Hvis du er god til at bruge snoozeknappen flere gange om morgenen, er det ikke nødvendigvis helt din egen skyld.
Du er nok bare et B-menneske med et andet indre ur end dine kolleger og venner, der vågner før vækkeuret ringer klokken seks eller syv.
Spørgsmålet er så, om du kan træne dig til at blive et morgenfriskt A-menneske? I princippet ikke, lyder det fra søvnvejleder og foredragsholder Mikael Rasmussen.
- Men du kan godt disciplinere dig til det. Og det bliver en stor kamp, for din døgnrytme vil arbejde imod dig, siger han.
Så for at opnå størst mulig succes peger søvnvejlederen på to ting, der gør det nemmere at komme ud af fjerene om morgenen.
- Det bedste, du kan gøre, er at få rigeligt med lys om morgenen, da vores døgnrytme blandt andet er styret af det, fortæller Mikael Rasmussen.
- Og det er ikke skærmlys eller noget. Vi skal gerne over 1000 lux hvidt lys, før det går ind og påvirker døgnrytmen.
Lux er en enhed for belysningsstyrke, og ifølge søvnvejlederen er sollys et godt stykke over 1000 lux.
Dernæst skal du tænke tilbage på noget af det, som din mor nok har sagt til dig: Kom nu i seng!
- Sæt en toneangiver på din telefon en time eller to før sengetid om, at det er tid til at lukke ned. Ellers kommer du ikke i seng til tiden. Undgå også alt for meget lys om aftenen.
- Langt de fleste B-mennesker sover for lidt på arbejdsdage, fordi deres døgnrytmer ikke tillader dem at gå i seng, når de burde, siger Michael Rasmussen.
Det betyder, at de sover mindre i hverdagen og længere i weekenden, hvor de så sover ekstra meget.
- Det er voldsomt uhensigtsmæssigt, da det forstyrrer døgnrytmen, som er en vigtig indikator på dit fysiske og mentale helbred, forklarer søvnvejlederen.
- Jo mere præcis døgnrytmen er, jo bedre vil du fungere.
Ifølge Poul Jørgen Jennum, der er professor og overlæge på Dansk Center for Søvnmedicin, sover cirka en fjerdedel af danske unge og voksne for lidt og kommer for sent i seng.
- Konsekvenserne er øget risiko for sukkersyge, hjertekarsygdomme og overvægt, fortæller han.
Professoren peger på, at personer, der sover for lidt, betaler en såkaldt "metabolpris" på grund af søvnunderskuddet.
Metabolisme - eller stofskifte - er en betegnelse for kemiske processer i kroppen, som omsætter vand, mad og andre materialer til stoffer, som kroppen har brug for.
- Og med for lidt søvn omsætter du ikke den energi, du skal, og derved opbygger du heller ikke den muskelmasse, du skal, lyder det fra Poul Jørgen Jennum.
For voksne personer er alt under seks timer for lidt søvn, mens det for teenagere er alt under ni-ti timer.
- Det er blandt andet også det, der er så svært for de unge mennesker at forstå. Prisen er, at de bliver trætte og uoplagte, siger han.
Har du problemer med at komme ud af sengen, anbefaler Poul Jørgen Jennum også godt med lys om morgenen.
- Derudover er det også vigtigt at være aktiv, så tag eventuelt cyklen på arbejde.
Skal du tidligt op i vinterperioderne, kan du investere i en lyslampe, som emulerer sollys, lyder det fra professor Poul Jørgen Jennum.
- Tænd for den i 20 minutters tid. De er utroligt effektive, siger han.
/ritzau fokus/
Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus