En handelsaftale med Canada (Ceta) bliver i øjeblikket på udemokratisk vis trumfet igennem uden at sikre nogle fordele for de europæiske forbrugere.
Det mener en række europæiske forbrugerorganisationer, som derfor har slået sig sammen om at bede deres respektive regeringer om at skrotte aftalen.
Herunder også det danske Forbrugerrådet Tænk, som i et åbent brev til udenrigsminister Kristian Jensen (V) lufter sine bekymringer.
- Det viser sig desværre efter forhandlingsresultaterne, at der ikke er konkrete fordele for forbrugerne, og aftalen kan endda medføre en forringelse af gældende og fremtidig forbrugerbeskyttelse, lyder det i brevet, der er underskrevet af formand Anja Philip og direktør Lars Pram.
Forbrugerorganisationernes anke går blandt andet på, at lovgivningen indrettes sådan, at den er i udenlandske investorers favør.
Det betyder, at nationalstater vil kunne risikere sagsanlæg fra udenlandske investorer.
- Hvis man bliver angrebet som stat af en udenlandsk investor, kan man som borger lide nød, siger Benedicte Federspiel, der er chefkonsulent i Tænk, og som har specialiseret sig i handelsaftalerne Ceta og den amerikanske TTIP.
Derudover er databeskyttelse og forbrugernes privatliv heller ikke sikret godt nok i aftalen, mener forbrugerorganisationen.
Benedicte Federspiel opfordrer regeringerne til at tage det roligt med at underskrive aftalen og samtidig lægge alle kort på bordet.
- Man prøver på at få lusket aftalen igennem og håber på, at den går under radaren. Men at forhandle i hemmelighed har aldrig været en god idé, siger hun:
- Der er ikke noget, der haster. Der er ikke nogen, der siger, at det er noget,
man skal have gennemført nu.
Hvis alt går som planlagt, skal planen underskrives på et topmøde mellem EU og Canada 27. oktober i Bruxelles.
En repræsentant for den danske udenrigsminister forhandler i disse dage på et uformelt møde i Bratislava aftalen med EU's handelsministre.
Handelsaftalen vil fjerne over 99 procent af toldbarriererne mellem EU og Canada og ventes at træde i kraft fra 2017, hvis den bliver underskrevet som planlagt.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.