer halveret – på nær én

åbningsfest
Nyheder

Har på et år overtaget 12 Coop-butikker 

får på en mark
Krimi

Kaos på motorvej

varme hveder hos en bager
Livsstil

To ud af tre vil have store bededag genindført

Stor sorg i de kongeliges ansigter.
Kongelige

Kongehuset:

De skal skilles

Tinus på en trappe med hat og farverig kimono.
Kendte

Forvist i Forræder:

Det sygeste

bagholdsangreb

Politifolk på stedet
Nyheder

Sætter ild til sig selv

ved Trump retssag

Pernille Skipper og Jeff Gravenhorst
Nyheder

Økonomisk redningsplan

godkendt

Renee Toft Simonsen og Thomas Helmig på den røde løber.
Kendte

Renee Toft Simonsen

er blevet farmor

Morten Anderson
Sport

Formanden

trækker sig

Jackie Navarro og Janni Ree
Kendte

Forsidefrue:

Jeg er single

Rasmus jarlov
Nyheder

Vender tilbage

efter sygdom

Det omtalte maleri
Helt vildt

Churchill-maleriet

ingen måtte se

sælges på auktion

Retten i Aarhus set udefra
Krimi

Tvist om sommerhus:

Dræbte sin onkels kone

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er tilbage

En læge med et stetoskop
Krimi

Læge bedøvede og

misbrugte børn

tre mennesker
Kendte

Forræder-Anton: Vil købe lejlighed med kæresten

et skib
Nyheder

Molslinjen måtte

undvige russisk krigsskib

portræt kvinde
Film og TV

Her får du mere 

af Badehotellet

Nyheder

Royal Unibrew:

Stiger kraftigt

lottokupon
Nyheder

Det sker i aften:

729 millioner kroner i puljen

stor maskine
Nyheder

Giga-saks faldt

ned i Børsen-ruiner

Nyheder

Den var ulovlig

biler i regn
Nyheder

DMI: Frost og sol

brandtomt
Nyheder

Risiko for flere kollaps

voldsomme flammer
Krimi

Elcykel mistænkes

som årsag til brand

logo netflix
Nyheder

Vildt: 10 millioner

nye abonnenter

fire mennesker
Nyheder

16-årig sigtet for terror

flammer i bygning
Krimi

Etageejendom i flammer: Beboere evakueret

et væltet stillads ved bygning
Nyheder

Børsen: Store maskiner skal klippe stillads væk

cannabisplanter på en mark
Sundhed

Forskere: Vi aner ikke, om medicinsk cannabis virker mod kræft

en bil i fuld fart
Krimi

Næsten 3.000 biler beslaglagt på grund af vanvidskørsel

et brød
Nyheder

Kan ikke finde bageren
- må stoppe produktion

børsen og væltede mure
Nyheder

Ydermure er væltet i den udbrændte del af Børsen

en væg med stor reklame
Krimi

Reklamefirma
accepterer millionbøde

kvinde poserer
Kendte

Jannie Ree: Mødte

min afdøde far 

kvinde holder om lig
Nyheder

Her er verdens bedste

pressefoto

skolepatrulje i aktion
Nyheder

9000 helte skal hyldes

mand med hat poserer
Kendte

Slut med dans:

Silas Holst stopper

politifolk går med kasser
Krimi

Stor aktion:

Seks anholdt 

røg fra brændende bygning
Nyheder

Børsen-brand kan

føre til straffesag

røg fra skorstene
Nyheder

Lukker og nedlægger

1200 job

fortidsdyr på strand
Helt vildt

11-årig pige gør

vildt fund på strand 

Nyheder

Knud Enggaard er død

plæneklipper
Livsstil

Vild søgning efter 
plæneklippere

mand kigger til siden
Kongelige

Efter kræftnyhed:

Prins William vender

tilbage til arbejdet

facade på bank
Nyheder

Tjente ti milliarder