Chefhandler i betændt valutasvindelsag kendes skyldig

Tidligere valutahandler hos banken HSBC Mark Johnson er kendt skyldig ved domstolen i New York for svindel.

Den internationale storbank HSBC's tidligere chefhandler Mark Johnson er kendt skyldig i at have snydt en af sine egne kunder, Cairn Energy, i en stor valutahandel.

Det skriver flere medier, inklusive Financial Times og The Independent.

Under sagen er det kommet frem, at handlernes telefonsamtaler er optaget på bånd.

Banken og to chefer, deriblandt Mark Johnson, der er kendt skyldig, er anklaget for at have manipuleret prisen på det britiske pund opad, lige før at banken gennemførte en enorm købsordre på 3,5 milliarder dollar, omkring 22 milliarder kroner.

Det skulle have givet banken en øget profit på ordren på otte millioner dollar, 50 millioner kroner.

Anklagemyndigheden har fremlagt optagelser af telefonsamtaler fra banken i retten. Optagelserne er senere offentliggjort.

- Jeg tror, vi slap afsted med det, siger Mark Johnson på en af optagelserne.

På andre optagelser diskuterer han med en anden handler om, hvordan de ikke skal "presse det (pundet red.) højere" end et vist niveau for ikke at vække mistanke.

I en anden samtale fortæller han klienten, at det er den russiske centralbank, der pludseligt har fået pundet til at stige.

På den sidste optagelse beskriver Mark Johnson handlen som "fucking juleaften" for ham og banken.

HSBC har været involveret i en stribe skandaler efter finanskrisen. Banken har indgået store forlig for hvidvaskning af penge for alt fra Irans styre over Nordkorea og til mexicanske narkohandlere.

I Mexico var banken gået så langt som til fysisk at ændre størrelsen på lugerne i nogle afdelinger, så der lettere kunne skubbes tasker med kontanter ind.

HSBC har også været involveret i både den enorme skandale om valutakursmanipulation fra flere storbanker samt skandalen om manipulation af de vigtige referencerenter Libor og Euribor.

HSBC står for "The Hongkong and Shanghai Bank" og blev startet af skotten Thomas Sutherland i 1865.

/ritzau/