Inflationen fortsætter med at stige og blev i juli måned er opgjort til at være 8,7 procent.
Ikke siden februar 1983 har den været så høj. Med andre ord er dine penge blevet endnu mindre værd. Har du ikke fået lønforhøjelse i et år, har du nu langt mindre købekraft for din løn. Der er tale om en kraftigt reallønsnedgang.
Inflationen udregnes som et vægtet gennemsnit af prisstigningerne hen over et år på en række varegrupper som fødevarer, energi, restauranter og tøj.
Aktuelt er det særligt fødevarer, elektricitet og brændstof, der trækker indekset opad.
Faktisk kan en helt almindelig familie opleve, at de står og mangler op mod 34.000 kroner på det årlige budget - alene på udgifter til gas, el, benzin og fødevarer.
Det viser beregninger, som Camilla Schjølin Poulsen, der er privatøkonom hos PFA, har lavet.
- Det er næsten 3.000 kroner mere, man skal betale om måneden for ting, man ikke rigtigt kan undvære - og uden at man får mere for det, siger hun til Ritzau.
De høje priser betyder, at familierne bliver nødt til at tjekke, om der er balance mellem rådighedsbeløb og de faktiske udgifter.
- Nogle har et overskud at tære af - enten i form af ekstra luft i budgettet eller en opsparing, man kan tære af.
- For andre er det mere alvorligt, fordi de ikke har ret meget mere at gøre med. De skal foretage en benhård prioritering og må måske pille ferier ud af budgettet, siger Camilla Schjølin Poulsen.
Cheføkonom: Det fortsætter indtil efteråret
- Det er på mange måder den perfekte storm, der rammer os i øjeblikket. Sidste år skabte den globale genopretning efter pandemiens tidlige faser stor efterspørgsel, og samtidig var forsyningskæderne voldsomt pressede, hvilket gjorde fx fragt uhørt dyrt. Læg dertil lokale nedlukninger, ekspansiv penge- og finanspolitik, og mangel på særlige komponenter, herunder mikrochips, og så han man opskriften på meget høj inflation, siger Palle Sørensen, cheføkonom i Nykredit:
- Og så er vi ovenikøbet ramt af et stort udbudschok, da Rusland er storproducent af navnlig energiprodukter, men også hvede og metaller. Det har lagt et yderligere pres på priserne i opadgående retning. Og selvom centralbankerne med hæver renterne hastige skridt i øjeblikket, så tager det tid før det for alvor dæmper inflationen.
- Den seneste udvikling på de europæiske gasmarkeder peger på endnu højere inflation. Priserne på naturgas er steget voldsomt efter Rusland har skruet ned for gasleverancerne til Europa af flere omgange, og i Danmark rammer det som regel forbrugerne med en måneds forsinkelse.
- På den anden side peger flere ting dog på, at inflationen er tæt på toppen. Oliepriserne er kommet betydeligt ned i løbet af juni og juli, tømmer- og jernpriserne falder, og hvedepriserne er faldet betydeligt. Det er med til at fjerne en del af inflationspresset, men det tager tid før det rammer forbrugerpriserne. Og vi skal formentlig helt hen til efteråret før pilen for alvor peger nedad igen.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.