Sig navnet Marilyn Monroe, og billedet af en blondine stående på en rist med en kjole, som blæser op, så har du, det billede de fleste nok forbinder med skuespillerinden.
Det er et ikonisk billede taget på Manhattan 15. september 1954 i forbindelserne med optagelserne til filmen "Seven Year Itch" – på dansk "Den søde kløe". Endnu en film, som på trods af den for i dags standarder er en ret uskyldig film, så var den med til at gøre Marilyn Monroe til verdens allerstørste sexsymbol.
Billy Wilders film fra 50'erne handler om en ung model, som opbevarer sit undertøj i køleskabet og flirter med underboen. Det uforglemmelige øjeblik, hvor parret har set en biograffilm på 52nd Street og hun får lyst til en frisk brise fra et undergrundstog, der drøner forbi nedenunder, så får det den hvide kjole til at flyve op. "Isn't it delicious?", kvidrer hun med sin hæse og sexede stemme. Uskyldigt, men ikonisk.
Kjolen blev kreeret af chef-kostumieren William Travilla på 20Th Century Fox. Han skabte de fleste af Marilyns kjoler dengang, og som regel var det kropsnært design, som fremhævede skuespillerens velproportionerede former.
- Du skal altid klæde mig på, så kan andre klæde mig af, skat!, sagde hun til William Travilla, som altid refererede til ovennævnte kjole som "Den skøre lille kjole". Den blev skabt tilpas fyldig og tung, så den kunne svinge, når hun gik, men heller ikke for tung, så den ikke kunne blæse op i den vigtige scene i filmen.
"Den var både cool og uskyldig i en meget beskidt by...." beskrev designeren den.
Rygtet siger, at den rigtige scene blev skudt i et filmstudie i Los Angeles, mens den i New York bare var lavet for at skabe noget publicity omkring filmen. Marilyn Monroe døde af en pilleoverdosis i sit hjem i Brentwood, Californien i 1962. Foto: Scanpix
Tilløbsstykke
En tidlig onsdag morgen den 15. september 1954 skulle scenen skydes på gaden, og sjovt nok stod en hel menneskeskare for at få et glimt af sexsymbolet samt en masse pressefotografer. Filmselskabet havde ladet nyheden sive til pressen for at få den gode gratis reklame for filmen.
Marilyns pr-medarbejder udtalte, at "russerne kunne have invaderet Manhattan uden nogen ville lægge mærke til det, så mange mennesker stod på 52nd Street den morgen".
Det tog 14 optagelser, før Billy Wilder mente, at den var i kassen. Sikkert også til glæde for de mange tilskuere (især de mandlige), som hver gang kjolen via en blæsemaskine – skjult under risten – blæste op råbte "Højere, højere..."
Ikke alle var dog lige begejstrede for den scene. Marilyns mand på det tidspunkt, baseballspilleren Joe Di Maggio, blev så rasende, at han strøg direkte væk fra optagelserne og op i parrets suite på St. Regis Hotel og skumlede. Senere, da Marilyn kom tilbage, udviklede det sig til – endnu – et kæmpe skænderi, men denne gang fik det følger. Kort efter ankomsten til Los Angeles, annoncerede parret deres skilsmisse.
"Marilyn og Joe går fra hinanden på grund af sexet billede" lød en af avisernes overskrifter den dag.
Aboslut Marilyn. Foto: Absolut
Stadig ikonisk
Og billedet og scenen har – i modsætning til hende, som bar den – fået et langt liv. Utallige modeoptagelser har referencer direkte til den, mange små souvenirfigurer af Marilyn Monroe er skabt ud fra den scene, selv reklamer for alle mulige andre produkter har lukreret på kjolen og risten. Bl.a. Absolut Vodkas geniale billede med en flaske på en rist med en kjole på, som flyver op. "Absolut Marilyn".
Ja, hun har noget på indenunder. Også i virkeligheden. Her havde hun taget hele to par hvide trusser på, hvis nu blæsten tog for meget fat. Figuren her var udstillet i Chicago. Foto: Scanpix
I Chicago blev en gigantisk statue med Marilyn i kjolen opstillet i forbindelse med en kunst-gadeudstilling og i Palm Springs står der snart en permanent statue og selv i Kina har de haft en otte meter høj malet rustfri statue skabt af design-studerende stående ude foran et forretningscenter. Den endte dog med det kønne hoved nedad på en losseplads af uvisse grunde. Måske det var for sexet og provokerende for de lokale forretningsmænd.
Sådan kan man også ende: På en losseplads i Kina. Foto: Scanpix
Kjolen solgt for en slik
Den originale kjole beholdt William Travilla, og da han døde i 1990, købte skuespilleren Debbie Reynolds den for sølle $200. I 2011 var hun dog i så store økonomiske vanskeligheder, så hun solgte ud af alt sit Hollywood-memoralia – og det var meget – inklusive den ikoniske kjole. Det hele indbragte 35 mio. kroner, men det var kjolen alene, som gav skuespilleren en formue, så hun kunne betale af på sin gæld. 30 mio. kroner blev den solgt for over telefonen på auktionen.
Hvem den rige køber var er stadig en hemmelighed, men rekorden for et kostume fra en film holder stadig.
Meget godt gået efter så mange år af en "lille skør kjole".
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.