De omfangsrige julemiddage med fed og sukkerrig mad sætter et tydeligt spor i kroppen, har danske forskere nu vist.
Efter juleferien er danskeres kolesteroltal steget med hele 20 procent.
Det skriver Politiken fredag på baggrund af en ny undersøgelse.
- Det er helt vildt. Men også foruroligende, at så mange mennesker spiser sig til et så højt kolesteroltal, siger læge Anne Langsted til Politiken.
Hun står bag undersøgelsen sammen med forskerne Signe Vedel-Krogh, Camilla J. Kobylecki og Børge G. Nordestgaard.
Studiet er netop udgivet i det internationale tidsskrift Atherosclerosis.
Forskerne fra afdeling for klinisk biokemi på Herlev og Gentofte Hospital har undersøgt 25.764 personer mellem 20 og 100 år fra København og omegn.
Det er sket som led i en stor befolkningsundersøgelse, Herlev-Østerbro-undersøgelsen, som blev påbegyndt i 2003.
- Folk er mødt op til undersøgelsen gennem hele året, og vi har målt kolesteroltal på alle. Her kunne vi se, at kolesteroltallet var hele 20 procent højere lige efter julen i forhold til om sommeren, siger Anne Langsted.
Hun er ikke i tvivl om, at det skyldes kosten:
- Spiser man fed mad og særligt fedt fra dyr: smør, fløde og fedt kød, så stiger kolesteroltallet betragteligt, siger hun til Politiken.
Kolesterol er et fedtstof, som bruges i opbygning af kroppens celler og hormoner. Specielt fed mad kan få indholdet af kolesterol i blodet til at stige.
Forskerne undersøgte også, om det er muligt at se en stigning i antallet af blodpropper i hjertet i januar.
Undersøgelsen viste dog ikke nogen sammenhæng mellem forhøjet kolesteroltal efter jul og flere blodpropper i januar, forklarer forskerne til Politiken.
Årsagen kan muligvis være, at hjertekar-tilfælde primært afhænger af kolesterol, der har ophobet sig over tid, og ikke at det stiger i kortere perioder.
Derfor er det vigtigste, at man spiser sundt, dyrker motion og undlader at ryge resten af året, lyder opfordringen fra forskerne.
Hos Hjerteforeningen ser rådgivningsleder Hanne Balle på resultaterne med stor alvor.
Hun fortæller til Ritzau, at det er meget vigtigt at tænke mere over, hvordan man spiser og drikker i juledagene - også selv om at der kun er tale om en uge om året.
- Jeg synes godt, at man kan bruge denne her undersøgelse som dansker til at sige, at det kunne være godt at skære lidt ned på det store indtag af fedt og alkohol - og så måske supplere med at løbe eller gå en tur med familien, siger hun.
/ritzau/