Kun få vil arbejde mere
I Sverige arbejdede de 43 timer mere årligt, mens en amerikaner i job knoklede 209 timer mere end de beskæftigede danskere. Foto: Colourbox
Dobbelt så mange danskere i job ønsker en kortere arbejdstid, end dem der ønsker en længere.

80 procent af danskerne i job er godt tilfredse med deres nuværende arbejdstid.

Men blandt de danskere, der ønsker et andet antal timer på jobbet, vil 13 procent ned i tid, mens kun syv procent har lyst til at have en senere fyraften.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik ifølge Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev Agenda.

Ifølge Jørgen Elmeskov, direktør for OECDs politiske studier, så er den høje beskatning på arbejde årsag til, at gruppen, der vil arbejde mindre er dobbelt så stor som den, der vil arbejde mere.

"Resultaterne viser, at skattesystemet er afgørende for den ugentlige arbejdstid, mens lovgivning og kollektive aftaler på arbejdsmarkedet (overenskomster, red.) har stor betydning for det antal uger, som vi arbejder," siger Jørgen Elmeskov til Agenda.

Men også rigdom kan være forklaring på, at flere ønsker at kunne stemple ud tidligere fra arbejdspladsen. Det påpeger Michael Svarer, der er professor ved Aarhus Universitet og tidligere medlem af Arbejdsmarkedskommissionen.

"Historisk set er arbejdstiden faldet, samtidig med, at marginalskatterne er steget og indkomsterne øget. Afgørende for den enkeltes ønske om arbejdstid er, hvor stort et økonomisk udbytte man får ud af at arbejde. Men i takt med at man bliver mere velhavende er der også et ønske om mere fritid," siger Michael Svarer til Agenda.

Ifølge OECD, så arbejde danskerne i 2009 i 1.559 timer i gennemsnit.

Det placerer Danmark i den nederste tredjedel, når man sammenligner med andre OECD-lande.

I Sverige arbejdede de 43 timer mere årligt, mens en amerikaner i job knoklede 209 timer mere end de beskæftigede danskere.

Kilde: Agenda