Administration 

Jette har købt sig til juridisk hjælp: "Jeg kan ikke mere"

Jette har ikke ønsket at stå frem med sit fulde navn. - Jeg bor i en mindre by og der er så mange fordomme omkring psykisk sygdom. (Foto: Foto: Zanny Arina Lundgaard)

Jette har været i psykiatrisk behandling i 18 år med stærk medicin. Hun har måttet betale sig fra juridisk hjælp. Trods advarsler fra psykiatere vil kommunen vil have hende arbejdsprøvet igen.

Et brev i hendes e-­boks fra Frederikssund kommune var nok. 57-årige Jette tilbragte den første weekend i september på psykiatrisk skadestue efter endnu et afslag om genoptagelse af hendes sag om en førtidspension.

Jette har været i psykiatrisk behandling i 18 år, men kommunen står fast på, at jobcentret skal forsøge at udvikle Jettes arbejdsevne endnu en gang i et ressourceforløb med flere langvarige praktikker.

Hun skal have mere psykofarmaka og sovemedicin, så kan hun gennemføre, mener Frederikssund Kommune.

Nu ligger Jettes klagesag til hastebehandling i Ankestyrelsen, fordi man vurderer, at der kan være fare for hendes liv.

- Det er surrealistisk, at Jobcentret presser så alvorligt syge mennesker så langt ud, at der er fare for deres liv eller helbred, siger Zanny Arina Lundgaard fra firmaet Patientprotector.

Hun er betalt af Jette som privat juridisk rådgiver og skulle egentlig bare hjælpe Jette med hendes sag om førtidspension. Men hun er endt med at måtte køre fra Billund til Frederikssund for at indlægge hende.

Psykiater: Jette er under stort pres

Frederikssund Kommune har ellers fået to psykiaterudtalelser om, at der er betydelig risiko for at Jette psykiske sygdom bliver forværret ved at blive ved at afprøve hendes arbejdsevne.

”Patienten har været stemningsstabil i kortere perioder, men er tilbagevendende udsat for et stort pres fra sin kommune, der forværrer tilstanden og seneste førte til et alvorligt selvmordforsøg,” skriver hendes psykiater blandt andet.

Psykiateren har også sendt et bekymringsbrev direkte til socialchefen i kommunen om risikoen for Jettes helbred.

Hun har svær bipolar affektiv sindslidelse - det der tidligere blev kaldt maniodepressiv.

- Jeg kan ikke mere. Jeg er røget ud over kanten. Der er kun afmagt og dyb fortvivlelse. Hverken min psykiater eller min juridiske rådgiver kan gøre mere. Der findes ganske enkelt ingen medicin mod uendelig sagsbehandling. Jeg har nu været indlagt to gange på en måned, siger Jette.

"En grædende grøntsag"

Selvmordsrisikoen for bipolar affektiv lidelse er på 10-15 procent, hvor stress og pres udløser voldsomme reaktioner, som fører til selvmordsforsøg og selvmord.

Alligevel står Jette alene med at forsøge at bevise, at hun ikke kan arbejde. I sommer ville kommunen blandt andet ikke anerkende den nye udtalelse fra en uafhængig psykiater, som Jette ellers har ret til at få lavet.

Jette selv har på grund af sygdommen også problemer med hukommelsen og koncentrationen, så hun kan ikke skrive klager selv og bliver syg, når kommunen kontakter hende.

- Det er de mange afslag og sagsbehandlingen, som har forværret sygdommen og har gjort mig til en grædende grøntsag. Det er så uværdigt. Jeg har grædt alle steder, de har sendt mig ud og udstillet min elendighed. Der er jo ikke mere, nogen kan gøre, for at jeg bliver bedre.

Skal arbejdsprøves forfra

Indtil for seks år siden arbejdede Jette indenfor shippingbranchen, men så blev hendes sygdom forværret. I 2010 blev hun tilkendt fleksjob, men to arbejdspladser sagde nej, da de ikke mente, hun var psykisk stærk nok. I stedet blev hun mere og mere syg.

Efter to praktikker skrev begge mentorer uafhængigt af hinanden, at Jette var selvmordstruet og for syg til at bestride nogle former for job. Hendes psykiater advarede om, at enhver form for stress og pres gør sygdommen værre.

Derefter lod Frederikssund Kommune Jette være i to et halvt år, til hun pludselig sidste år blev ringet op af ny sagsbehandler med besked om, at hun skal skulle have et ressourceforløb for at afklare hendes arbejdsevne. Kort efter forsøgte Jette at begå selvmord.

Fire år gammel lægeerklæring

Efter det ansatte Jette Zanny Arina Lundgaard til at hjælpe med hendes sag.

- Da jeg kom ind i Jettes sag, tænkte jeg, at det ville blive en kort sag. Vi skulle bare møde op i rehabiliterings-teamet med speciallæge-erklæringerne. Min logik sagde mig, at det kun kunne blive til en førtidspension, men der tog jeg fejl, siger Zanny Arina Lundgaard.

For i stedet for at se på de nye udtalelser fra fagpersoner, der kender Jette, støtter kommunen sig til en gammel lægeerklæring fra 2011, hvor Jette på det tidspunkt blev vurderet ”stabil”.

Rehabiliteringsteamet skriver, at Jette kan tåle en 3. mentor og flere længerevarende virksomhedspraktikker i et ressourceforløb, hvis hun øges i psykofarmaka og sovemedicin, siger Zanny Arina Lundgaard.

Hun har klaget til byrådet i Frederikssund Kommune over Jettes sag. Men hun har fået det svar, at kommunen ikke finder sig ansvarlig for en forværring af Jettes helbred, fordi hun får selvmordstanker, når Jobcenteret forsøger at udvikle en arbejdsevne. Det er, skriver man, psykiatriens ansvar, at Jette ikke begår selvmord, siger Zanny Arina Lundgaard.

- Jeg svarede, at det i høj grad var ansvarspådragende for Jobcenteret at iværksætte indsatser, der forværrer en borgers helbred. Et ressourceforløb er skabt af politikerne for at udvikle arbejdsevnen. Det er ikke mit ansvar, og jeg vil ikke sidde alene med den viden, hvis hun dør eller får en hjerneblødning på grund af pres og stress, siger Zanny Arina Lundgaard.

Kommunen: Vi har ansvar for den rigtige sagsbehandling

Frederiksund Kommune skriver til Avisen.dk, at psykiske lidelser kan ikke i sig selv indebære ret til tilkendelse af førtidspension.

"Kommunen har ansvar for, at der sker den rigtige sagsbehandling med hensyn til stillingtagen til borgerens forsørgelsesgrundlag," skriver kommunen, der nu afventer Ankestyrelsens afgørelse.

"Rehabiliteringsteamet har til opgave at rådgive kommunen om hvilken indsats, der ud fra borgerens samlede situation, vurderes at kunne bringe borgeren tættere på arbejdsmarkedet, eller om betingelserne for at tilkende fleksjob eller førtidspension er opfyldt.

Rehabiliteringsteamet modtager sundhedsfaglig rådgivning fra Regionens udpegede sundhedskoordinator, når de foreliggende helbredsmæssige oplysninger skal vurderes," skriver Frederikssund Kommune til Avisen.dk.

De skriver de om Jette:

Udtalelse fra psykiater, 2015:

"Patienten har været stemningsstabil i kortere perioder, men er tilbagevendende udsat for et stort pres fra sin kommune, der forværrer tilstanden og seneste førte til et alvorligt selvmordforsøg.

Kommunen er i et brev til socialchefen gjort opmærksom på dette forhold, men kommunens sundhedsfaglige koordinator fastholder, at patients dårlige tilstand skyldes, at patienten er utilstrækkeligt behandlet."

Udtalelse, Hillerød 2015:

"Undertegnede er enig med privatpraktiserende psykiater i, at en ny afklaring i forbindelse med ressourceforløb og senere arbejdssituation frarådes da der er betydelig risiko for forværring af den psykiske tilstand."

Mentorudtalelse efter praktik, 2012:

"For mig er det klart og tydeligt at Jette er ude af stand til at varetage et arbejde samt ude af stand til at bibringes yderligere kompetencer i forhold til den tabte arbejdsevne.

I situationer, hvor Jette har følt sig presset til at skulle være opsøgende i forhold til at skaffe et arbejde reagerer hun med destruktive tanker og overvejer selvmord."

Mentorudtalelse efter praktik, 2011:

"Jette har været til samtale på to fleksjob, men ikke fået dem fordi arbejdsgiverne ikke vurderede hun har psykisk stærk nok."

"Jeg mener ikke Jette vil være i stand til at klare noget som helst job eller bare en jobsamtale. Umiddelbart er jeg meget bekymret og frygter hun kan tage sit eget liv, hvis hun en dag fik det nødvendige overskud."

Flemming Jensen portræt.
Kendte

Flemming Jensens

kone er indlagt

En hånd imellem flere skunkplanter
Krimi

Tippede politiet om

skjult skunk

laboratorium

Janni Ree og Jackie Navarro med armene om hinanden.
Kendte

Forsidefruer

i åben krig

Nicolai Wammen foran Christiansborg
Nyheder

Wammen finder over

11 nye milliarder

Politiafspærringstape
Krimi

Deprimeret mand

dræbte sin kone med

kniv og håndvægt

en kvinde kigger på fotografen
Kendte

Birgitte Hjort Sørensen
sælger sin liebhaverbolig

en kommuneskilt
Krimi

Korsør-sagen: Søgte på Sorø efterskole dagen efter overfald

billede af politibil
Krimi

Politimand frifundet: Kørte vild udrykning med anholdt

en håndboldsspiller smiler
Kendte

Mikkel Hansen
kan score millioner

en knækket lift
Krimi

Arbejdsulykke:

Mand faldt 20 meter

Nyheder

Dansk universitet dropper kinesiske partnere

et vejskilt
Krimi

Korsør-sagen: 15-årig var bange - havde strips på

et forelsket par
Kendte

Kendt coach

går ind i politik

myg sidder på arm
Sundhed

Sådan behandler du

dine myggestik

en mand smiler
Sport

Her er den:
Malte Eberts nye,

officielle EM-sang

et tog
Nyheder

LIGE NU: Tog holder i vejen og bremser tog til Danmark

beredskab arbejder
Krimi

Mindst 4 døde og 16 såret efter bygningskollaps på Mallorca

et maleri af et søslag.
Helt vildt

Skibsvrag med milliarder i værdi skal hæves

En smilende mand i sort hvid billede
Kendte

Gustav Winckler: Nu er de begge til salg

politi arbejder
Krimi

Politiet efterforsker skud mod bygning

et byskilt
Krimi

Flere anholdte efter groft overfald på 16-årig ved højlys dag

en politiafspærring
Krimi

Pågrebet efter skyderi på Nørrebro

Kong Frederik smiler
Debat

Jes Dorph-Petersen: Slap dog af, Frede!

Prins joachim i jakke og slips
Kongelige

Prins Joachim får job på TV

Krimi

Fire mænd sigtet for økonomisk svindel på Facebook

Krimi

Kvinde hjalp 117 personer med at snyde i skat

Kvinde vinker
Kendte

Britney Spears smider ALT tøjet

Kvinde med diadem
Kongelige

Alexandra til numerolog:

Det hedder hun nu

To politifolk på pressemøde
Krimi

Politiet lover åbenhed i Emilie Meng-sag

Smadret bydel
Nyheder

Tornado dræber fem personer

Cyklist på regnvåd vej
Nyheder

I dag kan der falde en hel måneds regn

bil foran bygning
Biler

Her er årets Brugtbil 2024

Nyheder

Partier i fælles front vil sænke skatten

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Drama i brugsen:

13-årig stjæler bold

og sparker ansat

Pengesedler og mønter
Nyheder

Snart kan du søge
tilskud på 27.000 kr.

myg sidder på arm
Dyreliv

Sådan holder 
du myggene væk

politi arbejder
Krimi

Knivstikkeri:

15-årig dræbt 
- 14-årig anholdt

dåser i en skraldespand
Nyheder

Nu kommer der
pant på tyske dåser

en edderkop
Dyreliv

Her er sjælden edderkop set for første gang

en mand kigger på fotografen
Kendte

Lars Ranthe:
- Jeg var pattestiv hver weekend

en træner
Sport

Medier: Chelsea og Manchester United er varme på Thomas Frank

Nyheder

Dramatisk udvikling: Auktion over Elvis' berømte ejendom blokeret

en mand
Nyheder

Briterne skal til parlamentsvalg

kø på motorvej
Krimi

Uheld giver kø

og forlænget rejsetid

en kvinde
Kendte

Dansk influencer
kan score millioner

et villakvarter set fra luften
Nyheder

Disse boligejere straffes med højere renter

brandfolk i aktion
Krimi

Novo Nordisk-brand
er under kontrol

Tegning fra retten
Krimi

Mor hørte sin datter

skrige højt i telefonen

under overfald

Morten Olsen og Patrick Mtiliga
Kendte

Fodbold-legende sætter

millionvilla til salg

Røg på stedet
Krimi

Novo Nordisk brænder

En kvinde ligger i en hospitalsseng
Nyheder

20 personer er på

intensivafdeling

efter turbulens

To betjente på stedet
Krimi

Sådan blev

Korsør-manden

anholdt

Janni Ree med armen om sin mand, Karsten Ree.
Kendte

Karsten Ree

hastet på hospitalet

Sløret tegning af manden fra retten
Krimi

LIVE: Dag 4 i

Kirkerup-sagen

Udrejsecenter Kærhovedsgård
Krimi

25-årig tiltalt -

truet til tavshed

Et medlem af Bandidos set fra ryggen med rygmærke
Krimi

Politiet forbyder

Bandidos

Vildt regnvejr ved et hus
Nyheder

En halv måneds

regn på vej

Janni og Karsten Ree med armene om hinanden.
Kendte

Karsten Ree

er helt færdig

Den nedbrændte bygning
Nyheder

De tager regningen

for Børsen-brand

Stødtanden
Nyheder

Stødtand fra mammut

fundet i Danmark

Riley Keough
Kendte

Elvis arving vil forhindre

salg af Graceland

Retten i Holbæk set ude fra
Krimi

Ung mand tiltalt for

drab på massageklinik

portræt kvinde
Sport

Førtidspension: Reform

fik kun få unge i job

Mand og kvinde
Kendte

Friede med Rolex-ur

Nyheder

Israel stopper

amerikansk nyhedsbureau

ulykke lastbiler
Krimi

Ung mand dræbt i

sammenstød med lastbil

portræt mand
Nyheder

Tysk prins afviser

hovedrolle i kupplaner

portræt kvinde
Nyheder

Kosovoske betjente

til danske fængsler

kanon
Nyheder

Øver med atomvåben

portræt mand
Krimi

Kræver 600.000 

til bortført pige

motorvej fra luften
Krimi

Motorvej lukket:

Mand ville hoppe fra bro

retslokale
Krimi

Mænd ville begå terror

et frimærke
Kongelige

Kong Frederik kommer

på nyt frimærke

Nyheder

Passager død efter voldsom turbulens

to kvinder
Kendte

Kæresten ramt
af konkurs

en lægehelikopter i luften
Krimi

17-årig hårdt kvæstet

på køreteknisk anlæg

en mand ser olm ud
Sport

Caroline Wozniackis
far i vildt interview

en burger
Nyheder

Tidligere selskab bag dansk burger-kæde går konkurs

1000-kronesedler
Nyheder

Ny grænse for
1000-kroneseddel