Danske Bank vil onsdag i næste uge, 19. september, præsentere resultaterne af en intern undersøgelse af mistænkelige transaktioner i bankens afdeling i Estland.
Det oplyser banken mandag i en pressemeddelelse.
Her følger et overblik og en tidslinje over sagen:
* I 2006 køber Danske Bank finske Sampo Bank for 30 milliarder kroner, og med i handlen er den estiske filial.
* I 2013 sender en whistleblower en rapport til den nu tidligere Danske Bank-direktør Robert Endersby, der advarer om store problemer med hvidvask i Estland.
* I 2014 advarer Danske Banks interne revision om problemer i Estland. Et internt brev beskriver, at de ansatte ligefrem skulle have hjulpet med at skjule kunderne for myndighederne.
* I 2015 lukker Danske Bank for ikke-estiske kunder i filialen i Estland.
* I marts 2017 skriver Berlingske, at omkring 140 milliarder kroner fra 2010 til 2014 ulovligt er ført ud af Rusland for at blive vasket hvide i flere banker.
* I Danske Banks filial i Estland er indgået flere end 1500 transaktioner til en samlet værdi af syv milliarder kroner. Danske Bank erkender, at kontrollen i den estiske filial ikke har været god nok.
* Siden beskriver Berlingske, hvordan regimet i Aserbajdsjan har kanaliseret milliarder gennem banken i Estland.
* I september 2017 sætter Danske Bank gang i en intern undersøgelse.
* Banken får hård kritik for sin håndtering af sagen både af Finanstilsynet i Estland og Danmark og fra en stribe politikere, heriblandt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
* I maj 2018 udtaler Finanstilsynet hård kritik af Danske Banks ledelse og pålægger banken at sætte fem milliarder kroner til side.
* I april 2018 stopper Lars Mørch, der er medlem af direktionen med ansvar for den estiske afdeling, som en konsekvens af sagen.
* I juli 2018 skriver Berlingske, at omfanget af hvidvask gennem Danske Banks estiske afdeling kan være mindst 53 milliarder kroner - mere end dobbelt så meget som hidtil antaget.
* Senere i juli oplyser Danske Bank, at den brutto har tjent 1,5 milliarder kroner på ikke-estiske kunder. Danske Bank uddyber ikke, hvor stor en del af de penge der kommer fra kriminelle kunder.
* I august 2018 indleder Bagmandspolitiet en strafferetlig efterforskning af Danske Bank.
* I september 2018 skriver Financial Times, at cirka 192 milliarder kroner fra russere har passeret gennem Danske Banks estiske filial i 2013. Det fremgår ikke, om alle pengene er mistænkt for at relatere sig til hvidvask.
* 7. september 2018 skriver Wall Street Journal, at der samlet bliver undersøgt transaktioner på knap 1000 milliarder kroner i Danske Banks hvidvasksag. Avisen henviser til anonyme kilder.
* 10. september 2018 annoncerer Danske Bank, at den forventer at offentliggøre resultaterne fra den interne undersøgelse onsdag 19. september.
Kilder: Berlingske, Jyllands-Posten, Børsen og Ritzau.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.