Selvom opgaverne på papiret er de samme, har de kommunalt ansatte i Københavnsområdet næsten dobbelt så meget sygefravær som deres kolleger i nogle af de mindre kommuner i vestjylland. Det skriver Berlingske Tidende på baggrund af en rapport fra Dansk Industri.
Undersøgelsen viser, at de ansatte i store kommuner har mere fravær end ansatte i små, og samtidig stiger fraværet jo længere mod øst man tager. Hvis alle de komunalt ansatte var lige så lidt i sygesengen som de mindst syge, ville det svare til 13.000 flere kommunale medarbejdere til de samme penge, mener Dansk Industri. De store forskelle er udtryk for en mentalitetsforskel, mener Dansk Industris branchedirektør Frank Bill.
- I mindre byer og virksomheder oplever man ofte en meget stærk følelese af tilhørsforhold til sin arbejdsplads, siger han til Berlingske Tidende.
Professor på Syddansk Universitet Poul Erik Mouritzen er enig. Han peger på, at de ansatte i de store kommuner ofte har mere krævende job, fordi de sociale problemer er størst i de store byer. Imidlertid er der forskel på, hvornår de anstatte synes, at det er tid at blive hjemme.
- Der er forskellige normer for, hvad man selv synes, der er acceptabel adfærd, og hvad andre synes er acceptabelt. Man ser det jo også med den generelle sygelighed, som er væsentligt større i Østdanmark end i Vestdanmark, siger Poul Erik Mouritzen til Berlingske Tidende.