Svindlere fisker i disse dage efter de godtroende og letsindige ved, at sende mails ud, som i høj grad ligner mail fra Sygesikring Danmark.
Svindlernes trick er fuldstændig klassisk, og skal alene lokke modtageren til, at klikke på et link.
I mailen står der blandt andet, at modtageren har penge til gode, penge som er klar til udbetaling. Mailmodtageren skal bare klikke på linket.
Men klik ikke.
Mailen er en såkaldt phising-mail, som altså går ud på at franarre godtroende internetbrugere eller virksomheder personoplysninger, som brugernavne, adgangskoder, kreditkort-data eller netbanksoplysninger.
Sygeforsikring Danmark oplyser til presse-fotos.dk, at de kun kommunikerer gennem deres app - og aldrig via mail. Og slet ikke mail med link.
Svindel via DBA og WhatsApp
Mandag advarer politiet desuden mod svindel via DBA og WhatsApp.
Politiet modtager nemlig i øjeblikket en lang række anmeldelser fra borgere over hele landet, der er blevet snydt i forbindelse med salg af varer på dba.dk.
Svindlere udgiver sig for at ville købe en vare, og de kontakter sælgerne direkte via WhatsApp i stedet for at anvende kommunikationsplatformen på dba.dk.
Svindlerne spørger først ind til, om varen fortsat er til salg, og om den er i god stand. Derefter spørger de, om de må komme og se varen, men når sælgeren oplyser adressen, svarer svindlerne, at de bor langt væk. skriver politiet.
Svindlerne foreslår, at de arrangerer og betaler for PostNord-kurérlevering.
Derefter sender de et link til sælger via appen WhatsApp og forklarer, at en kurér fra PostNord vil afhente varen, og at sælger bedes indtaste sit kortnummer og validere med CPR-nummer og NemID for at få sin betaling for varen.
I virkeligheden anvender svindlerne nu oplysninger til at overføre penge fra borgerens konto.
- Vi opfordrer altid til, at man kommunikerer via handelsplatformen - i dette tilfælde dba.dk - og at man er særlig kritisk hvis den, man handler med, ønsker at flytte kommunikationen til et andet sted - i dette tilfælde WhatsApp, siger vicepolitiinspektør Peter Høholt, afdelingen for Økonomisk Kriminalitet i Københavns Politi.
Fantasifuld afpresning
Men strømmen af fupmails vil tilsyneladende ingen ende tage. Og der er åbenbart ikke grænser svindlernes ofte meget fantasifulde påfund.
Således dukkede der for nylig en mail op med advarsel om kriminalitet, som modtageren slet ikke havde begået. Tidligere er påstande om alt fra sexhandel til afpresning med trusler om retssager landet i mailboksene.
I den forbindelse sendte Rigspolitiet en besked ud på Twitter. Her stod der blandt andet: “Vi råder til, at du sletter mailen, og ikke går i dialog med afsenderen”.
Så sent som i efteråret 2021 blev 860.000 brugere af Jobnet direkte berørt efter svindlere havde udsat Jobnets hjemmeside for et såkaldt phishing-angreb. Svindlere forsøgte at lokke personlige oplysninger - og i sidste ende - penge ud af brugerne.
Angrebet betød, at myndighederne hurtigt besluttede at slette brugernes adgangskoder for at inddæmme angrebet.
Hjælp dig selv
Vil du være bare nogenlunde på forkant med svindleres forsøg på, at franarre dig dine personlige oplysninger, så er det en god idé at hente appen “mit digitale forsvar” ned på din mobiltelefon.
Det er Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden, som driver og udvikler appen, som holder brugerne opdateret omkring de nyeste trusler på internettet.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.