Diktatoren siger farvel med livet i behold
Pervez Musharraf træder tilbage som leder af verdens næststørste muslimske nation. Befolkningen gider ham ikke mere - og Bush tager ikke længere telefonen.

Han tog magten ved et kup – og har lige siden klynget sig til den. I dag kunne Pervez Musharrafs 65-årige fingre ikke længere holde fast.

»Farvel til Pakistan. Gud beskytte dig, Pakistan for evigt«, sagde Pakistans præsident gennem ni år på nationalt tv i dag i et øjeblik, hvor nationen stod stille.

Farvel-talen var kulminationen på en årelang nedtur for Musharraf. Det seneste års tid er Musharraf blevet mere og mere upopulær blandt Pakistans 170 millioner indbyggere. Landets islamister hader ham, fordi han allierede sit land med USA i krigen mod Taleban efter 2001. Oppositionen er træt af hans diktator-metoder – som da han fyrede landets øverste dommer i 2007. Og størstedelen af befolkningen savner job og penge i Pakistans skrantende økonomi.

Uniform var hans hud

Osama bin Laden er mere populær i Pakistan end Musharraf, viste en meningsmåling og i februar led hans støttepartier et kæmpenederlag ved parlamentsvalget i Pakistan. To Musharraf-fjendske partier fik magten og truede med at bringe ham for en rigsret.

Hidtil har hæren dog holdt Musharraf ved magten. Musharraf gjorde karriere i militæret, kæmpede for Pakistan mod ærkefjenden Indien og kaldte i 2007 uniformen for »sin anden hud«.

Men til sidst kunne selv ikke hæren beskytte sin tidligere chef. Landets nye hærchef indikerede for nyligt, at den ikke ville redde Musharraf, hvis han blev afsat. Og heller ikke verdens supermagt gad længere Musharraf, som har været en af USA's tætteste støtter i kampen mod terror i Afghanistan.

Bush: »Gør det humant«

Ifølge avisen The Times har USA's regering ikke taget telefonen, når Musharraf har ringet den seneste uges tid. Og da Pakistans premierminister, Yousuf Raza Gilani, i sidste måned besøgte USA's præsident gav George W. Bush grønt lys:

»Gør det humant,« skal Bush have sagt ifølge The Times.

Humant blev det. I modsætning til tidligere pakistanske ledere slap Musharraf fra henrettelse eller mord og har angiveligt fået lov til at blive boende i Pakistan. Her kan han måske få mere tid til at nyde et par af sine interesser, som spænder fra digte til traditionel pakistansk musik.

faktaboks
via Listen To News