Dommens dag: Knald eller fald for 1.500 Uber-chauffører

Arkivfoto. (Foto: Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix)

I august afsiger Højesteret dom i bødesager mod fire Uber-chauffører. Yderligere 1.500 sigtede Uber-chauffører vil enten blive retsforfulgt eller slipper for straf.

 Dommens dag for mindst 1.500 Uber-chauffører, der er sigtet for ulovlig taxikørsel i Danmark, er nu fastlagt. 31. august afgøres det, om chaufførerne bliver retsforfulgt, eller om de slipper for straf.

Det skriver Fagbladet 3F.

Østre Landsret idømte 16. januar i år fire tidligere Uber-chauffører bøder på tilsammen knap 700.000 kroner for ulovlig Uber-kørsel og overtrædelse af taxilovgivningen. Forsvareren i sagen søgte om at få de fire domme indbragt for Højesteret, hvilket lykkedes, og der er nu sat dato på.

De fire sager i Østre Landsret var prøvesager for anklagemyndigheden, der skulle bane vejen for en bøderegn over op imod 1.500 andre Uber-chauffører, der alle er sigtet for ulovlig taxikørsel.

Elisabeth Boserup, senioranklager ved Københavns Politi, oplyser, at sagerne mod de cirka 1.500 sigtede chauffører ligger og venter.

- Der er ikke grund til, at vi gør noget, før Højesteret har fældet dom. Hvis Højesteret skulle træffe den afgørelse, at der ikke er foregået noget strafbart i de fire sager, så har de 1.500 andre chauffører heller ikke begået noget strafbart. Så falder alle sagerne, siger hun til Fagbladet 3F og fortsætter:

- Men hvis Højesteret følger by- og landretsdommene, er vi klar til at køre løs med de 1.500 sigtelser, siger hun.

De fire sager skal efterprøve om oplysninger fra skattemyndigheder i Holland, hvor Uber har sit europæiske hovedkvarter, kan bruges som bevis i straffesager mod tidligere Uber-chauffører i Danmark.

De danske myndigheder har nemlig fået oplysninger om de 1.500 personer, som har kørt for Uber i 2015. Blandt andet navne, bankoplysninger, hvor mange ture de har kørt, og hvor meget de har tjent.

Uber har sit europæiske hovedkvarter i Holland og udleverede frivilligt oplysningerne i forbindelse med en skatterevision.

Skat har også spurgt de hollandske myndigheder, om de kan levere lister med danske Uber-chauffører i 2016 og frem til foråret 2017, hvor Uber lukkede i Danmark. Det kan betyde sigtelser mod mange flere tidligere Uber-chauffører. Men alt afhænger af, hvad Højesteret afgør 31. august.