To måneder.
Så længe har den 65-årige Else-Merete Zobbe-Pihl fra Bogø måttet undvære den boligstøtte, hun ellers er berettiget til.
Det tyder ikke på, at hun når at få boligstøtten i april. Derfor Else-Merete Zobbe-Pihl været nødt til at lave en særaftale med sit boligselskab, så hun kan blive boende i sin lejlighed.
- Jeg kan ikke undvære pengene fra boligstøtten. Uden dem har jeg ikke noget at leve for med telefonregning, el-regning og alt det andet, der også skal betales, siger hun til Avisen.dk.
Else-Merete er en af dem, der er ramt af den længere sagsbehandlingstid i Udbetaling Danmark, som Avisen.dk i dag kan fortælle om.
Ifølge Udbetaling Danmark er sagsbehandlingstiden fra 1. januar vokset, så den nu i snit er ti uger.
Udbetaling Danmark har 42.000 ansøgninger fra pensionister og andre borgere om boligstøtte i behandling – af dem har 426 ventet længere en 10 uger.
Else-Merete Zobbe-Pihl er tidligere institutions-leder, men blev pensioneret i slutningen af januar i år efter nogle år på efterløn.
Hun bor alene i en lejlighed på 54 kvadratmeter. På efterløn har hun fået 723 kroner i boligstøtte. Som almindelig folkepensionist forventer hun at være berettiget til omkring 3.400 kroner i boligstøtte om måneden.
Sur over dårlig service
Men Else-Merete Zobbe-Pihls boligstøtte lader vente på sig.
Det er ellers ikke fordi, hun ikke har kontaktet Udbetaling Danmark, der administrerer boligstøtten.
- Jeg har ringet til Udbetaling Danmark flere gange, og hver gang har der været mindst en times ventetid. Og når jeg endeligt får en i røret, har personen slet ikke forståelse for min situation, siger hun.
Første gang, hun ringede til Udbetaling Danmark, var først i januar. I telefonen fik hun besked om, at boligstøtten umuligt ville nå frem til 1. februar, forklarer Else-Merete Zobbe-Pihl.
Til gengæld fik hun lovning på, at penge ville være der 1. marts. Det var de ikke. Og de kom heller ikke 15. marts. Den seneste melding, hun har fået, lyder, at der nu er en sagsbehandling på mindst 12 uger, forklarer hun.
Det har efterladt hende med en følelse af magtesløshed:
- Jeg er vred og målløs over det mangel på ansvar, over for os borgere, som Udbetaling Danmark udviser. Og det er ret ubehageligt.
Nedsat husleje
I marts og april har Else-Merete Zobbe-Pihl fået lov til kun at betale 3.000 kroner i månedlig husleje. Normalt betaler hun 4.800 kroner for husleje og varme, når boligstøtten er trukket fra.
Der er dog kun tale om et slags lån. I løbet af foråret skal hun tilbagebetale den manglende husleje og betale et mindre gebyr, forklarer hun.
Aftalen med boligforeningen gør, at hun akkurat kan få sit budget til at slå til, men hjælpen varer ikke ved.
- I boligforeningen har de sagt, at de ikke kan blive ved med at mangle husleje fra mig, så det går kun de her to gange, siger hun.
Går udover helbred
Else-Merete Zobbe-Pihl har fået lovning på, at boligstøtten nok skal komme på et tidspunkt, men hvis der går meget længere tid, har hun svært ved at overskue, hvilke konsekvenser det kan få for hendes økonomi.
Selv med den nedsatte husleje har hun nemlig svært ved at få alle ender til at mødes. Hun har gæld fra et tidligere hussalg, og den manglende boligstøtte går blandt andet udover hendes helbred og velbefindende, mener hun.
- Jeg har været nødt til at stoppe både min tandlægebehandling og noget terapi mod hovedpine, som jeg var i gang med, siger hun.
Hun får en månedlig folkepension på 9.900 kroner. Derudover får hun 700 kroner i tillægspensionen ATP. Hendes pension er lav, fordi hun i løbet af sit arbejdsliv har gået hjemme i flere perioder for at passe sine seks biologiske børn, forklarer hun.
"Vi er mange i samme båd"
Det er dog ikke kun sin egen situation, som Else-Merete Zobbe-Pihl er bekymret for. Hun tænker også på de mange andre, der heller ikke har fået udbetalt deres boligstøtte endnu, understreger hun.
- Vi er jo rigtig mange, der er i klemme. Det er bare ikke alle, der, ligesom mig, kan få lov til ikke at betale fuld husleje, siger hun.
Alle ville være bedre tjent med, at udbetalingen af boligstøtte igen blev varetaget af kommunerne fremfor Udbetaling Danmark, mener Else-Merete Zobbe-Pihl.