Den nye dagpengeaftale mellem regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti får generelt pæne ord med på vejen fra LO's formand Harald Børsting.
– Jeg er glad for, at forligspartierne har valgt at følge anbefalingerne fra Dagpengekommissionen så tæt, som de har. Jeg har over det seneste halvandet år sagt, at vi ønsker et dagpengesystem, hvor flere får en længere dagpengeperiode, hvor færre falder ud, og hvor det kan betale sig at tage småjob. Det får vi nu, siger LO’s formand Harald Børsting.
Aftalen indebærer blandt andet, at det maksimale antal karensdage, hvor de ledige ikke modtager dagpenge, bliver mindre end de otte om året, som Dagpengekommissionen lagde op til. I stedet bliver det de tre dage om året, som Harald Børsting og LO selv anbefalede i en mindretalsudtalelse.
Karensdage er en væsentlig del af finansieringen af den systemomlægning, som kommissionen foreslår, og en sænkning af antallet kræver derfor, at regningen skal betales af andre.
Nyuddannede får færre dagpenge
Der sker blandt andet ved at sænke dimittendsatsen for nyuddannede fra 82 til 78 procent. Det bliver en særlig model, hvor satsen for ikkeforsørgende bliver sænket til 71,5, mens satsen for forsørgende hedder 82 procent. Det er Harald Børsting ikke ovenud lykkelig for.
– Jeg mener, at politikerne efterlader en alt for høj regning til de nyuddannede dimittender. Dimittendsatsen for nyuddannede bør i mine øjne være højere end 71,5 pct. Vi nåede i kommissionen frem til, at 78 pct. var rimeligt. Det er naturligvis sympatisk, at der ikke ændres ved dimittendsatsen for forsørgere. Men jeg synes, sondringen mellem forsørgere og ikke-forsørgere er uhensigtsmæssig. Den sondring hører ikke hjemme i dagpengesystemet, fastslår Harald Børsting.
"Det virkede jo ikke"
Det ærgrer også Harald Børsting, at politikerne ikke har taget et større ansvar for at "rydde op i det dagpengesystem, de i al hast fik skabt tilbage i 2010."
- For det virkede jo ikke. Fagbevægelsens forslag til genopretning af dagpengesystemet krævede en tilførsel af 600 millioner kroner til systemet. Politikerne har kun fundet 300 millioner kroner, siger Harald Børsting.