Kris om pludseligt uheld på job: "Jeg fik helt ondt i maven af chokket"

Kris Id Truelsen husker tydeligt den dag, hvor han fik karrierens første elektriske stød. (Foto: Foto: Benjamin Rothenborg Vibe/Dansk El-Forbund.)

Elektrikerlærling fik at vide af sin svend, at der var slukket for strømmen, da han skulle udskifte nogle gamle stikkontakter. Men det var den forkerte gruppeafbryder, som svenden havde slukket for.

Denne artikel er udarbejdet af Benjamin Rothenborg Vibe, journalist i Dansk El-Forbund. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af redaktionen på Avisen.dk.

18-årige Kris Id Truelsen har lært på den hårde måde at sikre sig, at der skal være slukket for strømmen, når der arbejdes med såkaldt spænding på.

528273

Kris Id Truelsen er i gang med elektrikeruddannelsens første hovedforløb på erhvervsskolen TEC på Frederiksberg og har dermed været ude i sit første praktikpladsforløb i en virksomhed. På en helt almindelig arbejdsopgave, hvor han sammen med sin svend skulle udskifte nogle gamle stikkontakter i et hus, fik han karrierens første elektriske stød.

- Jeg havde spurgt min svend, om han var sikker på, at der var slukket for strømmen, og det var han 100 procent sikker på, så jeg gik jo bare i gang. Der var lige nogle muffer, der skulle af, og jeg regnede med, at jeg bare kunne tage fat med hænderne uden at bruge en spidstang eller noget. Men da jeg tog fat i fasen, fik jeg stød, fortæller den unge elektrikerlærling.

Hvad fanden var det?

Han reagerede hurtigt og fik flyttet fingrene med det samme. I omkring 30 sekunder efter stødet havde han det ’mærkeligt’ i kroppen. Han rystede på hænderne og havde en sitrende fornemmelse i sine fingre.

- Jeg havde det som om, at jeg var nervøs, og jeg fik helt ondt i maven af chokket. Jeg havde aldrig prøvet at få stød før, så jeg tænkte: Hvad fanden var nu det? Det var ikke fordi, at det gjorde decideret ondt, det føltes mere som at få et ordentlig rap over nallerne, forklarer Kris Id Truelsen.

- Bagefter sagde jeg til min svend, at det vist ikke var den helt rigtige afbryder, han havde slukket for. Han sagde undskyld, og at det var hans fejl, og så gik vi videre med arbejdet.

Videre med arbejdet

Kris Id Truelsen har tidligere deltaget på el-sikkerhedskurset L-AUS (Lavspændings Arbejde Under Spænding). Her blev det understreget, at man altid skal tage på skadestuen med det samme, hvis man udsættes for stød. 

- Det overvejede jeg slet ikke. Jeg tænkte bare, at nu har jeg prøvet det, og så må jeg videre med arbejdet, husker elektrikerlærlingen.

- Jeg tænker mere over at få slukket for strømmen nu. Og selvom min svend siger, at der er slukket for strømmen, så går jeg altid selv ud og tjekker for at være helt sikker. Så jeg har lært af min fejl – hvis man da kan sige, at det var min fejl.