Du kender nok Stillehavet, Det Indiske Ocean, Atlanterhavet og det Arktiske Ocean.
Men nu skal et femte føjes til listen: Det Sydlige Ocean. Det skriver mediet Live Science ifølge Videnskab.dk.
Diskussionen om, hvorvidt Atlanterhavet, Stillehavet og det Indiske Ocean strækker sig helt til Antarktis, eller om Det Sydlige Ocean var et selvstændigt ocean, har ellers stået på i hundrede år. Men nu ser det ud til, at der kan sættes punktum.
Det enorme vandområde nær Antarktis, der rummer én af verdens vigtigste havstrømme, er nemlig nu blevet officielt anerkendt af sammenslutningen National Geografic Society som netop et ocean.
National Geografic Society producerer blandt andet mange af verdens atlasser, så skolebørn på hele kloden kan nu få det femte ocean med i skoletasken.
»Elever tilegner sig viden om oceaner, ud fra hvilke oceaner man studerer. Hvis du ikke inkluderer Det Sydlige Ocean, så lærer man ikke, hvad der kendetegner det, og hvor vigtigt det er,« siger geograf ved National Geographic Alex Tait, til Live Science ifølge Videnskab.dk.
Ifølge en dansk forsker har det femte ocean dog været anerkendt i forskningsmiljøer længe:
- Det er noget, man skulle have gjort for længst, siger professor Andre Visser om National Geographic Societies beslutning.
- Jeg har undervist i det her i tredive år, og jeg har altid omtalt det Sydlige Ocean som et separat ocean. Jeg kender til artikler fra 1884, hvor det Det Sydlige Ocean optræder, fortæller forskeren til Videnskab.dk.
Konsensus
Andre Visser er professor i oceanografi ved DTU Aqua. Han fortæller, at der er noget nær konsensus i videnskabelige miljøer om, at der findes fem oceaner i verden, selvom det ikke er alment kendt blandt verdens befolkninger.
Når man ser udover havet, kigger man ud mod en buet horisont udgjort af ensformige vandmasser.
Men kigger man på havene vertikalt, som Andre Visser gør, får man et helt andet indtryk.
- Så bliver havene pludseligt meget forskellige. Man ser forskellige havstrømme, saltindhold, temperatur og meget andet i vandet.
Det Sydlige Ocean minder ikke om nogen af de andre oceaner, når man kigger på det vertikalt, fortæller Andre Visser.
Her findes blandt andet den mægtige hav- og vindstrøm kaldet "Antarctic Circumpolar Current" (ACC).
ACC trækker vand ind fra Atlanterhavet, Stillehavet og Det Indiske Ocean og fungerer dermed som et slags gigantisk 'transportbånd', som bærer varme rundt på Jorden.
Samtidig lagres CO2 i dybderne, og det varme vand køles. Det har betydning for det globale klima på Jorden.
Selvom Det Sydlige Ocean ikke har en geografisk grænse, så er effekten af strømmene i oceanet så vilde, at man kan se dem på havoverfladen.
- På den ene side af grænsen – frontalsystemet, kaldes det – er vandet meget koldt og fersk, mens det på den anden side er varmt og saltholdigt. Sejler du langs det og kigger ned på havoverfladen, kan du se et tydeligt skift i vandet, fortæller Andre Visser til Videnskab.dk.