Skal man beskytte de irakiske tolke, der har samarbejdet med de internationale soldater i Irak? »Ja,« mener den danske regering, der for nylig transporterede et fly fuld af irakiske medarbejdere og deres familier til Danmark. »Nej,« har svaret indtil nu været hos vores allierede i Storbritannien, men den beslutning er kommet voldsomt under pres.
Brown »ser på sagen«
Storbritannien har fået sin egen tolkesag efter nyheden om, at de irakere, som har samarbejdet med briterne i Irak, ikke får nogen særbehandling eller genvej til asyl. Den beslutning, som den tidligere premierminister Tony Blair var ophavsmand til, vækker vrede både i befolkningen og blandt menneskerettighedsorganisationer.
Og briternes nye premierminister, Gordon Brown, er hårdt presset gået med til at »se på sagen« endnu engang, fordi det er kommet frem, at den britiske regering har opfordret deres irakiske ansatte til at søge asyl – bare ikke i Storbritannien, skriver The Guardian.
20.000 irakere
Danmarks løsning bliver nu fremhævet i de britiske medier som den »moralsk rigtige måde« at imødekomme problemet. Det har fået den britiske regering til at fremhæve, at hele 20.000 irakere har arbejdet for Storbritanniens soldater siden invasionen i 2003.
»Storbritannien har været pinligt lang tid om at reagere på den irakiske flygtningekrise. Nu må vi hurtigst muligt give de irakere, der har arbejdet for briterne i Irak, asyl,« fastholder direktøren for Human Rights Watch i London.