Glem alt om at holde igen med lønkravene. Fagbevægelsen er ikke med på løntilbageholdenhed, selvom vores konkurrenceevne er for nedadgående, skriver Berlingske Tidende.
Danmark har mistet 15 procent af sin konkurrenceevne siden 1995 og tabt 170.000 industriarbejdspladser siden 2008, men lønnen vil ikke være stedet at hente hjælp.
En rundringning, som Berlingske har lavet blandt lokalformænd og tillidsrepræsentanter i 3F, Dansk Metal og NNF, viser, at de langt fra er med på at skrue ned for lønkravene, så de kommer på niveau med de tyske og svenske.
"For slagteriarbejdernes vedkommende er det ikke realistisk med lave lønstigninger fremover. Der er jo stadig de daglige regninger, der skal betales. Vi tror ikke på, at bare fordi vi kommer helt ned på det tyske lønningsniveau, så vil det redde alting. Så vil tyskerne formentlig bare sætte deres løn endnu længere ned," siger formand for NNF for Sjælland og Øerne Henrik Tonnesen.
Hos flere af de andre fagforeninger, Berlingske har været i kontakt med, er meldingen enslydende. Lønnen kan ikke redde arbejdspladserne.
Socialdemokraterne og SF har lagt op til forhandlinger med arbejdsmarkedets parter, hvis de snupper magten i dag. Her er arbejdstiden på dagsordenen, men partierne vil samtidig opfordre til løntilbageholdenhed. SF understreger dog, at man ikke vil røre ved lønnen under forhandlingerne.
"Vi vil ikke under nogle omstændigheder lovgive om det her. Det er helt op til lønmodtagere og arbejdsgivere at forhandle det til overenskomstforhandlingerne til foråret. Lønnen er jo bare en del af konkurrenceevnen, som også afhænger af uddannelsesniveauet og andre ting. Vi kan som politikere sørge for at give arbejdsmarkedets parter nogle fornuftige rammer, så de kan aftale et rimeligt lønniveau," siger finansordfører og gruppeformand Ole Sohn (SF).
Det er ikke kun i den røde blok, man har et ønske om løntilbageholdenhed. Det har man også i blå blok. Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) sagde ifølge Berlingske i går, at det er afgørende for vores konkurrenceevne, at lønnen ikke stiger for meget i en årrække.