Emma: Jeg var ufattelig nervøs på min første vagt
Emma Thomsen er 17 år og servicemedarbejder i Rema 1000. Hun synes, hun lærer meget af at have et fritidsjob. Færre teenagere vælger at gøre som Emma, viser tal fra en ny SFI-undersøgelse. Privatfoto
Emma Thomsen er en af de teenagere, der har valgt at tage et fritidsjob, selvom hun har travlt med at gå i 2.G. I landets travleste Rema 1000 på Vesterbro er hun lidt af en blæksprutte og tjener gode penge.

Hej Emma, hvad laver du i Rema 1000?

-Jeg er servicemedarbejder. Der er ikke det, jeg ikke laver. Jeg sidder ved kassen, fylder op, trimmer butikken, rydder op, gør rent. Når man trimmer, får man varerne til at stå pænt og gør dem lettilgængelige for kunderne.

Hvorfor valgte du at tage et job?

-Jeg havde egentlig ikke brug for et job. Jeg var 15 og gik i 9. klasse og havde ikke brug for penge. Men mine forældre  syntes det var en god ide, at jeg fik et job, for at jeg kunne tjene mine egne penge og lære at begå mig på en arbejdsplads. Min far jokede med, at jeg skulle huske at spare nogle af pengene op og ikke bare brænde dem af, så der kunne være noget, til jeg skal flytte hjemmefra. Jeg tænkte ahrr…. Men det virker faktisk helt åndssvagt bare at brænde dem alle sammen af.

Hvad tjener du?

-Det er forskelligt, men mellem 2500 og 4000 kroner om måneden.

Hvordan fik du jobbet?

-Jeg bor to minutter fra Rema 1000, så det var oplagt. Jeg skrev en ansøgning, og gik over og afleverede den til Max (butikschefen,red.). Så var vi en masse inde til samtale, og et par stykker af os blev ansat. Hvis jeg ikke havde fået det, havde jeg søgt videre i Super Brugsen eller andre supermarkeder.

Hvordan var det i starten?

-Jeg var ufatteligt nervøs på min allerførste vagt. Jeg ville gerne gøre det godt. Jeg sad mest ved kassen i starten, det er den vigtigste ting, du skal kunne. Jeg var hele tiden nødt til at spørge, hvad skal jeg så nu… Men så lærer man jo hurtigt arbejdsgangene. Det går hurtigt med at blive tryg.

Har du ikke for travlt med skolearbejde til at have et job?

-Jeg synes, det er sådan lidt opreklameret at sige, at man har for travlt. Det handler om at sætte tid af til det og prioritere, så jeg for eksempel ikke skal skrive mine afleveringer, når jeg har weekendvagt.

Hvad er det sjoveste?

-Jeg synes, der er meget, der er sjovt. Man får et forhold til kollegerne, og man har ansvar for at få tingene til at fungere og få butikken til at køre. Jeg er bare en ud af 70 medarbejdere, men det er fedt, at jeg også er vigtig for butikken. Det er sjovt at gå på arbejde når det hele fungerer, og kunderne er glade.

Hvad er det mest irriterende?

Ofte møder jeg den holdning, at det ikke er fedt at arbejde i et supermarked, og selvfølgelig er der dage, hvor det er mindre sjovt at gå på arbejde, men generelt er jeg glad for mit job.

Har det givet dig en idé om, hvad du skal være?

-Ikke rigtigt, men jeg har opdaget, at det er fedt at tage ansvar, og jeg har lært, at hvis man gerne vil ansvaret, så får man det også.

Vil du opfordre andre til at tage et fritidsjob?

-Helt sikkert. Man lærer meget mere, end jeg havde regnet med. Du lærer at passe på dine penge - og ikke bare brænde 3000 af på tøj. Og du lærer at interagere med kunder og kollegaer. Det med at kunne fungere med kollegaer, skal jeg bruge hele livet.