Pensionsalderen skal hæves - ikke sænkes.
Sådan lyder reaktionen på Socialdemokratiets nye udspil, som lægger op til, at ufaglærte kan gå på pension før akademikere, fra Dansk Erhverv.
Mange virksomheder må opgive at rekruttere folk, og derfor er et skridt mod lavere pensionsalder et skridt i den gale retning, mener organisationen.
- Vi har slet og ret brug for arbejdskraft. Derfor bør vi hæve, ikke sænke, pensionsalderen, erklærer Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen.
Han lægger vægt på, at danskerne lever længere og er friske og raske længere. Dét skal også afspejle sig i pensionsalderen, mener han.
- Jeg forstår godt, at der er politiske overvejelser i forhold til, at nogen når at bidrage i mange år og andre i færre. Men idéen om for eksempel at sætte folk automatisk på pension, når de har arbejdet i 40 år, er ikke gangbar, siger Brian Mikkelsen, der også påpeger, at en række praktiske problemer vil gøre S-udspillet svært at gennemføre.
Socialdemokratiet vil både give alle ret til at gå på pension efter et endnu ikke fastsat antal år - men over 40, siger Mette Frederiksen til Avisen Danmark. Og desuden give nedslidte mulighed for at trække sig tilbage endnu tidligere, hvis de lever op til en individuel vurdering.
* Der er ulighed på pensionsområdet, og det skal en differentieret pensionsalder rette op på.
* Ifølge S bør man kunne gå tidligere på pension, hvis man er nedslidt eller har en høj anciennitet på arbejdsmarkedet - altså at man har arbejdet i mange år.
* Man skal dog have arbejdet i "mere end 40 år" for at kunne få ret til tidligere pension, og job som eksempelvis avisbud tæller ikke med, fortæller Mette Frederiksen på pressemøde.
* Også deltidsansættelser tælles med.
* Det er ikke bestemt i partiet, hvilke grupper der skal kunne trække sig tidligere. Det skal besluttes i samarbejde med arbejdsmarkedets parter.
* Den graduerede pension vil koste cirka tre milliarder kroner årligt, vurderer Socialdemokratiet, som ønsker at finansiere det gennem en skat på virksomheder og den finansielle sektor.
* Skævheden på pensionsområdet er ifølge partiet opstået på grund af den stigende pensionsalder, der blev vedtaget i Velfærdsforliget fra 2006, og forringelsen af efterlønnen, der blev vedtaget i 2011.
* Socialdemokratiet stemte selv for begge aftaler.
Kilde: Det socialdemokratiske pensionsudspil "De mest nedslidte fortjener også en værdig pension".
UDVID
Socialdemokratiets udspil konkretiserer ikke antallet af år og vilkårene for, hvordan man lever op til en individuel vurdering.
I Dansk Erhverv peger Brian Mikkelsen på, at det er vigtigt at huske på, at arbejdsmarkedet har ændret sig meget på få år.
- Robotter gør en stadig større del af det grove arbejde. Det mindsker nedslidning. Og der er jo også muligheder for at ændre sit arbejdsliv, når man kommer lidt op i alderen, så man måske ikke laver noget, der er helt så fysisk hårdt som 60-årig, som man gjorde, da man var 30, siger Brian Mikkelsen.
Vi skal alle sammen arbejde længere. Siger politikerne. Danmark får i fremtiden verdens højeste pensionsalder. Men kan det lade sig gøre? Er det fair? Og hvad siger folk på stilladset og i vuggestuen? Avisen.dk sætter i den kommende tid fokus på nedslidning og pensionsalderen. Vi håber, du vil læse med og deltage i debatten.
Læs hele serien her
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.