For første gang i syv år er palæstinenserne og israelerne i gang med at forhandle om fred. Hver 14. dag det næste år skal Israels premierminister, Ehud Olmert, mødes med palæstinensernes præsident, Mahmoud Abbas, for at finde løsninger på de stridspunkter, der har kostet tusindvis af liv de seneste 40 år.
Aftalen kom i stand på et topmøde i Annapolis i USA med George W. Bush i spidsen. Men selvom parterne snakker fred efter syv års pause, er der lang vej fra snak til løsning. De skal enes om landområder, flygtninge og jødiske bosættelser på palæstinensiske områder. Og så skal de enes om selve den hellige by, Jerusalem, hvor både muslimer og jøder har nogle af deres helligste steder.
Strid om Jerusalem
Netop Jerusalem bliver svær at blive enige om, mener Mellemøsten-ekspert Robert Blecher, der selv bor i byen.
»Jerusalem vækker utroligt mange følelser i mange israelere, og i israelsk politik er det blevet et brandvarmt emne de seneste år. Det bliver meget svært at nå til enighed om en deling af byen, og jeg tror, det bliver det store stridspunkt,« vurderer Blecher, der er analytiker fra den uafhængige organisation International Crisis Group.
I Jerusalem er den store bekymring, at Mahmud Abbas ikke vil kunne stoppe terrorangreb mod Israel, selvom han indgår en aftale. Abbas har ikke den store opbakning i befolkningen, som i 2006 vandt parlamentsvalget i de palæstinensiske områder. Hamas boykotter fredsprocessen – og vil ikke stoppe angreb mod Israel.
»Fred er umuligt«
Som en lokal israeler, David, siger til avisen Jerusalem Post:
»Hvis Abbas tilbyder et kompromis, så vil palæstinenserne afvise det. Personligt holder jeg ikke vejret. Jeg tror simpelthen ikke, at en fredsaftale med palæstinenserne er inden for rækkevidde.«
Forskeren Robert Blecher frygter også, at Annapolis-freden kun fører til en række håndtryk og smil til fotograferne fra politikerne. Men der er en lille chance for succes, fastholder han:
»Hvis Abbas får nogle reelle løfter fra Israel, kan han måske få det palæstinensiske folk og Hamas med sig. Og det er nødvendigt, hvis en aftale reelt skal give fred. Men det bliver svært. For hverken i Israel eller de palæstinensiske områder stoler man på den anden part.«
Abbas og Olmert mødes 12. december til det første af mange fredsmøder.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.