Lørdag skulle en håndfuld fængselsbetjente fra Politigårdens Fængsel til fødselsdag hos en af deres kolleger.
Men de vidste alle, at hvis telefonen pludselig ringede med ukendt nummer på displayet, ville det med stor sandsynlighed være chefen, der endnu engang ville beordre de hårdt prøvede tjenestemænd på arbejde.
- Folk tør ikke tage telefonen, siger Kim Knudsen, tillidsmand for 22 kolleger på Politigårdens Fængsel i København - også kaldet Danmarks hårdeste fængsel.
Sådan er det hver weekend. Sygdom, opsigelser og gedigne dynger af overarbejde piner det topsikrede fængsel. Alene i december mangler 600 timer at blive besat, fortæller Kim Knudsen. Og en af kollegerne arbejdede i oktober måned over 300 timer.
"Vi kan ikke længere"
Reglerne for de tjenestemandsansatte fængselsbetjente siger, at du skal gå på arbejde, hvis du bliver beordret til det, og at medarbejdergruppen er selvafløsende. Men nu kan der snart ikke vrides mere ud af de udkørte fængselsbetjente.
- Vi kan ikke længere nu. Vi er færdige, siger Kim Knudsen og uddyber:
- Jeg kan høre og se det på dem. Folk går ned med stress. Almindelig sygdom, der normalt tager et par dage at komme over, varer nu en uge. Nu gider deres koner ikke mere. Familierne splitter, siger 45-årige Kim Knudsen.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Billede fra Politigårdens Fængsels åbningsdag i 2004. Foto: Lars Møller/Ritzau Scanpix/arkiv
Lørdag kunne Avisen.dk fortælle, at der mangler flere hundrede fængselsbetjente over hele landet, efter at 732 har forladt jobbet siden 2013. Den helt store udfordring er, at man simpelthen ikke kan rekruttere nok nye folk.
Ekstremt voldsparate
Det gælder også på Politigårdens Fængsel, hvor man bliver nødt til at låne folk fra andre fængsler. Men man kan ikke tage hvem som helst ind til at passe på de hårdkogte fanger. En vis erfaring er nødvendig.
Politigårdens Fængsel huser kun 25 indsatte, og der er hele fem fængselsbetjente på arbejde ad gangen. Men det er nødvendigt. De ekstremt voldsparate fanger sidder her, fordi de overfalder hinanden eller medarbejdere i andre fængsler. Der skal være fire mand tilstede, når en celledør skal åbnes.
Også kaldet Danmarks sikreste og hårdeste fængsel.
Politigårdens Fængsels nuværende indretning og benyttelse stammer fra 2004. Her blev fængslets 25 pladser taget i brug som en særlig arrestafdeling for blandt andet negativt stærke klienter.
Dette begreb dækker fx over indsatte, som optræder voldeligt eller alvorligt truende i de eksisterende stærkeafdelinger eller i arresthusene.
Det, som blandt andet er med til at gøre Politigårdens Fængsel til noget særligt i forhold til de andre af Københavns Fænglser, er, at de klienter her er underlagt langt flere sikkerhedsmæssige restriktioner.
Det betyder fx, at en klient på Politigårdens Fængsel kun må have fællesskab med én anden klient. Der er dermed aldrig låst mere end 2 klienter ude af gangen.
Kilde: Kriminalforsorgen.
UDVID
Trods overfald med kogende vand, knytnæver og knivangreb, sætter de ansatte pris på deres job. De elsker at kunne gøre fangerne til bedre mennesker, fortæller Kim Knudsen. Men når den ene døgnvagt bare afløser den anden, og du hele tiden skal være klar til vold og trusler, er der flere, der siger op.
- Kollegerne holder hinanden oppe, men man kan bare ikke holde til at arbejde så meget. Vi knokler, selvom vi er småsyge, for vi ved, at de andre bare skal arbejde endnu mere, hvis vi lægger os.
Mange af kollegerne er skilt, men kan ikke vide sig sikre på at se børnene i den weekend, hvor de ellers har fri.
- Nogle bliver kaldt på arbejde, når de endelig har en friweekend med børnene. Så gider folk altså ikke mere. Så søger de væk, siger Kim Knudsen.
Ledelsen ved, at den er gal
Han er også selv begyndt ”at sætte plusser og minusser” og overveje, om det efter 18 år som fængselsbetjent er det hele værd.
- Jeg har selv været ude for tre-fire voldsomme episoder. Jeg er kommet hjem med en brækket hånd og stik med kniv. Det er familien ikke så glad for.
Hvad siger ledelsen til det hele?
- Ledelsen ved godt, den er gal. Men de kan ikke gøre så meget ved det, de kan ikke trylle flere mand frem. De har problemer med at rekruttere, siger Kim Knudsen.
"Jeg kan ikke trylle"
I Kriminalforsorgen er direktør Thorkild Fogde bekymret for beskrivelserne af situationen på Politigårdens Fængsel.
- Politigårdens Fængsel er en hjørnesten for Kriminalforsorgen. Det er meget vigtigt, at vi holder dampen oppe her, siger Thorkild Fogde til Avisen.dk.
Der er stor politisk bevågenhed på området, ligesom der er sat flere penge af, forklarer han. Men Thorkild Fogde erkender, at der er store rekrutteringsproblemer, ligesom den negative kurve med vold og trusler også skal knækkes.
Men kan et sted som Politigårdens Fængsel ikke få lov til at ansætte flere folk?
- Man kan ikke tage nyuddannede ind til Danmarks hårdeste fængsel. Man kan tage erfarne folk fra næste lag, og de kan så afløses af dem med lidt mindre erfaring og så fremdeles. Men jeg kan ikke trylle 10 kolleger op ad jorden. Det er et langt sejt træk for at få vendt udviklingen, siger han.
Thorkild Fogde forklarer dog, at en særlig akut situation kan give områdecheferne i København mulighed for at hive ekstra folk ind.