Efter voldsom kritik: Troels Lund opgiver at overvåge borgeres elforbrug

Kampen mod snyd med sociale ydelser må ikke betyde, at alle borgere skal overvåges, lyder det.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) trækker et forslag om at overvåge borgernes elforbrug tilbage. Formålet med forslaget var at afsløre snyd med sociale ydelser.

- Men indsatsen mod snyd må ikke betyde, at vi begynder at overvåge alle landets borgere, og derfor kommer regeringen ikke til at gå videre med et forslag om at øge brugen af registersamkøringer i Udbetaling Danmark, oplyser ministeren.

- Det betyder, at oplysninger om elforbrug i private hjem ikke vil blive brugt til at afdække muligt snyd med sociale ydelser med mindre, at der er en helt konkret mistanke, sådan som reglerne allerede er i dag.

Som Avisen.dk har beskrevet, har kritikere de seneste dage stået i kø, efter at det kom frem, at at der foregik politiske forhandlinger om overvågning som muligt nyt redskab, der kan afsløre svindel med sociale ydelser. 

Alle Folketingets partier med undtagelse af Alternativet og Enhedslisten er med i kredsen, som i øjeblikket forhandler med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) om nye regler for kontrol af snyd med sociale ydelser.

Overvågning af elforbruget en et af en række forslag, som regeringen lagde på bordet. Målet varat afsløre, om borgere lyver om, hvor de bor for at kunne modtage sociale ydelser.

SFs beskæftigelsesordfører Karsten Hønge kaldte således forslaget for 'sygt' og 'langt ude.' 

Landets energi-selskaber vendte sig også kraftigt imod overvågning af borgeres elforbrug.

-  For os er det yderst vigtigt, at forbrugerne har har tillid til, at de data, der indsamles, ikke pludselig brugt til andet formål, end hvad de var beregnet til. Forbrugerne skal kunne regne med, at deres data udelukkende bliver brugt til at udregne deres elregning, til at drive elnettet optimalt og til at sikre en fornuftig grøn omstilling, sagde vicedirektør i Dansk Energi, Anders Stouge, til Avisen.dk umiddelbart før, beskæftigelsesministeren meddelte, at forslaget var trukket tilbage.                                                                             ritzau/hec