DF vil fjerne flygtninges jobordning på finansloven

Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen. (Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix (arkivfoto))

DF genopliver sidste års knast om at ændre eller fjerne den IGU-ordning, som sikrer, at flygtninge kan komme i praktik på danske virksomheder.

Når efterårets finanslovforhandlinger mellem VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti for alvor går i gang, vil Dansk Folkeparti møde op i Finansministeriet med et krav om, at den såkaldte integrationsgrunduddannelse (IGU) bliver skåret markant ned.

Det fortæller integrationsordfører Martin Henriksen (DF) til netmediet Policywatch.dk.

- Set fra vores stol er det stadig vigtigt at få gjort noget ved IGU'en. Vi har været modstandere af den fra starten. Det er vi stadigvæk. Vi ser gerne, at man ændrer den og helst afskaffer den, siger Martin Henriksen.

Ønsket er en konkretisering af det paradigmeskifte på udlændingepolitikken, som DF kræver i forbindelse med efterårets finanslovforhandlinger.

Sidste år forsøgte DF også at få et paradigmeskifte igennem. Dengang gik det i vasken sammen med regeringens ønske om store skattelettelser før jul.

I januar kom det frem i Jyllands Posten, at regeringen under de dramatiske skatteforhandlinger i efteråret 2017 var klar til at fjerne IGU-ordningen for den gruppe af flygtninge, der har midlertidig beskyttelsesstatus i Danmark. Martin Henriksen mener derfor, at når regeringen har tilbudt den indrømmelse til DF tidligere, så kan den gøre det igen i år.

- Når regeringen sidste år kom med det her tilbud til os, så må det være fordi, at det er noget, regeringen selv mener, og at det er ok at gennemføre det. Så jeg vil tillade mig at gå ud fra, at regeringen ser positivt på at ændre eller afskaffe IGU’en, når den selv er kommet med det notat, som de fleste, der interesserer sig lidt for politik, efterhånden har set, siger Martin Henriksen til PolicyWatch.

I juni i år rundede antallet af flygtninge på IGU-ordningen 1500 personer. Mere end hver tredje stoppede dog på IGU-ordningen igen - bl.a. fordi de har fået ordinært arbejde eller er startet på en uddannelse.

Integrationsgrunduddannelsen er et toårigt praktikforløb, hvor flygtninge kan komme i lønnet praktik og få 20 ugers skoleundervisning. Ordningen blev oprettet i forbindelse med en trepartsaftale i foråret 2016 mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter. 

PolicyWatch