Jette har købt sig til juridisk hjælp: "Jeg kan ikke mere"

Jette har ikke ønsket at stå frem med sit fulde navn. - Jeg bor i en mindre by og der er så mange fordomme omkring psykisk sygdom. (Foto: Foto: Zanny Arina Lundgaard)

Jette har været i psykiatrisk behandling i 18 år med stærk medicin. Hun har måttet betale sig fra juridisk hjælp. Trods advarsler fra psykiatere vil kommunen vil have hende arbejdsprøvet igen.

Et brev i hendes e-­boks fra Frederikssund kommune var nok. 57-årige Jette tilbragte den første weekend i september på psykiatrisk skadestue efter endnu et afslag om genoptagelse af hendes sag om en førtidspension.

Jette har været i psykiatrisk behandling i 18 år, men kommunen står fast på, at jobcentret skal forsøge at udvikle Jettes arbejdsevne endnu en gang i et ressourceforløb med flere langvarige praktikker.

Hun skal have mere psykofarmaka og sovemedicin, så kan hun gennemføre, mener Frederikssund Kommune.

Nu ligger Jettes klagesag til hastebehandling i Ankestyrelsen, fordi man vurderer, at der kan være fare for hendes liv.

- Det er surrealistisk, at Jobcentret presser så alvorligt syge mennesker så langt ud, at der er fare for deres liv eller helbred, siger Zanny Arina Lundgaard fra firmaet Patientprotector.

Hun er betalt af Jette som privat juridisk rådgiver og skulle egentlig bare hjælpe Jette med hendes sag om førtidspension. Men hun er endt med at måtte køre fra Billund til Frederikssund for at indlægge hende.

Psykiater: Jette er under stort pres

Frederikssund Kommune har ellers fået to psykiaterudtalelser om, at der er betydelig risiko for at Jette psykiske sygdom bliver forværret ved at blive ved at afprøve hendes arbejdsevne.

”Patienten har været stemningsstabil i kortere perioder, men er tilbagevendende udsat for et stort pres fra sin kommune, der forværrer tilstanden og seneste førte til et alvorligt selvmordforsøg,” skriver hendes psykiater blandt andet.

Psykiateren har også sendt et bekymringsbrev direkte til socialchefen i kommunen om risikoen for Jettes helbred.

Hun har svær bipolar affektiv sindslidelse - det der tidligere blev kaldt maniodepressiv.

- Jeg kan ikke mere. Jeg er røget ud over kanten. Der er kun afmagt og dyb fortvivlelse. Hverken min psykiater eller min juridiske rådgiver kan gøre mere. Der findes ganske enkelt ingen medicin mod uendelig sagsbehandling. Jeg har nu været indlagt to gange på en måned, siger Jette.

"En grædende grøntsag"

Selvmordsrisikoen for bipolar affektiv lidelse er på 10-15 procent, hvor stress og pres udløser voldsomme reaktioner, som fører til selvmordsforsøg og selvmord.

Alligevel står Jette alene med at forsøge at bevise, at hun ikke kan arbejde. I sommer ville kommunen blandt andet ikke anerkende den nye udtalelse fra en uafhængig psykiater, som Jette ellers har ret til at få lavet.

Jette selv har på grund af sygdommen også problemer med hukommelsen og koncentrationen, så hun kan ikke skrive klager selv og bliver syg, når kommunen kontakter hende.

- Det er de mange afslag og sagsbehandlingen, som har forværret sygdommen og har gjort mig til en grædende grøntsag. Det er så uværdigt. Jeg har grædt alle steder, de har sendt mig ud og udstillet min elendighed. Der er jo ikke mere, nogen kan gøre, for at jeg bliver bedre.

Skal arbejdsprøves forfra

Indtil for seks år siden arbejdede Jette indenfor shippingbranchen, men så blev hendes sygdom forværret. I 2010 blev hun tilkendt fleksjob, men to arbejdspladser sagde nej, da de ikke mente, hun var psykisk stærk nok. I stedet blev hun mere og mere syg.

Efter to praktikker skrev begge mentorer uafhængigt af hinanden, at Jette var selvmordstruet og for syg til at bestride nogle former for job. Hendes psykiater advarede om, at enhver form for stress og pres gør sygdommen værre.

Derefter lod Frederikssund Kommune Jette være i to et halvt år, til hun pludselig sidste år blev ringet op af ny sagsbehandler med besked om, at hun skal skulle have et ressourceforløb for at afklare hendes arbejdsevne. Kort efter forsøgte Jette at begå selvmord.

Fire år gammel lægeerklæring

Efter det ansatte Jette Zanny Arina Lundgaard til at hjælpe med hendes sag.

- Da jeg kom ind i Jettes sag, tænkte jeg, at det ville blive en kort sag. Vi skulle bare møde op i rehabiliterings-teamet med speciallæge-erklæringerne. Min logik sagde mig, at det kun kunne blive til en førtidspension, men der tog jeg fejl, siger Zanny Arina Lundgaard.

For i stedet for at se på de nye udtalelser fra fagpersoner, der kender Jette, støtter kommunen sig til en gammel lægeerklæring fra 2011, hvor Jette på det tidspunkt blev vurderet ”stabil”.

Rehabiliteringsteamet skriver, at Jette kan tåle en 3. mentor og flere længerevarende virksomhedspraktikker i et ressourceforløb, hvis hun øges i psykofarmaka og sovemedicin, siger Zanny Arina Lundgaard.

Hun har klaget til byrådet i Frederikssund Kommune over Jettes sag. Men hun har fået det svar, at kommunen ikke finder sig ansvarlig for en forværring af Jettes helbred, fordi hun får selvmordstanker, når Jobcenteret forsøger at udvikle en arbejdsevne. Det er, skriver man, psykiatriens ansvar, at Jette ikke begår selvmord, siger Zanny Arina Lundgaard.

- Jeg svarede, at det i høj grad var ansvarspådragende for Jobcenteret at iværksætte indsatser, der forværrer en borgers helbred. Et ressourceforløb er skabt af politikerne for at udvikle arbejdsevnen. Det er ikke mit ansvar, og jeg vil ikke sidde alene med den viden, hvis hun dør eller får en hjerneblødning på grund af pres og stress, siger Zanny Arina Lundgaard.

Kommunen: Vi har ansvar for den rigtige sagsbehandling

Frederiksund Kommune skriver til Avisen.dk, at psykiske lidelser kan ikke i sig selv indebære ret til tilkendelse af førtidspension.

"Kommunen har ansvar for, at der sker den rigtige sagsbehandling med hensyn til stillingtagen til borgerens forsørgelsesgrundlag," skriver kommunen, der nu afventer Ankestyrelsens afgørelse.

"Rehabiliteringsteamet har til opgave at rådgive kommunen om hvilken indsats, der ud fra borgerens samlede situation, vurderes at kunne bringe borgeren tættere på arbejdsmarkedet, eller om betingelserne for at tilkende fleksjob eller førtidspension er opfyldt.

Rehabiliteringsteamet modtager sundhedsfaglig rådgivning fra Regionens udpegede sundhedskoordinator, når de foreliggende helbredsmæssige oplysninger skal vurderes," skriver Frederikssund Kommune til Avisen.dk.

De skriver de om Jette:

Udtalelse fra psykiater, 2015:

"Patienten har været stemningsstabil i kortere perioder, men er tilbagevendende udsat for et stort pres fra sin kommune, der forværrer tilstanden og seneste førte til et alvorligt selvmordforsøg.

Kommunen er i et brev til socialchefen gjort opmærksom på dette forhold, men kommunens sundhedsfaglige koordinator fastholder, at patients dårlige tilstand skyldes, at patienten er utilstrækkeligt behandlet."

Udtalelse, Hillerød 2015:

"Undertegnede er enig med privatpraktiserende psykiater i, at en ny afklaring i forbindelse med ressourceforløb og senere arbejdssituation frarådes da der er betydelig risiko for forværring af den psykiske tilstand."

Mentorudtalelse efter praktik, 2012:

"For mig er det klart og tydeligt at Jette er ude af stand til at varetage et arbejde samt ude af stand til at bibringes yderligere kompetencer i forhold til den tabte arbejdsevne.

I situationer, hvor Jette har følt sig presset til at skulle være opsøgende i forhold til at skaffe et arbejde reagerer hun med destruktive tanker og overvejer selvmord."

Mentorudtalelse efter praktik, 2011:

"Jette har været til samtale på to fleksjob, men ikke fået dem fordi arbejdsgiverne ikke vurderede hun har psykisk stærk nok."

"Jeg mener ikke Jette vil være i stand til at klare noget som helst job eller bare en jobsamtale. Umiddelbart er jeg meget bekymret og frygter hun kan tage sit eget liv, hvis hun en dag fik det nødvendige overskud."

Koncert i forbindelse med Aarhus Festuge i 2015
BREAKING

Aarhus Festuge aflyses

Den amerikanske præsident Donald Trump i blæsevejr
Nyheder

Trump vil have mere 
power på bruserne: Mit

hår skal være perfekt

Stabel af mønter
Nyheder

Derfor er dine

feriepenge indefrosne

Vielse af par af samme køn i Frederiksberg Have
Nyheder

Rekordmange par

af samme køn

har sagt ja til hinanden

fremstilling af eksklusivt mundbind
Helt vildt

Fremstiller mundbind

til 9,4 millioner kroner

Toldere med narkohund ved den svensk-danske grænse
Krimi

Hunde afslørede

ung narkosmugler

Livreddertårn på Grenå Strand
Nyheder

Opråb: Læg

mobilen og hold

øje med børnene

Danske pengesedler og mønter
Nyheder

Feriepenge: Regn

med at få forkert

beløb udbetalt 

Sangerinden Oh Land
Kendte

Oh Land viser babyen

frem: - Se hvad

storken kom med

Sygeplejerske med vaccinen Sinovac
Corona

Tror på vaccine

til efteråret

Danseren Silas Holst og skuespilleren Jakob Fauerby på dansegulvet i Vild med Dans
Film og TV

Danseveteraner

gør comeback i

Vild med Dans

billede fra google streetview af kvinde og mand på en bænk i Lima
Helt vildt

Mand opdager

utroskab via

Google Maps

Prins Harry og hertuginde Meghan
Kongelige

Harry og Meghan

flytter igen

Prins Joachim kronprins Frederik Cayx morgenmad
Kongelige

Første billede

efter blodproppen:

Storebror på sygebesøg

Retten i Herning
Krimi

Slag og lussinger:

Dømt for vold

mod konfirmander

Søby Brunkulssø
Krimi

Mand omkommet 

i badesø

Dronning Margrethe tale
Nyheder

Konfirmation eller

bryllup forude?

Skriv den gode tale

Villy Søvndal vil være borgmester
Nyheder

Villy Søvndal vil

være borgmester

Hvepsebo
Nyheder

Sådan holder du

hvepsene væk

Tandbørste
Sundhed

Din tandbørste 

er en bakteriebombe

Dwayne "The Rock" Johnson
Kendte

Her er verdens bedst

betalte skuespiller

Joe Biden og Kamala Harris primærvalg
Nyheder

Hun er Bidens 

vicepræsidentkandidat

Simone Egeriis
Kendte

Tidligere barnestjerne:

Mor for anden gang

Et badedyr formet som en delfin
Krimi

Danmarks dyreste

samling af badedyr

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Anders Bondo

stopper 

Unge mennesker samlet i Dyrehaven til fest forud for skoleåret
Nyheder

Ingen “puttefest”

i Dyrehaven i år

En ildsøjle stiger til vejrs efter en stor eksplosion i den russiske by Volgograd.
Helt vildt

Se videoen:

Ny voldsom

eksplosion

Østerstrand i Fredericia
Krimi

Mand i kritisk tilstand

efter hovedspring på

lavt vand

Modelfoto af en coronavaccine
Nyheder

OVERBLIK:

Så tæt er vaccinerne

på målstregen

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Endelig: KL og lærerne

er enige 

Christian Kjær
Kendte

Rigmand ramt af "liggepest"

Passagerer med mundbind i Aarhus
Corona

Over 100 nye:

Nu stiger antallet

af smittede igen

Sofie Østergaard
Kendte

Populær tv-vært får ny udfordring

Mor og søn med mundbind i bus
Corona

Nye områder udpeget: Her skal der også bruges mundbind

vaccine
Corona

Putin: Vi er klar med vaccine mod covid-19

Pengesedler og mønter
Nyheder

R lægger stemmer til: Der skal betales topskat af feriepenge

Hedebølgen er ankommet til Ofelia Plads i København
Nyheder

Trods hedebølge: Glem alt om varmefri

Lina Rafn
Kendte

Lina Rafn springer ud som tv-vært

Dværgplaneten Ceres
Helt vildt

Opdagelse: Planet er fyldt med havvand

Donald trump og sikkerhedsvagt
Nyheder

Donald Trump ført væk fra pressemøde - person skudt

Villa
Nyheder

Prisen på din bolig er eksploderet

Michala Kjær Patrick Brylov
Kendte

Janni Spies’ datter:

Hemmeligt gift

Kvinde iført mundbind
Corona

Er du i tvivl? - her er rejsereglerne i Skandinavien

person ved computer
Nyheder

Dårlige it-vaner - det her skal du være obs på

Magnus Heunicke pressemøde
Corona

Vil sikre billige

mundbind

Skolestart corona bekymring
Corona

Mange forældre

bekymret for skolestart

Skuespiller Antonio Banderas
Corona

Superstjerne smittet med corona

Politi krimi Bornholm
Krimi

Politiet rykker ud til

overfald med hammer 

Bruuns Galleri Aarhus
Krimi

Rumænsk tricktyv

narrede 75-årig 

Connie Nielsen
Underholdning

Dansk skuespiller scorer

stor Hollywood-rolle

Statsminister Mette Frederiksen corona pressemøde
Corona

Statsministeren:

Ikke behov for

ny nedlukning

Vatpind test corona
Corona

40 børn sendt i isolation

En slange i et toilet
Helt vildt

Skulle på toilettet:

Fandt stor slange

i kummen

Sundhedsminister Magnus Heunicke
Corona

Indkalder til

nyt pressemøde 

Islands Brygge aften
Nyheder

35 sigtet for at spille

høj musik om natten

Kronprinsesse Mary
Kongelige

Mary springer ud

som hovedtaler

Musikerne Ole Kibsgaard og Kaya Brüel foran piano
Film og TV

Morgensang på DR

- uden Faber

komikeren Geo
Kendte

Infertil komiker

er blevet far

til mirakelbaby

strand med badegæster
Nyheder

Mulig varmerekord:

Skoldhed uge venter

Bil støvsuges
Biler

Solcreme og håndsprit

kan skade din bil

Blå blink fra udrykning
Krimi

En person omkommet

i boligbrand - syv andre

reddet ud

Modelfoto af en vaccine mod covid-19
Corona

Dilemma: Hvem skal

først vaccineres

mod corona?

Simon Cowell og Lauren Silverman
Kendte

"X Factor"-dommer brækkede ryggen - nu er der nyt

Mette Frederiksen
Nyheder

Ny meningsmåling: Mette F. går bomstærk ind i efteråret

Kvinde med mundbind
Corona

Coronasmitte: Norsk kommune lukker ned

hund
Dyreliv

Pas på dyrene i hedebølgen - få gode råd her

Indlandsisen på Grønland
Krimi

Dødsulykke på indlandsisen: Faldt formentlig ned i en sprække

Johnny Reimar
Kendte

Vinker farvel til havudsigt: Partykonge forlader nordsjælland

Jussi Adler-Olsen.
Kendte

Vild kontrakt til Jussi Adler-Olsen: Succes-bøger forvandles til international tv-serie

badestrand
Nyheder

Søndag blev årets hidtil varmeste dag

person drikker vand af et glas
Nyheder

Eksplosion i vandforbruget tørlægger dele af København

Einar
Krimi

Demente Einar er endnu ikke fundet

Et uge-vejrkort med sol og høje temperaturer
Nyheder

Hedebølge i august

er sikker

Billede af Simon Cowell
Kendte

"X Factor"-dommer

brækkede ryggen

bananer
Mad og drikke

Hader du også brune pletter på bananerne?

Billede af et lysende objekt med stjerner omkring.
Helt vildt

NASA fjerner

stødende navne i universet

To terrassevarmere stående blandt mange grønne planter
Krimi

Slemt forbrændt af

terrassevarmer

En politimand og hans sorte schæferhund Max
Dyreliv

Politihund finder

forsvundet mor og baby

første dag på jobbet

Kæmpe krater i Beirut
Nyheder

43 meter dybt krater

fra Beirut-eksplosion

kan ses fra rummet

En fuldstændig smadret stationcar ligger på siden med en falckvogn ved siden af.
Krimi

Voldsom ulykke

med fastklemte