Er der jordbakterier i din vandautomat, eller står silden lunt og udvikler sig til en bakteriesuppe? Det er ikke altid, at du kan se det, men din kantine kan være fyldt med klamme bakterier, der bare venter på at gøre dig syg.
Avisen.dk tog på inspektion med fødevareekspert Michael René i skurvognen, på avisens egen redaktion og i en stor skolekantine.
Læs også: Stå først i kantinekøen og spar tre sygedage
Læs også: Sådan kommer du rask fra kantinen
Her er fødevareekspert Michael Renés anmeldelse.
Container, spiserum, Metrobyggeriet Nørrebro Station, København:

Michael René:
Forholdene for servering og indtag af madvarer var overraskende rigtig fine. Hygiejnen i køleskabet, mikroovnen og kaffemaskinen var rigtig fine.
Det eneste, der var at bemærke, var vandautomaten, der havde stået udenfor, og var svinet til med jord. Her er en risiko for at opnå et par ekstra sygedage, når der indtages og drikkes jordbakterier.
Med fokus på den personlige hygiejne var der både håndsæbe og håndklædepapir, så de ansatte kan starte frokosten med rene hænder.
Desuden kan risikoen for at opnå en madkontaminering estimeres at være minimal ved indtag af de medbragte madpakker, for køleskabet kølede, som det skulle.
Avisen.dk’s kantine:

Michael René:
Forholdene for servering og indtag af madvarer var umiddelbart rigtig fine, men der var en række detaljer, der kan udvikle sig kritisk.
Eksempelvis var der ingen håndsæbe til at vaske fingre i, hvilket på ingen måde motiverer til at styrke den personlige hygiejne, inden de ansatte går ombord i buffeten.
Det kritiske punkt i buffeten var de ikke-kølede sild, der stod fremme på bordet, samt de ikke afkølede pålægsprodukter, der stod og blev varmet op i de tre-fire timer buffeten fik lov at stå til fri disponering.
Denne opvarmning forøger dels den kemiske reaktionshastighed, så den sensoriske holdbarhed og friskhed af produkterne minimeres som funktion af tiden. Har enkelte medarbejdere eventuelt kontamineret pålæg ved berøring eller spyt, har bakterier også rig mulighed for at formere sig.
Hygiejnen og risikoen for et par ekstra sygedage er betinget af den enkelte medarbejders hygiejne og disciplin, når der spises af buffeten, hvis alle madvarer som udgangspunkt må antages at være ikke-sygdomsfremkaldende, når maden leveres fra producenten.
Niels Brock’s kantine:

Michael René:
Allerede i entréen har man en fornemmelse af, at dette er en kantine, der har mange års erfaring og udvikling bag sig.
Organiseringen af alt inventar er styret, så det sikrer mindst mulig bevægelse og sikre et hurtigt flow gennem kantinen. Ved indgangen starter man med at tage tallerkener og bestik, så kommer man til glasmontren med smørrebrød, montren med varm mad, hvor personalet står klar til at øse op for en, så man ikke får kontamineret hele buffeten.
Montrene er pæne og rene at se på og bliver efterset hygiejnisk og praktisk af det overvågende, smilende og behjælpsomme personale. Hele vejen igennem er der styr på hygiejnen.

Michael René er lektor i fødevarevidenskab ved Metropol Ernærings- og sundhedsuddannelserne og forfatter til bogen ’Håndbog i Praktisk Hjælp’ fra forlaget Munksgaard om blandt andet hygiejne i køkkenet.