Venstre vil have beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) til at forklare, hvordan regeringen har sikret, at kommunerne var i stand til at håndtere opgaven med at indføre gensidig forsørgelsespligt.
Det sker, efter at Avisen.dk i dag kan fortælle, at en række kommuner har lavet fodfejl i sagsbehandlingen.
Fejl, der betyder, at nogle kommuner skal betale op til 60-90.000 kroner tilbage til kærestepar, hvor den ene er på kontanthjælp.
Fejlene drejer sig i nogle tilfælde om, at forvaltningslovens krav til formalia ikke er overholdt. Så er afgørelsen ugyldig, og parrene skal have pengene tilbage, også selvom de faktisk er kærester og lever sammen.
Det får Venstres arbejdsmarkedsordfører til at bede ministeren om en redegørelse.
- Hvem har ansvaret for, at skattekroner nu er gået til mennesker, som reelt ikke har været berettiget til dem ifølge lovgivningen, spørger Hans Andersen.
Blandt andet Norddjurs og Kalundborg Kommuner er i gang med at gennemgå alle deres sager. I København skal beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (R) redegøre for, om kommunen har begået fejl.
S: Sjusk fra kommunerne
I Norddjurs Kommune vil borgmester Jan Petersen (S) sende regningen for tilbagebetalingerne til lovgiverne. Han mener ikke, at kommunen har fået nogen vejledning i, hvordan de skulle behandle sagerne om samlevende.
Men Venstres Hans Andersen mener, at kommunerne skal følge loven ligesom alle andre. Og heller ikke Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører står klar med Mobile Pay for at betale kommunens ekstraregning.
Han mener, at der er tale om sjusk.
- Kommunerne må blive bedre til at undgå den slags fejl. Det må de bare øve sig på, og i det her tilfælde er det jo ikke noget, der kommer borgerne til skade, siger Lennart Damsbo-Andersen og henviser til, at parrene får pengene tilbage nu, hvis de klager.
Arbejdsmarkedsordføreren siger, at det selvfølgelig er ærgerligt, hvis sagsbehandlingen har været så forskellig i kommunerne.
- Men det er ny lovgivning, så det er ikke uventet, at der sker fejl. Kommunerne skal jo lige finde ud af, hvilket ben de skal stå på, siger han.
Enhedslistens socialordfører mener ikke, at det er indkøringsvanskeligheder, men udtryk for foragt og ligegyldighed, at kommunerne ikke har sikret kontanthjælpsmodtagerne den maksimale retssikkerhed, da de gik i gang med at indføre gensidig forsørgelsespligt for samlevende.
- Det er skræmmende, at kommunerne ikke har taget mere alvorligt på sagen, når de skulle i gang med at tage penge fra borgere, der ikke havde nogen i forvejen, siger Finn Sørensen.
Han er stolt af, at Enhedslistens kommunalbestyrelsesmedlemmer har rejst spørgsmålet om fejl i sagsbehandlingen i en del kommuner. Han vil også bede partiets medlem af bestyrelsen i Kommunernes Landsforening om at rejse spørgsmålet der.
- Hvis kommunerne ikke er blevet vejledt ordentligt, kan der blive tale om en mellemregning mellem lovgivere og kommuner, siger han.
Joachim B. støtter stadig gensidig forsørgelse
Også Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti mener, at det er sørgeligt, at loven ikke er overholdt alle steder.
- Det er et stort indgreb, når man tager ydelsen fra mennesker. Så skal man være sikker på, at alle regler er overholdt, siger arbejdsmarkedsordføreren.
Bent Bøgsted vil ikke afvise, at der kan være lavet en dårlig vejledning til loven.
- Men det ændrer ikke ved, at det er kommunens ansvar at holde reglerne, siger han.
I Liberal Alliance fastholder arbejdsmarkedsordføreren sin støtte til princippet om gensidig forsørgelsespligt. Men reglerne skal overholdes.
- Det er fint, at de får pengene tilbage, hvis ikke de juridiske procedurer er fulgt i sagsbehandlingen, siger Joachim B. Olsen.
Han mener ikke, der findes en borgmester, der ikke gerne vil sende regningen videre til lovgiverne. Men han mener, man kan lære noget, hvis man skal genindføre gensidig forsørgelse.
- Det siger mest af alt noget om, at det bør være langt mindre bureaukratisk end det system, der blev indført her, siger Joachim B. Olsen.