Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Vandkredsløbet er i sig selv en cirkulær proces, hvor drikkevandet pumpes op, spildevandet renses, det ledes ud i havet, fordamper, fortætter og falder som nedbør og nedsiver til grundvandet igen. På samme måde udvikler stadig flere vandselskaber cyklusser, hvor genanvendelse og forædling af renseprocesserne resulterer i nye cirkulære processer, der skaber værdifulde restprodukter og skaber økonomi ud af affaldsprodukter, som for få år siden blev kasseret.
"Fremtidens danske renseanlæg vil inden længe producere så meget strøm, at de både kan finansiere energiforbruget til produktion af drikkevand og renseprocesserne og dermed sikre kunderne lave, stabile priser. Samtidig vil der ud af spildevandet blive skabt nye produkter, som kan gavne vandkunder, landbrug, miljø og meget mere. Også det internationale marked har fået øje på de unikke, danske løsninger i vandselskaberne," siger direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.
Cirkulær økonomi handler om at skabe processer, hvor ressourcerne bevares i cirkulation længst muligt til gavn for miljøet og økonomien. 75 procent af verdens materialer bliver i dag kun anvendt en gang. En redegørelse peger på, at det økonomiske potentiale i Europa på lang og mellemlang sigt er op mod 500 milliarder euro.
"Stadig flere danske vandselskaber arbejder bæredygtigt og bevidst med cirkulær økonomi og blandt andet med at forædle kloakvandet. I forhold til internationale standarder ligger vi helt i front," siger Carl-Emil Larsen.
I det nyeste nummer af DANVAs magasin danskVAND beskrives, hvordan flere af DANVAs medlemmer i dag arbejder med forædling af spildevandet, så der udvindes fosforholdigt struvit, der kan sælges som gødning til landbruget - også det økologiske. Al fosforgødning importeres i dag, hvorfor der er store muligheder i struvitproduktionen. Man har i vandselskaberne i Aarhus og Herning opnået en fosforkoncentration på 40 procent, og producenten bag systemet lover, at investeringen er forrentet på syv år.
Spildevandet bliver også udnyttet i projekter som fremtidens renseanlæg i Egå, der på sigt skal producere 50 procent mere strøm, end det bruger.
I Billund har vandselskabet allieret sig med affaldsindsamlingen i kommunen. Affaldet bliver sorteret, og alt biomateriale skal i fremtiden køres til Billund Vands nye BioRefinery, der står færdigt i 2017. Ud af en kombination af spildevand, husholdningsaffald, gylle og industriaffald skal anlægget producere energi fra biogas, gødning og bioplast. Oveni renses spildevandet ned til et niveau, der ligger markant under kravene, hvilket kommer det marine miljø og dyreliv til gavn. Der er stor opmærksomhed om projektet fra både ind- og udland. Sydkorea har allerede købt to stk. af Billunds bioraffinaderier, og det er forventningen, at flere lande følge efter, ligesom også flere danske kommuner har vist interesse.
I det nye danskVAND kan du blandt andet læse om:
Vandselskab udvikler den cirkulære økonomi
Kalundborg Forsyning spiller en central rolle i byens unikke industrisymbiose, der forbinder private og offentlige virksomheder gennem kilometerlange rør, så en rest på én virksomhed bliver til en ressource hos nabovirksomheden.
Vandsektoren skal blive dygtigere til at genanvende og til at dele erfaringer
Den danske vandsektor kan gøre det endnu bedre ved at tænke mere i cirkulær økonomi og ved i højere grad at gå sammen og satse på de gode løsninger, der kan sælges ude i verden, lyder det fra CONCITOs formand, tidligere miljøminister og EU-kommissær Connie Hedegaard.
BIOFOS sender sin energibalance i stort plus
Til trods for at spildevandsrensning er en energitung proces, har BIOFOS på få år forvandlet sine tre renseanlæg omkring hovedstadsområdet til regulære energifabrikker. I 2015 solgte virksomheden 50 % mere energi, end den købte ind. Samtidig er nettoudledningen af CO2 faldet med hele 80 %, og der er fuld CO2-neutralitet.
Struvit - fra problem til ressource
Vandselskaber i Aarhus og Herning har etableret anlæg, der sikrer, at en stor del af fosforindholdet i spildevandsslam bliver udvundet og brugt som gødning. Såvel miljøet som vandselskabernes økonomi vil med tiden nyde godt af investeringerne.
Kineserne trækker på europæisk erfaring med cirkulær økonomi
Kina vedtog allerede i 2008 den første lov om cirkulær økonomi, længe før EU, men kineserne søger fortsat inspiration i 'best practice' i Europa - nyligst i en værktøjskasse, der beskriver erfaringer og 'best practice' fra europæiske projekter.
Stærkt EU fokus på cirkulær økonomi
Ny EU-pakke skal sætte skub i den cirkulære økonomi på tværs af Europa. Vandsektoren har ikke tidligere spillet en ret stor rolle i planerne, men efter pres fra blandt andet den europæiske vandforening, EurEau, er vand nu kommet på dagsordenen.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.