Det var hårdere i gamle dage, så nye efterlønnere kan ikke være lige så nedslidte som tidligere.
Det viser et regnestykke foretaget af Dansk Industri (DI) i forlængelse af debatten om efterlønnen, som erhvervsorganisationen ønsker afskaffet.
Når en gennemsnitlig 60-årig efterlønner i dag forlader arbejdsmarkedet, så er det med en ugentlig arbejdstid, der er fem og en halv time kortere end for 20 år siden.
"Nutidens efterlønnere i 2011 har haft en betydeligt kortere arbejdstid, end dem der trak sig tilbage for bare ti og 20 år siden. Så i forhold til nedslidning på arbejdet er der altså færre timer, man har kunnet blive nedslidt i," siger chef for løn og arbejdsmarkedspolitik i DI, Steen Nielsen.
En nybagt efterlønner har i gennemsnit haft en arbejdsuge på 38 og en halv time, mens en efterlønner tilbage i 1991 havde haft en arbejdsuge på knap 44 timer.
Dengang var den aftalte ugentlige arbejdsuge meget længere end i dag, forklarer Steen Nielsen.
Og samtidig begyndte arbejdsmarkedets parter i 1998 at indføre feriefridage, således at de fleste overenskomster i dag omfatter fem feriefridage - oveni i de fem ugers ferie.
Hos FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, køber formand Bente Sorgenfrey ikke argumentet om, at kortere arbejdstid nedslider mindre.
"Det er i høj grad arbejdets karakter, der nedslider. Det kan være psykisk nedslidning, som ikke nødvendigvis handler om, hvor mange timer, man har været på jobbet, men i højere grad hvilket job, man har varetaget, og indholdet af det job," siger hun.
FTF kan derfor ikke bakke op om en efterlønsordning, der kun gælder for lønmodtagere, der har været på arbejdsmarkedet i 40 år.
"Det er ikke en løsning, der tilgodeser det reelle behov, der måske kan være for at trække sig tilbage," siger hun.
Ifølge Dansk Industris fremskrivning vil en efterlønner om ti år have arbejdet 60 timer mindre om året gennem sit arbejdsliv end en 60-årig, der går på efterløn i år.
Regeringen står til at fjerne efterlønnen for folk under 45 år, mens S-SF på den anden fløj vil beholde retten til en tidlig pension.
I Danmark er der i dag 138.220 personer, der modtager efterløn.
58 procent af efterlønnerne er kvinder.
44,2 procent af efterlønnerne er faglærte.
38,2 procent er ufaglærte.
Kilde: Arbejderbevægelses Erhvervsråd.