Sydafrikas vinindustri er kæmpestor, og den beskæftiger omkring 270.000 medarbejdere. Men ikke alle jobs er besat af mennesker. Mange tusinde ansatte har både fjer og næb.
Lidt uden for Cape Town eksempelvis på breden af Eerste-floden ligger vingården Vergenoegd Löw. Og de har for nogle år siden genindført en århundrede-år gammel tradition i vinmarkerne, som bare er gledet ud: De holder 1.600 ænder, som snadrer rundt i vingårdens marker. De mange fjerkræ sørger nemlig for, at holde markerne fri for utøj såsom lus, snegle, orme og andre kryb, som kan ødelægge vinhøsten.
Inden høsten bliver ænderne gennet ind i deres store stalde. Ellers vil de bare æde af de modne druer. Foto: Scanpix
Og ja, man kan naturligvis bare sprøjte mod den slags, men chefen for vingården, Corius Visser, oplyser, at i vores nye og mere miljørigtige tider, så er ænder langt mere at foretrække end pesticider.
Der er lige nu 1.600 ænder, som "patruljerer" på vingården, og de er alle af racen "Indian Runner Duck", som er en speciel art af ænder, der ikke kan flyve, men går meget rankt og har en fantastisk lugtesans. De bliver også ofte brugt i asiatiske rismarker til samme formål.
Og så er der en sidegevinst ved at holde ænderne: De lægger tusindvis af æg, som bliver brugt på vingårdens restaurant, men der bliver aldrig slagtet ænder til menuen.
- Det ville jo være som at spise en kollega, smiler Corius Visser.
Ænderne på vej "ud i felten". Foto: Scanpix