Tæt på verden

Folk spiser ko-lort for at overleve

Groteske forhold i verdens mest HIV-smittede land. En fjerdedel af befolkningen er forældreløse børn efter AIDS-ofre.
En fjerdel af befolkningen i Swaziland er forældreløse børn inder 15.
En fjerdel af befolkningen i Swaziland er forældreløse børn inder 15. CC Jonathan Roberts

HIV-smittede i Swaziland er begyndt at spise ko-lort for at kunne tage deres medicin på fuld mave, meddeler AIDS-aktivister i landet. Det har været bragt op i parlamentet.

Problemet er, at medicinen ikke virker, hvis den indtages på tom mave. Og den fattigste del af befolkningen har ikke længere mad hver dag og blander derfor ko-lort med vand og spiser det for at være sikre på medicinens effektivitet. 

Landet har ingen løsning på sin fattigdom. Finansieringen af lokale hjælpeorganisationer er reduceret. Alle offentlige kontorer er skåret 25 procent. Offentlig ansatte får ikke løn og strejker.

Hver fjerde et forældreløst barn

Den lille kongedømme i det sydlige Afrika med lidt over en million indbyggere er verdens hårdest ramte område af HIV/AIDS. Hver fjerde borger mellem 15 og 49 i Swaziland er HIV-smittet.

Der er for tiden 64.000 på anti-retroviral medicin (ARV), og tallet ventes at stige. Undersøgelser viser, at formentlig 200.000 i landet er smittede.

En lille kvart million børn under 15 er forældreløse på grund af AIDS-dødsfald blandt deres forældre. Ingen har råd til at betale for skolegang for disse børn.

Panik over medicinen

Lagrene af anti-retroviral HIV-medicin siges at være næsten tomme i Swaziland. Der er ingen penge til at købe nye forsyninger. Og donormidler udebliver, fordi staten ikke har råd til at gøre sin del. Folk er i panik over udsigterne.

I Swaziland taler man om hospitalstørke, når der ikke kommer medicin til klinikkerne i månedsvis. Andre gange bliver folk ikke behandlet, fordi sygeplejerskerne er på strejke, skriver IRIN News.

Problemet med ARV-medicin, som med behandling af tuberkulose, så må man ikke springe dage over i behandlingen, hvis den skal være effektiv.

Sundhedsministeren har været i medierne for at berolige befolkningen, men det dysser ikke frygten ned.

Økonomisk kaos

Swaziland er helt i brædderne på grund af finanskrisen. Der er ingen penge til sundhed og offentligt ansatte. Staten er den største arbejdsgiver, men har ingen penge. Der er underskud på majs, landets basale fødevare.

Swaziland har ingen rige ressourcer, som tjener penge til staten. Landet lever sådan set af en toldunion med nabolandene Botswana, Lesotho, Namibia og Sydafrika. Swaziland og Lesotho får uforholdsmæssigt meget udbytte af det fælles system.

For to år siden skaffede toldunionen 66 procent af landets statsbudget, men beløbet er faldet til halvdelen efter en ændring af reglerne. Nu beder man om bistand fra Sydafrika, men pengene kommer kun efter politiske reformer er vedtaget.

Swaziland er et autoritært kongedømme og det sidste af sin slags i Afrika.

Rådden kartoffel

IRIN News skrev i januar et portræt af en 33 årig kvinde på landet i Swaziland, som er HIV-smittet af sin mand. Hun tør ikke tale om det, fordi han smed sin tidligere kone ud på grund af sygdommen. Han er ikke selv testet.

Kvinden har tre små børn. Hun klarer sig selv, mens manden arbejder i Sydafrika. Hendes bekymring er, at hun ikke overholder sin behandling med anti-retroviral (ARV) medicin helt. Klinikken er langt væk, og hun mangler penge til bussen.

Ingen ved, at kvinden er HIV-positiv. Finder nogen ud af, at hun er positiv, bliver hun jaget bort. Som hun siger, så mener selv børn, at en smittet er som en ”rådden kartoffel”.

”Jeg vil ikke dø. Jeg elsker mine børn så meget. Jeg elsker min mand, selv om han kan være uvidende og grusom. Men han får et bedre liv med mig sådan her end med mig død. Vi har ingenting, ingen elektricitet, og vand er langt borte.

Jeg kan godt lide at synge. Vi synger og beder sammen som en familie. Mine børn kan godt lide at høre mig synge. De har deres favoritsange, som de beder om. Jeg vil leve, så jeg kan synge for dem længe.”

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.