Den liberale tænketank Cepos er skeptisk overfor Københavns Kommunes krav om obligatorisk træning i arbejdstiden for alle ansatte inden for pleje, køkken og rengøring. Det er et led i et to-årigt projekt, som skal styrke medarbejdernes fysik og helbred.
Velfærdspolitisk chef i tænketanken, Mia Amalie Holstein, tror ikke på, at man vil se den ønskede effekt på sygefraværet.
- Jeg har set studier, der viser, at det har en positiv effekt på smerter, men jeg har ikke set videnskabelige metastudier, der beviser, at det gør noget ved sygefraværet, siger hun.
SF’s Sundheds- og Omsorgsborgmester borgmester i København, Sisse Marie Welling, er uenig. Færre smerter betyder mindre sygefravær.
- Vi kan dokumentere, at de ansatte mærker en reduktion i nakke- og lændesmerter, som er nogle af de nedslidningstegn, vores sosu’er kan få. Derfor forventer jeg, at vi vil se en reduktion i den del af sygefraværet, der skyldes smerter i bevægapparatet, siger hun.
Man kan ikke tvinge folk
For at få alle med har Københavns Kommune gjort træningen obligatorisk, men også her er Mia Amalie Holstein skeptisk. Man bør ikke tvinge folk til at træne.
Hun er ikke udelukkende afvisende overfor tiltaget, men hun så gerne, at det var frivilligt i stedet for obligatorisk.
- Det kan være et medarbejdergode for at glæde sine medarbejdere. Men et gode bør ikke være obligatorisk. Det er ikke en dårlig idé at holde sig i form. Man må godt lave et tilbud i arbejdstiden, men jeg synes, at det er en overskridelse af privatsfæren, når det er obligatorisk, siger hun.
Hun bakkes op af professor emeritus Gisela Sjøgaard, der mener, at ledelsens ansvar er at anbefale træning. Det er vigtigt for motivationen, at medarbejderne bliver inddraget i, hvordan man implementerer det.
- Det skal ikke komme som et diktat ovenfra. Det skal være fordi man forstår hvor vigtigt det er, og at tilbuddene er sådan, at man har lyst til det. Det er en kulturændring, siger hun.
Sisse Marie Welling mener modsat, at det er kommunens ansvar at gøre sit bedste for at medarbejderne ikke bliver nedslidt. Også når det gælder obligatorisk træning. Det kan derfor være nødvendigt at diktere det.
- Som en ansvarlig, rød arbejdsgiver, har man ansvar for at sikre, at ens medarbejdere ikke bliver syge af at gå på arbejde, uanset hvor de arbejder.
Det hjælper på smerterne
På plejehjemmet Peder Lykke Centret på Amager løfter sosu-hjælper Michelle Persson glædeligt de vægte, hun bliver bedt om. Selvom hun hverken hoster eller nyser mindre, kan hun tydeligt mærke de positive konsekvenser af projektet.
Sosu-hjælperen Michelle Persson har arbejdet på Peder Lykke Centret i 18 år. Før så hun frem til weekend, så hun kunne pleje sin skulderskade. Nu savner hun træningen, når hun har fri. Foto: Sigrid Friis Neergaard
Hun har arbejdet som sosu-hjælper på Peder Lykke Centret i 18 år og har længe haft problemer med en skade i skulderen. Efter der blev indført obligatorisk træning, er hun ikke længere generet af skaden.
- Generelt bliver jeg sjældent syg, men jeg har været fraværende med hensyn til min skade og har været til mange lægebesøg. Det er jeg ikke mere, siger hun.
Michelle Persson sætter pris på, at træningen er obligatorisk. Hun var nemlig ikke frivilligt hoppet med på vognen. Men det er også vigtigt, at man motiverer hinanden for at holde humøret oppe.
- Der skal være nogen, der brænder for det, som kan smitte af på andre. Og det har vi her, siger hun.