Bondo i brev til borgmestre: Meningsløst, at lærerne skal i konflikt for at få regler, som alle andre har

Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, appellerer nu direkte til landets borgmestre om opbakning til kravet om en arbejdstidsaftale i en ny overenskomst. (Foto: Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix)

Lærernes formand skriver brev til samtlige borgmestre med tre krav til en ny arbejdstidsaftale. Når kravene ikke er opfyldt, er det nok, fordi der følger noget andet med, når lærerne sidder ved forhandlingsbordet, siger borgmester.

Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, appellerer nu direkte til landets borgmestre om opbakning til kravet om en arbejdstidsaftale i en ny overenskomst. 

I et brev til sendt til samtlige 98 borgmestre skriver Bondo, 'at det ikke giver mening, at lærerne skal i konflikt for at få regler, som gælder for alle andre.'

- Lærerne kan og skal ikke have dårligere regler end alle andre, skriver Anders Bondo Christensen i brevet. 

Lærerformandens direkte henvendelse til det kommunale bagland falder sammen med, at Kommunernes Landsforening (KL) netop har varslet lockout af 250.000 lønmodtagere som modsvar på en række faglige organisationers strejkevarsel.

Lærernes arbejdstid er en af de helt store knaster i overenskomstforhandlingerne, der nu foregår i Forligsinstitutionen. Med støtte fra samtlige andre faglige organisationer med medlemmer i den offentlige sektor kræver lærerne atter at få deres arbejdstid reguleret i overenskomsten - og ikke i den lov, som blev resultatet af det politiske indgreb i lærerkonflikten i 2013.

I sit brev oplister Anders Bondo Christensen tre forhold, der 'i al sin enkelhed' skal til for at en arbejdtidsaftale med de kommunale arbejdsgivere kan falde på plads.

For det første skal lærerne vide, hvornår de skal være på arbejde. For det andet skal lærerne vide i ordentlig tid, hvis der sker ændringer i, hvornår de skal være på arbejde. Og for det tredje skal lærerne have opgjort deres præsterede arbejdstid med bestemte intervaller. I dag har lærerne mulighed for at få gjort deres arbejdstid op på årsbasis. 

Herlevs borgmester, Thomas Gyldal Petersen (S), er en af de kommunale spidser, der har modtaget brevet fra Danmarks Lærerforenings formand. Gyldal så meget gerne, at der kom et forlig i hus, men det er ikke så enkelt som Bondo beskriver det: 

- Der er ikke noget i Bondos mail, som ikke vil kunne opfyldes. Men når det ikke er sket, er der det nok, fordi der følger noget andet med fra lærerne, når de sidder ved forhandlingsbordet, siger Thomas Gyldal Petersen.

Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (S), der er en af de KL-folk, der sidder over for Bondo ved forhandlingsbordet, mener, at Bondos krav er blevet tilgodeset.

- Jeg betragter Bondos brev som en del af gamet. De forslag, vi fra KL har lagt frem i forhandlingerne, honorerer lærernes krav, siger Steen Christiansen.

Ifølge Anders Bondo Christensen er sigtet med brevet ikke alene at gøre opmærksom på de aktuelle overenskomst-udfordringer, men også at gøre opmærksom på, at det fremover kan blive svært at rekruttere tilstrækkeligt med uddannede undervisere.

- Jeg er med på, at det hele er ved at drukne i storkonflikt lige nu, men det nytter ikke at vi udskyder problemerne. Det ser svært ud, men vi har ikke stillet ultimative krav, siger Bondo.

Der er nye forhandlinger om lærernes arbejdstid i Forligsinstitutionen på tirsdag.