"Bureaukratisk makværk": Pension for nedslidte ældre får høvl af LO

Seniorførpensionen skal efter planen fungere som en redningskrans for de mest nedslidte ældre lønmodtagere, efter pensionsalderen er blevet hævet og efterlønnen udfaset. (Foto: Foto: Torben Christensen/Scanpix/arkiv)

Trods forventninger om mange flere har kun 427 indtil videre fået tilkendt den såkaldte seniorførtidspension. LO langer ud efter ordningen.

I LO er man ikke imponeret over den nye såkaldte seniorførtidspension, der trådte i kraft for godt to år siden.

Seniorførpensionen skal efter planen fungere som en redningskrans for de mest nedslidte ældre lønmodtagere, efter pensionsalderen er blevet hævet og efterlønnen udfaset.

Men Politiken skriver i dag, at kun 427 danskere er blevet tilkendt den relativt nye pensionsordning de sidste to år. Politikerne forventede ellers, at 2.700 nedslidte lønmodtagere ville blive tildelt seniorførtidspension alene i 2015.

Og tallene giver et klart billede af ordningen, mener man i LO.

– Det er tydeligt, at ordningen ikke fungerer. Den var tænkt som et nødvendigt og værdigt tilbud til de mennesker, der kom i klemme i efterlønsreformen, men den er endt som bureaukratisk makværk, siger næstformand Morten Skov Christiansen i en udtalelse.

"Det er jo grotesk"

Peter Hasle, der er arbejdsmiljøforsker ved Aalborg Universitet, peger på, at de nye tal indikerer, at der er en stor gruppe af lønmodtagere, der er blevet fanget i efterlønsreformen, fordi de ikke har helbreddet til at arbejde, til efter de er 60 år.

- Derfor står vi nu med en gruppe mennesker, som formentlig vil melde sig syge, som kommer til at kæmpe lange kampe i et besværligt dagpengesystem, og som må gennemgå en unødvendig portion lidelse, siger han til Politiken.

Og det giver ingen mening, mener man i LO.

– Det er jo grotesk. Vi taler om mennesker, der er udbrændte efter at have slidt og slæbt gennem et langt arbejdsliv. Først kommer de i klemme i efterlønsreformen, og nu kommer de i klemme i den nye ordning. Det dur ikke. De mennesker har ikke fortjent at blive mødt af en mur. De har – om nogen – fortjent en værdig afsked med arbejdsmarkedet, siger Morten Skov Christiansen.

Han opfordrer politikerne til at gøre noget ved det, og byder dem velkomne til at hente inspiration hos LO, hvor man har formuleret en række ideer til, hvordan det skal gøres.