»Hjemløs.« Ordet klinger af forhutlede mænd, der overnatter i slidte soveposer i parker og på stinkende toiletter i storbyen.
Men så firkantet skal ordet ikke forstås, når det gælder det internationale foldboldsstævne for hjemløse, som sluttede i weekenden. Faktisk har tre af de otte spillere på det danske »hjemløselandshold« boet i egen bolig gennem hele stævnet.
Bor på herberg
Resten bor på herberg, forsorgshjem eller hos venner. Det oplyser organisationen Ombold, der arrangerer den danske del af hjemløsefodbold.
Er navnet hjemløselandsholdet ikke en smule misvisende?
»Jo, det er lidt misvisende. I virkeligheden burde man kalde det landsholdet for socialt udstødte. Hjemløshed er bare den sidste station på vejen i en lang række af sociale begivenheder. Men at kalde det landsholdet for socialt udsatte er for uforståeligt,« siger Tina Juul Rasmussen, informationsmedarbejder hos Ombold.
Sociale problemer
Hun forklarer, at spillerne ikke behøver at bo på gaden, når de stiller op til stævnet.
De skal blot inden for de seneste to år have været hjemløse eller haft andre store sociale problemer. Målmanden, René Bo Nielsen er for eksempel tidligere hjemløs og stofmisbruger men bor i dag i en lejlighed. Han har ikke noget problem med, at man ikke behøver bo på gaden for at være på hjemløselandsholdet.
»En der bor under Nørreport Station er jo nok ikke lige til at spille fodbold,« mener han.
Ved siden af fodboldstævnet har spillerne fået hjælp af socialrådgivere til at komme videre i deres liv. Eksempelvis har 21-årige Kim Thomsen fået et job i et asfalteringsfirma og et værelse i et bofælleskab.
Også en anden på holdet har fast arbejde.
»Fodbolden er en løftestang til at komme videre. De mærker, at de kan bruges til noget. Og hvis bare én af spillerne kommer væk fra kriminalitet og misbrug, er det en succes, siger Maja Vedel, der er hjemløselandsholdets sociale rådgiver. Og René Bo Nielsen er enig i, at fodbolden tilbyder noget helt specielt.
»Det venskab, vi har fået her på fodboldholdet, tror jeg ikke, vi kunne få igennem arbejde. Når vi spiller fodbold, er vi lige, og vi kan spejle os i hinanden og hjælpe hinanden,« siger René, der betegner oplevelsen med det danske hjemløselandshold, som det største han har oplevet næstefter sine børns fødsel.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.