Alle skal have en flæskesteg på bordet juleaften. Sådan tænkte Solveig Momberg, da hun hørte Mødrehjælpens appel på tv i sidste uge til danskerne om at hjælpe de fattige familier, der ikke har råd til en ordentlig jul.
Hun ringede derfor til to firmaer i Kødbyen i København og fik dem til at donere 150 flæskestege og pakker med kødpålæg. Men Mødrehjælpen takkede nej til tilbuddet om flæskestege til de fattige mødre og fædre, som søger hjælp. Og heller ikke ideen om at få de trængende til at komme ned i Kødbyen for at hente flæskestegene fik opbakning.
- Det er chokerende. I gamle dage kunne dem, der virkelig havde brug for det gå ned og få en pakke med mad og det hele. I dag skal de have penge, siger Solveig Momberg.
Glad for fantasi
Efter Mødrehjælpen opfordrede danskerne til at tænke på de fattige familier herhjemme, er pengene strømmet ind, så foreningen nu har penge til at give kontante julegaver til 700 familier. Men Mødrehjælpen foretrækker kontante bidrag og takker nej til legetøj, kød eller andre kreative påfund.
- Først og fremmest er jeg enormt glad for alle dem, der gerne vil støtte Mødrehjælpens arbejde, og jeg er glad for den støtte og den fantasi, som ligger til grund for det, siger direktør i Mødrehjælpen, Mads Roke Clausen.
Mødrehjælpen har flere forklaringer på, hvorfor det er bedre at give familierne penge:
- For det første giver vi familierne mulighed for selv at vurdere, hvor skoen trukker mest. For det andet vil vi gerne gøre det, vi er bedst til, og det er blandt andet at bruge socialrådgiverne på den bedste måde. Op til jul er der mange samværsproblemer - for eksempel skilsmissefamilier, der har svært ved at finde ud af, hvor børnene skal være, og det kan være, man skal skændes med eksmanden om, hvor Clara og Peter skal holde jul. Så det er vigtigt, at vi bruger socialrådgiverne til familiernes konkrete problemer, siger Mads Roke Clausen.
Værdighed
Solveig Momberg er rystet over, at man ikke kan lokke de fattige familier til selv at hente flæskestegene i Kødbyen.
- Hvis jeg var i den situation, var jeg gået langt for at skaffe mine børn en god jul, om jeg så skulle cykle det halve København rundt, siger hun.
Men hos Mødrehjælpen forklarer Mads Roke Clausen, at det kan være et svært skridt for de trængende familier at køre rundt for at samle de ting ind, som andre gerne vil give.
- Der er også et begreb, der hedder værdighed. Vi er i tvivl om, hvor mange der ville gå ned og hente en flæskesteg, da der er nogle af familierne, som er flove over de problemer, de har, siger han.
Mødrehjælpen vil overveje, hvordan de kan gøre det tydeligt for de gavmilde danskere, at foreningen foretrækker pengebidrag.