Stor supermarkeds-koncern kritiseres for dårligt arbejdsmiljø

Dansk Supermarked bruger deres egne trivselsunderøgelser til at forbedre arbejdsmiljøet på sine arbejdspladser. (Foto: Foto: Søren Lauridsen/Ritzau Scanpix (arkiv))

Den store supermarkedskoncern Dansk Supermarked har et dårligt arbejdsmiljø. Det fortæller nuværende og tidligere ansatte i ny evaluering.

Jobportalen Jobindex.dk har indført et nyt område på sin hjemmeside, hvor nuværende og tidligere medarbejdere kan evaluere virksomheder som arbejdspladser. Her ligger koncernen Dansk Supermarked klart dårligst blandt supermarkeds-kæder med samlet set kun to stjerner ud af fem mulige.

Specifikt er det under parametrene Karrieremuligheder og Arbejdsmiljø og Balance, at Dansk Supermarked scorer lavt. Scoren er henholdsvis en stjerne og to stjerner. Selvom andre supermarkedskæder også scorer lavt overordnet set, har de alle fået fire stjerner under Arbejdsmiljø og Balance.

Supermarkedsgiganten får som nævnt noget nær dumpekarakter af de ansatte, når det drejer sig om virksomhedens arbejdsmiljø. Men det er ikke det, som kommunikationskonsulent Kasper Reggelsen hos Dansk Supermarked Group A/S hæfter sig ved. 

- Det er selvfølgelig altid spændende, hvordan nuværende og tidligere medarbejdere vurderer virksomheden som arbejdsplads, og vi er selvsagt glade for, at vi får fem ud af fem stjerner i både ”kultur og mening” og ”samarbejde og relationer”. Og samtidig fire ud af fem i ”belønning”, skriver Kasper Reggelsen, til Avisen.dk.

Dansk Supermarked dårligst i detailhandlen

Målt på området Karrieremuligheder giver de nuværende og tidligere ansatte kun en enkelt stjerne ud af fem mulige.

Læs også: Bedøm din arbejdsplads

- Vi kan se, at vi kan blive bedre til at synliggøre de store karrieremuligheder, der er i virksomheden. Efter vores bedste overbevisning er der få virksomheder, hvor man kan begynde som deltidsansat butiksmedarbejder og senere blive eksempelvis marketingsdirektør, landedirektør eller leder med ledelsesansvar for mere end 10.000 medarbejdere, skriver Kasper Reggelsen yderligere.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Selvom Arbejdsmiljø og Balance kun har fået to stjerner, er det ikke noget, som Kasper Reggelsen hæfter sig yderligere ved. Han erkender, at medarbejderne hos Dansk Supermarked ofte har travlt, fordi man bestræber sig på at yde den bedste service for kunderne, men det er først og fremmest Dansk Supermarkeds egne undersøgelser, der skaber grundlag for forbedring i virksomheden.

- Vi laver hvert år en medarbejder-trivselsundersøgelse, som alle vores medarbejdere deltager i, og den bruger vi altid til at forbedre os, skriver Kasper Reggelsen.

Hos Jobindex er alle de store virksomheder inden for detailhandlen i Danmark evalueret, og Dansk Supermarked Group A/S ligger dårligst.

Lige i hælene kommer LIDL, der trods alt har fået 4 stjerner under Arbejdsmiljø og balance, mens LIDL halter bagud på Ledelse og Karrieremuligheder.

I den anden ende af skalaen ligger Coop A/S, der overordnet har fået hele 4 stjerner. Fælles for evalueringerne for alle virksomhederne inden for detailhandlen er, at Karrieremuligheder scorer lavt.

Work-life balance

Formålet med det nye område på Jobindex.dk er at give de jobsøgende endnu bedre forudsætning og mulighed for at finde det helt rigtige sted at arbejde. Ifølge direktør hos Jobindex Kaare Danielsen, ligger antallet af evalueringer for nogle arbejdspladser stadig på et forholdsvist lavt niveau, og det giver derfor ikke nødvendigvis et retvisende billede af arbejdspladsen.

Selvom evalueringen giver et overordnet billede, dykker den ikke yderligere ned i selve de problemer, der kan være. Enkelte kommentarer på Jobindex indikerer dog, at det er lønniveauet og balancen mellem familieliv og arbejde, der er problemer med hos Dansk Supermarked.

- En mellemleder og leder i Dansk Supermarked er garanteret ret mange arbejdstimer til en forholdsvis lav løn. Alle de timer kan jo ikke undgå at have en negativ effekt på work-life balancen, siger formand for Landsklubben Dansk Supermarked Lasse Lippert Laursen til Avisen.dk. Han repræsenterer medlemmer af fagforbundet HK Handel i koncernen.

Lasse Lippert Laursen kan således nikke genkendende til de kommentarer, der er kommet under evalueringen af Dansk Supermarked på Jobindex. Han lægger vægt på, at interessetimer er et begreb, der florerer i Dansk Supermarked, selvom det ikke er formelt forlangt af nogen.

- Grunden til, at det (interessetimer red.) eksisterer, er, at Dansk Supermarked er en virksomhed, hvor man kan komme fra bund til top. Det ligger lidt i det, hvis man har muligheden for at komme frem, så er det sådan, det er. Jeg synes ikke, det er i orden, men det er virkeligheden, siger han.

Lønniveauet bliver ikke bedre

Ifølge Lasse Lippert Laursen er der desværre ikke noget, der tyder på, at lønnen kommer til at stige. Han understreger, at Landsklubben Dansk Supermarked kæmper for, at det kommer til at ske.

En af forudsætningerne for at kunne kæmpe for bedre lønvilkår er at få medarbejderne meldt ind i HK Handel. Lasse Lippert Laursen understreger, at fagforbundet i Dansk Supermarked modsat i andre virksomheder inden for detailhandlen har formået at holde medlemstallet på et stabilt niveau og nu er oppe på 4.000 medlemmer.

- Vores antal af tillidsrepræsentanter er (også) stærkt stigende, så vi arbejder stenhårdt (på at få flere medlemmer til HK) på det, siger han.

Ifølge Lasse Lippert Laursen ligger udfordringen i, at branchen er kendetegnet ved mange lavtlønnede og få fuldtidsstillinger. Desuden er de gule fagforeninger svære at konkurrere imod.

- De (de gule fagforeninger red.) kører en stenhård kampagnepolitik, hvor de fylder folk med løgn om, at de kan give folk det samme for en billigere pris. Det er sværere at opponere imod, når man har en indtægt på 16.000 kroner om måneden modsat måske 35.000 kroner, siger han.

Central arbejdsmiljøgruppe

I Dansk Supermarked foretages der trivselsundersøgelser på landsplan, men der findes ikke noget formelt arbejdsmiljøarbejde på landsplan. Det sker lokalt. Lasse Lippert Laursen så gerne, at der også blev etableret et centraliseret hoved-arbejdsmiljøudvalg.

- I Coop ved jeg, at der en stor opsætning på det område, og jeg så gerne i det hele taget en hovedsatsning på det område, siger han.

Hovedsatsningen skal ikke erstatte det lokale arbejde med arbejdsmiljø, men gå hånd i hånd med det, så indsatsen bliver hævet og effektiviseret, mener Lasse Lippert Laursen.

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Anders Bondo

stopper 

Et badedyr formet som en delfin
Krimi

Danmarks dyreste

samling af badedyr

Unge mennesker samlet i Dyrehaven til fest forud for skoleåret
Nyheder

Ingen “puttefest”

i Dyrehaven i år

En ildsøjle stiger til vejrs efter en stor eksplosion i den russiske by Volgograd.
Helt vildt

Se videoen:

Ny voldsom

eksplosion

Østerstrand i Fredericia
Krimi

Mand i kritisk tilstand

efter hovedspring på

lavt vand

Modelfoto af en coronavaccine
Nyheder

OVERBLIK:

Så tæt er vaccinerne

på målstregen

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Endelig: KL og lærerne

er enige 

Christian Kjær
Kendte

Rigmand ramt af "liggepest"

Passagerer med mundbind i Aarhus
Corona

Over 100 nye:

Nu stiger antallet

af smittede igen

Sofie Østergaard
Kendte

Populær tv-vært får ny udfordring

Mor og søn med mundbind i bus
Corona

Nye områder udpeget: Her skal der også bruges mundbind

vaccine
Corona

Putin: Vi er klar med vaccine mod covid-19

Pengesedler og mønter
Nyheder

R lægger stemmer til: Der skal betales topskat af feriepenge

Hedebølgen er ankommet til Ofelia Plads i København
Nyheder

Trods hedebølge: Glem alt om varmefri

Lina Rafn
Kendte

Lina Rafn springer ud som tv-vært

Dværgplaneten Ceres
Helt vildt

Opdagelse: Planet er fyldt med havvand

Donald trump og sikkerhedsvagt
Nyheder

Donald Trump ført væk fra pressemøde - person skudt

Villa
Nyheder

Prisen på din bolig er eksploderet

Michala Kjær Patrick Brylov
Kendte

Janni Spies’ datter:

Hemmeligt gift

Kvinde iført mundbind
Corona

Er du i tvivl? - her er rejsereglerne i Skandinavien

person ved computer
Nyheder

Dårlige it-vaner - det her skal du være obs på

Magnus Heunicke pressemøde
Corona

Vil sikre billige

mundbind

Skolestart corona bekymring
Corona

Mange forældre

bekymret for skolestart

Skuespiller Antonio Banderas
Corona

Superstjerne smittet med corona

Politi krimi Bornholm
Krimi

Politiet rykker ud til

overfald med hammer 

Bruuns Galleri Aarhus
Krimi

Rumænsk tricktyv

narrede 75-årig 

Connie Nielsen
Underholdning

Dansk skuespiller scorer

stor Hollywood-rolle

Statsminister Mette Frederiksen corona pressemøde
Corona

Statsministeren:

Ikke behov for

ny nedlukning

Vatpind test corona
Corona

40 børn sendt i isolation

En slange i et toilet
Helt vildt

Skulle på toilettet:

Fandt stor slange

i kummen

Sundhedsminister Magnus Heunicke
Corona

Indkalder til

nyt pressemøde 

Islands Brygge aften
Nyheder

35 sigtet for at spille

høj musik om natten

Kronprinsesse Mary
Kongelige

Mary springer ud

som hovedtaler

Musikerne Ole Kibsgaard og Kaya Brüel foran piano
Film og TV

Morgensang på DR

- uden Faber

komikeren Geo
Kendte

Infertil komiker

er blevet far

til mirakelbaby

strand med badegæster
Nyheder

Mulig varmerekord:

Skoldhed uge venter

Bil støvsuges
Biler

Solcreme og håndsprit

kan skade din bil

Blå blink fra udrykning
Krimi

En person omkommet

i boligbrand - syv andre

reddet ud

Modelfoto af en vaccine mod covid-19
Corona

Dilemma: Hvem skal

først vaccineres

mod corona?

Simon Cowell og Lauren Silverman
Kendte

"X Factor"-dommer brækkede ryggen - nu er der nyt

Mette Frederiksen
Nyheder

Ny meningsmåling: Mette F. går bomstærk ind i efteråret

Kvinde med mundbind
Corona

Coronasmitte: Norsk kommune lukker ned

hund
Dyreliv

Pas på dyrene i hedebølgen - få gode råd her

Indlandsisen på Grønland
Krimi

Dødsulykke på indlandsisen: Faldt formentlig ned i en sprække

Johnny Reimar
Kendte

Vinker farvel til havudsigt: Partykonge forlader nordsjælland

Jussi Adler-Olsen.
Kendte

Vild kontrakt til Jussi Adler-Olsen: Succes-bøger forvandles til international tv-serie

badestrand
Nyheder

Søndag blev årets hidtil varmeste dag

person drikker vand af et glas
Nyheder

Eksplosion i vandforbruget tørlægger dele af København

Einar
Krimi

Demente Einar er endnu ikke fundet

Et uge-vejrkort med sol og høje temperaturer
Nyheder

Hedebølge i august

er sikker

Billede af Simon Cowell
Kendte

"X Factor"-dommer

brækkede ryggen

bananer
Mad og drikke

Hader du også brune pletter på bananerne?

Billede af et lysende objekt med stjerner omkring.
Helt vildt

NASA fjerner

stødende navne i universet

To terrassevarmere stående blandt mange grønne planter
Krimi

Slemt forbrændt af

terrassevarmer

En politimand og hans sorte schæferhund Max
Dyreliv

Politihund finder

forsvundet mor og baby

første dag på jobbet

Kæmpe krater i Beirut
Nyheder

43 meter dybt krater

fra Beirut-eksplosion

kan ses fra rummet

En fuldstændig smadret stationcar ligger på siden med en falckvogn ved siden af.
Krimi

Voldsom ulykke

med fastklemte

Islands Brygge fyldt med affald og tomme flasker
Krimi

Politiet modtager

hundredvis af støjklager

Oh Land
Underholdning

X Factor-dommer er

blevet mor igen

Medina sanger
Kendte

Medina er gravid

Mundbind Aarhus
Corona

Fem millioner mundbind

på vej mod Aarhus

Eksplosion Beirut
Nyheder

Ambassadørfrue

omkommet

i eksplosion

Kat smugler heroin
Helt vildt

Kat smuglede stoffer

ind i topsikret fængsel

grænse
Krimi

25 hundehvalpe aflivet 

Christiane Schaumburg-Müller Christopher Læssø
Underholdning

Nyt job til Christiane

Et forulykket fly som ser ud til at være midt i en skov
Krimi

Fly missede landingsbanen

grundet uvejr

Hugh Bonneville fra Downton Abbey i en åbentstående pink skjorte
Kendte

Helt forvandlet

Downton Abbey-stjerne

Ulykke politi
Nyheder

Bilist fløjet til sygehus

efter voldsom ulykke

De seks skuespillere, som udgør "Friends" står bag en tom ramme og smiler.
Film og TV

Friends aflyst

Mænd i hvide shorts, skjorte og pæne sko
Nyheder

Mænd vil gå

med shorts på jobbet

Nærbillede af en brasiliansk vandreedderkop
Helt vildt

Verdens farligste

edderkop vandrede

rundt i supermarked

Et levende rådyr
Krimi

Motorcyklist kvæstet

af rådyr

En billede af et rat og to hænder herpå
Biler

Stor forsinkelse på nye biler:

Det har du ret til

Mundbind
Corona

Statsministeren:

Påbud om mundbind

er en mulighed

Aarhus corona
Nyheder

FAKTA: Disse kommuner har flest coronasmittede

blandet salat
Mad og drikke

Advarsel: Spis 

IKKE disse salater

Nøgen mand vildsvin
Helt vildt

Nøgen mand jagter

tyvagtigt vildsvin

Lotto Kupon
Nyheder

Nybagt Lotto-millionær:

Hvem vil være min kæreste?

To Ben&Jerry is med et par teskeer foran
Mad og drikke

Du opbevarer

din is helt

forkert

håndtryk
Corona

Venstre vil have

håndtrykket tilbage