To muldvarpe giver sig i et tv-program ud for at være illegale indvandrere på bunden af det danske samfund.
Med et skjult kamera gemt i tøjet søger de hjælp hos organisationen Kirkens Korshær. Her lyder et af rådene til dem, at de skal søge sort arbejde, hvis de ikke kan klare sig på anden måde.
Det fremgår af klip fra TV2-dokumentaren "Illegal i Danmark".
- Vi kan ikke anbefale sort arbejde. Hvis det er for at overleve, må du gøre, hvad du er nødt til, siger en anonymiseret mandlig medarbejder ved Kirkens Korshær til den ene af de to muldvarper i programmet.
En af muldvarpene har også fået hjælp til at lede efter sort arbejde på internettet.
Rådene kommer fra tre forskellige medarbejdere på Kirkens Korshærs rådgivningscenter, Kompasset.
- Det er ikke lovligt at tage sort arbejde, men det kan du jo gøre, hvis det er den eneste udvej. Jeg vil bare ikke høre om det, siger en kvindelig medarbejder og tager hænderne op for ørerne.
Som konsekvens af afsløringerne har Kirkens Korshær givet de tre medarbejdere en advarsel. Samtidig er der blevet sendt skriftlige retningslinjer rundt i organisationen.
Helle Christiansen, der er chef for organisationen, er "overrasket og ked af sagen".
- Det er ikke optagelser, der viser en kvalitet i arbejdet, som vi ønsker at stå for, siger hun til Ritzau og slår fast, at medarbejderne skal blive bedre til at give de triste beskeder i stedet for at give falsk håb.
- Vores rådgivere skal blive tydeligere og sige "nej, når du ikke er EU-borger eller ikke har arbejdstilladelse, er der ikke mulighed for et legalt arbejde, og vi advarer mod sort arbejde og tager afstand fra det", siger hun.
Kirkens Korshær får blandt andet penge fra Socialministeriet, og socialminister Mai Mercado (K) har bedt om en redegørelse i sagen.
- For det første skal mennesker, der opholder sig illegalt i landet, slet ikke være her. For det andet skal de på ingen måde opfordres til at lave sort arbejde. Så det er en skævert af de helt store, vi står over for her.
- Jeg har tænkt mig at nærstudere redegørelsen, men jeg har på nuværende tidspunkt ikke indtryk af, at der er tale om en systematisk underløbning af lovgivningen, siger hun til Ritzau.
Kirkens Korshær blev grundlagt af sognepræst Hans Peter Mollerup i 1912. Organisationen driver herberger og forsorgshjem og står desuden bag væresteder.
/ritzau/