Administration 

Jeg troede, vi skulle lege

De havde forventet tre uger med leg og udflugter. I stedet fik to børn, som Danmark har sendt tilbage til Kosovo, lov til at grave huller på en tre uger lang sommerlejr, som Dansk Flygtningehjælp inviterede dem med på

»Jeg troede, at vi skulle lege. Ligesom vi gjorde i Danmark.«

11-årige Arlinda Nura skuler med sine grøn-brune øjne.

»Jeg troede, at vi skulle på udflugter,« tilføjer hendes 14-årige søster, Majlinda Nura.

Det er midt i juli i en baghave i hovedbyen Pristina i Kosovo. De to piger er i denne uge begyndt på en tre uger lang sommerlejr i dagtimerne. Et tilbud fra Dansk Flygtningehjælp, som de har sagt ja tak til. Men lejren har vist sig at være noget helt andet, end pigerne havde håbet på.

I stedet for leg og udflugter er de to børn sat til at grave i en arkæologisk lejr. To børn, som sammen med deres familie blev sendt tilbage til Kosovo i fjor efter syv år som asylsøgere i Danmark.

Bortset fra et enkelt afbræk, en søndagsudflugt, handler de otte daglige timers sommerlejr kun om en ting:

»Vi bare graver og graver,« siger Majlinda og trækker på sine spinkle skuldre.

40 graders varme
Hvad graver dækker over åbenbarer sig inde i majsmarkerne godt 10 kilometer uden for Pristina.

Arlinda og Majlinda Nura guider vej ad snørklede traktorspor frem til bestemmelsesstedet: Ulpiana, en romersk bosættelse fra oldtiden, der betegnes som et af de vigtigste arkæologiske steder på Balkan.

Det er her, søstrene og 40 andre unge deltager i sommerlejren. Ikke i dag. Lørdag er fridag. Men fra mandag til fredag graver de i temperaturer på op til 40 grader.

»Det er meget varmt. Og der er ikke rigtig noget sted at gå i skygge, når vi graver,« fortæller Majlinda og oplyser, at de har vand med.

»Men vandet bliver varmt ligesom te,« siger hun og viser, hvor de graver.

Et større område er ryddet for ukrudt. Det øverste lag jord skovlet væk. Og i tre arkæologiske felter er skovle, spader og hakker nået fra 20 til 50 centimeter ned i jorden.

»Det er hårdt. Meget hårdt,« synes Majlinda Nura.

Det var frivilligt
Tilbage i Danmark er sommerlejren blevet genstand for en klage over Dansk Flygtningehjælp.

Den private forening Støttekredsen for Flygtninge i Fare skriver i et brev til integrationsminister Rikke Hvilshøj (V), at der ikke kan herske tvivl om, at det var børnearbejde, de udsendte børn blev rekrutteret til, og Majlinda og Arlinda udførte igennem tre uger .

»Jeg synes nok, at Dansk Flygtningehjælp kunne have fundet på mere børnevenlige alternativer i sommerferien end gravearbejde,« siger Mona Ljungberg, forkvinde for Støttekredsen for Flygtninge i Fare.

Dansk Flygtningehjælp undrer sig dog over kritikken. Anne la Cour Vågen, leder af organisationens asylafdeling, betragter sommerlejren som et godt tilbud om adspredelse til børnene i deres sommerferie.

»Vi har gjort det her med de bedste intentioner. Og det ligger os fuldstændig fjernt at betragte det som børnearbejde. Jeg ser det som en spejderlejr eller svømmelejr. Der har bare været fokus på arkæologi,« siger hun.

Anne la Cour Vågen understreger også, at Dansk Flygtningehjælp blot inviterede børnene med – det var en arkæolog fra Kosovo, der arrangerede sommerlejren. Og det var helt frivilligt for børnene, om de ville deltage, pointerer hun.

»Hvis de ikke brød sig om at være der, kunne de jo bare lade være med at møde op,« siger Anne la Cour Vågen og tilføjer:

»Og så må jeg lige understrege, at det altså er forældrenes ansvar at sige ja eller nej til, om deres børn skulle deltage.«

Børn skal beskyttes
Men Dansk Flygtningehjælp kan ikke på den måde fraskrive sig ansvaret. Det mener børne- og ungdomspsykiater Bente Rich, som arbejder med traumatiserede flygtninge.

»Dansk Flygtningehjælp overser, at nogle af disse børn og deres familier ikke tør sige nej. Mange af de tilbagesendte familier er dybt afhængige af den hjælp, som Dansk Flygtningehjælp giver dem. Og måske er de bange for, hvad der sker med den hjælp, hvis de siger nej til sommerlejren,« siger hun.

Anne la Cour Vågen understreger, at familien Nura ikke længere modtager løbende hjælp fra Dansk Flygtningehjælp – og at familien derfor ikke er afhængig af organisationen. Desuden pointerer hun, at Dansk Flygtningehjælp inviterede andre tilbagesendte børn med, som uden problemer sagde nej tak til sommerlejren.

Anette Faye Jacobsen, specialkonsulent og ph.d. ved Institut for Menneskerettigheder, mener dog også, at der kan sættes spørgsmålstegn ved frivilligheden.

»Børn i en alder af 11 år er ikke i stand til at stille sig frem og sige fra. De har ikke den myndighed, der skal til. Børn i den alder har brug for beskyttelse,« påpeger hun.

Den beskyttelse mener Dansk Flygtningehjælp dog, at børnene har fået.

»Vi er ikke bare gået ind i det her med blå øjne. Vi kendte fuldt ud til projektet og fik blandt andet tilsendt en beskrivelse af det, inden vi tilbød det til børnene. Og jeg må tage udgangspunkt i, at der har været forsvarlige forhold,« siger Anne la Cour Vågen og henviser til, at medarbejdere fra flygtningeorganisationens lokale kontor i Kosovo flere gange undervejs så til børnene på sommerlejren.

Uegnet for børn
Og disse medarbejdere oplevede mere, at det var hygge og samvær med andre, end at Majlinda og Arlinda Nura arbejdede hårdt. Det blev de ifølge Dansk Flygtningehjælp friholdt for, fordi de var yngre end de øvrige deltagere.

»Så jeg har altså meget svært ved at forestille mig, at disse piger er blevet udnyttet,« siger hun.

Men sådan ser det ikke ud på en række fotografier, som Nyhedsavisen har vist til to arkæologer.

Arkæologerne har dels set billeder, som de to piger selv har taget. Dels har de set fotografier, som to tilfældigt forbipasserende motorcykel-turister har taget og siden offentliggjort på internettet. Ifølge Ulla Lund Hansen, lektor i arkæologi ved Københavns Universitet, viser fotografierne, at sommerlejrens deltagere renser op .

»Det er det tungeste arbejde med skovl, spade og trillebør, som skal udføres, inden man kan komme i gang med de finere arkæologiske udgravninger,« forklarer hun.

»Jeg synes ikke, at det er noget for børn. Der skal store voksne mænd til at skovle i dagevis, fordi det er tungt arbejde,« tilføjer hun.
Leif Erik Vaag, klassisk arkæolog og akademisk redaktør på det kulturhistoriske tidsskrift Sfinx, er enig.

»Arbejde af den karakter skal man ikke sætte mindreårige til. Det er alt for hårdt,« tilføjer han og henviser til, at selv den 11-årige Arlinda Nura på begge serier af billeder ses med skovl og hakke i jorden.

Ifølge Leif Erik Vaag er det ikke unormalt, at udgravninger i Middelhavsområdet finansieres ved, at studerende udfører det tunge arbejde.

»Men så plejer det at være studerende, som selv har søgt om at være med, fordi de har en interesse i arkæologi. Ellers er det arbejde, man betaler lokale arbejdsmænd for,« siger han.

Børnene på sommerlejren fik ingen penge for deres graverier, og ifølge Dansk Flygtningehjælp er der på ingen måde tale om, at de udførte et regulært stykke arbejde.

»Jeg har direkte spurgt om og meget klart fået at vide, at der ikke var tale om et stykke arbejde, som andre ville udføre, hvis børnene ikke gjorde det,« siger Anne la Cour Vågen.

En EU-rapport fra juli 2006 tegner dog et andet billede. Ifølge den er der flere gange uden det store held søgt om penge til at få renset og klargjort jorden i Ulpiana til de rigtige arkæologiske udgravninger. Med andre ord til det arbejde, som deltagerne på sommerlejren ifølge arkæologerne udførte – ganske gratis endda.

Og det er ikke første gang.

Gravede en hektar
Dansk Flygtningehjælp har givet Nyhedsavisen en beskrivelse af projektet, som den arrangerende arkæolog har forfattet. Af papirerne fremgår, at han også i 2004, 2005 og 2006 arrangerede arkæologisk sommerlejr i Kosovo.

Om den 14 dage lange sommerlejr i 2005 skriver han, at 40 unge deltog, og at de »opnåede at rydde et område på 9.600 square yards (svarende til næsten en hektar) (...)«.

Tilbage i Kosovo er sommerlejren slut. På nær få dage deltog Majlinda og Arlinda Nura alle tre uger.

»Det var sjovt at møde nogle andre unge, selvom de var ældre end os,« siger Majlinda Nura.

»Men det var ikke sjovt at grave.«

mand
Kendte

Christian Degn:

Nyt stort projekt

tennisspiller
Sport

Holger Rune:

Knækker argentiner

høns i bure
Nyheder

Ikke stor fare for

folkesundheden 

portræt mand
Nyheder

Tilbage på jobbet

portræt mand
Nyheder

Vil hæve abortgrænsen

to mænd
Nyheder

Biden: Vil møde

Trump i tv-debat

pistol
Krimi

16-årig sigtes

for skydevåben 

helikopter og ambulance
Krimi

Voldsomt:

Kvinde fløjet på hospitalet

Pressenævnets logo
Nyheder

Pressenævnet kritiserer Avisen.dk

portræt mand
Kendte

Ville afbryde Forræder

Nyheder

Amerikanske styrker til Danmark

blå blink
Krimi

Drabstiltalt:

Han ville brænde skib af

pusher street på christiania
Krimi

Christiania-beboer tjente

20 millioner på hash

person cykler i regnen
Nyheder

Vådeste april i 150 år

mand poserer
Krimi

Stig Tøfting tiltalt

for vold

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Livsstil

Optimistiske danskere:

Sommeren kommer snart 

mus
Dyreliv

Mange mus i år:

Sådan slipper du af

med dem

Krimi

Omkom på fiskekutter:

Hævder han gik amok 

politibiler holder foran retsbygning
Krimi

Bombetrussel:

Østre Landsret evakueret 

kong frederik smiler
Kongelige

Kong Frederik åbner ny metro 

politibil med påskriften politi
Krimi

Fandt narko og pistol:

To anholdt 

to personer står på christiansborg
Nyheder

Snagede i mails:

Folketinget brød loven

kvinde med briller
Kendte

Politiker knust af sorg:

Mistede nyfødt datter

Nyheder

Store bededag: Lukkede

skoler og fri til ansatte

bil holder på fortov
Krimi

Bilist opdagede røveri og

kørte ind i gerningsmand 

påfulgetæppe
Kongelige

Dronning Margrethe har

designet nyt Tivoli-tæppe 

folk sidder i solen
Nyheder

Lun weekend venter 

en klase vindruer på en stok
Mad og drikke

Dårligste vinproduktion i 62 år

Nyheder

Norsk mord-sigtet milliardær frikendes

et pilleglas
Sundhed

Forskning: D-vitamin hæmmer kræft

en bil på et fortov
Krimi

Fodgænger i alvorlig ulykke

Nyheder

Harvey Weinsteins voldtægtsdom omstødt

kraner i bybilledet
Krimi

Mand er faldet ned fra kran under arbejde

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse