De dygtigste elever på landets erhvervsskoler skal have større udfordringer.
Det mener erhvervslivet, som vil oprette eliteskoler til faglærte i samarbejde med fire erhvervsskoler.
Helt konkret opretter DI og Industriens Fond over de næste tre år to såkaldte Centres of Excellence - et i Vest- og et i Østdanmark.
Centrene skal samtidig fungere som inspirationskilde for de andre erhvervsskoler i resten af landet, skriver DI på sin hjemmeside.
"En velkvalificeret arbejdsstyrke er en forudsætning for, at danske virksomheder kan konkurrere med udlandet," siger adm. direktør Mads Lebech fra Industriens Fond, der støtter projektet med 14 mio. kr.
40 procent af de ansatte i den private sektor er faglærte, men med udsigt til mangel på faglærte i fremtiden skal der tiltrækkes endnu flere dygtige unge til området, fastslår DI.
"Erhvervsskolerne slås i dag med dårligt image og stort frafald. Det nytter ikke, at erhvervsskolerne bliver brugt som opsamling af de svageste for at nå politikernes mål om, at 95 procent af en årgang skal have en ungdomsuddannelse. Det skal vi have lavet om, og det kan Centres of Excellence medvirke til," siger direktør Lars Goldschmidt, DI.
Især uddannelser som automatiktekniker, elektronikfagtekniker, industritekniker eller automekaniker håber at få flere dygtige ansøgere som følge af satsningen.
Projektet involverer de fire skoler Herningsholm, Mercantec, Københavns Tekniske Skole og TEC.