Kogte du kartofler i går? Eller måske ris? Eller pasta? Hvis ja, tænkte du så over, hvordan du varmede vandet op?
Hvis du går op i dit årlige CO2-forbrug, kan den daglige madlavning være et godt sted at starte.
Der er nemlig stor forskel på, hvor meget CO2 du lukker ud, når du varmer vandet op i køkkenet – alt efter om du bruger en elkoger, et gaskomfur, et induktionskomfur eller en massekogeplade (et gammeldags komfur).
Det viser beregninger, som Energistyrelsen har lavet for Nyhedsavisens CO2-ugle.
Hvis du vil lukke så lidt CO2 ud som muligt, skal du bruge et gaskomfur. Her lukker du 86 gram ud, hvis du skal varme to liter vand op.
Elkogeren indtager en andenplads med 108 gram og slår dermed de andre typer komfurer.
»Medmindre du har gaskomfur, kan det bedst betale sig at bruge en elkoger til at varme vandet op, for effektiviteten for en elkoger er 100 procent,« oplyser Energistyrelsen.
Når gaskomfuret alligevel er bedst, skyldes det, at der går mere CO2 på at lave en kWh el end for en kWh gas.
Tips til kogning
Husk i øvrigt at koge kartofler i gryde med tætsluttende låg – det nedsætter nemlig fugtmængden i køkkenet og er mest effektivt. Samtidig er det ikke nødvendigt at dække kartoflerne helt med vand, så du kan typisk nøjes med tre til fem dl vand til kogning af kartofler.
Bruger du en halv liter vand i stedet for to liter vand til kogning af kartofler, sparer du 75 procent af energiforbrug og CO2-udslip til opvarmning af vand. Husk også, at på massekogeplader og glaskeramiske kogeplader kan du slukke ca. fem minutter, før kartoflerne er kogt, og dermed spare yderligere energi.
Kogning af kartofler i to liter vand – energiforbrug og CO2-udslip for opvarmning af to liter vand fra 10 °C til 100 °C.
Gaskomfur:
CO2-udslip: 86 gram/gryde - giver 13 kilo CO2 om året
Elkoger:
CO2-udslip: 108 gram/gryde - giver 16 kilo CO2 om året
Induktionskomfur:
CO2-udslip: 154 gram/gryde - giver 23 kilo CO2 om året
Glaskeramisk komfur (60-70 procent):
CO2-udslip: 166 gram/gryde - giver 25 kilo CO2 om året
Gammeldags massekogeplade:
CO2-udslip: 180 gram/gryde - giver 27 kilo CO2 om året
Kilde: Energitjenesten