LA-politiker: Sosu'en er vigtigere end akademikeren
Blog

Af May-Britt Kattrup
Se alle blogindlæg

Om May-Britt Kattrup

May-Britt blev valgt til Folketinget i 2015 for Liberal Alliance og er i dag partiets sundheds- og ældreordfører. May-Britt er uddannet civiløkonom og har en erhvervskarriere bag sig som eksempelvis brandmanager i Coca-Cola. Hun har derudover også været professionel rytter inden for disciplinen military. I dag er al May-Britts fokus på dansk politik, hvor hun bl.a. arbejder for mindre bureaukrati og mere tillid til de offentligt ansatte.

HVEM ØNSKER DU, der skal passe din gamle mor, når hun en dag skal på plejehjem? Skal det være en akademiker eller en sosuhjælper?
 
Ja, der findes formentlig ikke to forskellige svar på det spørgsmål. Jeg stiller det alligevel, fordi der for tiden finder et beskidt spil sted i forhandlingerne om kommunernes økonomi for næste år.
 
Spørgsmålet er blevet aktuelt, efter at TV2 for nogle uger siden kunne fortælle historien om et horrorlignende sparekatalog, der er blevet fremlagt i Bornholms Regionskommune. Mandag 7. maj skal det kommunale udvalg så tage stilling til sparekataloget.
 
Her lød et par af forslagene, at de ældre blot skal tilbydes bad hver anden uge og rengøring hver tredje uge.
 
Kommunens økonomi er presset, måtte man lade forstå. Men går man lidt dybere ned i substansen, så viser det sig, at de ældre er taget som gidsler i et magtpolitisk spil om flere penge.
 
Kommunen argumenterer, at de har for få penge, og derfor kan blive nødsaget til at tage disse drastiske skridt i brug.
 
Det er et dårligt argument, for det handler i bund og grund om ledelse. Hvis ikke der er penge nok på plejehjemmene, så må politikerne finde dem andetsteds. Det kunne være blandt de kolde administrative hænder, som der i øvrigt ikke er blevet færre af i kommunerne.
 
ÆLDREOMRÅDET er højt prioriteret i Liberal Alliance og desuden også i regeringen. Netop nu er ældreminister Thyra Frank ved at udsende midler til bedre bemanding i ældreplejen til alle landets kommuner. Bornholm står i år til at modtage fem millioner kroner ekstra fra finansloven. Det er vel og mærke en permanent ekstrabetaling, som fortsætter årene frem. Det er oveni de 10,6 millioner kroner, de får ekstra gennem den såkaldte værdighedsmilliard, som var en del af finansloven fra 2016.
 
På finansloven for i år var ældreområdet faktisk det velfærdsområde, der fik tilført allerflest midler - svarende til 2,7 milliarder.
 
Vi har desuden en af verdens dyreste offentlige sektorer, så det er en ren falliterklæring at tale om mangel på ressourcer. Det er mere et spørgsmål om, hvordan man prioriterer dem.
 
PÅ BORNHOLM har man tilsyneladende valgt at nedprioritere ældreområdet. Over de seneste 10 år er der kommet flere ældre på øen, men under en socialdemokratisk ledelse har man afskediget ca. 110 sosu-assistenter ifølge Kommunernes og Regionernes Løndatakontor. Til gengæld har man ansat f.eks. 30 ekstra akademikere i kommunen. Vi kan ikke undvære akademikere, men vi kan jo spørge kommunen, hvorfor akademikere i dette tilfælde er vigtigere end sosu-assistenter?
 
Det er i det hele taget uskønt at se, hvordan de svageste borgere skubbes forrest i geledderne i et større politisk spil. I Liberal Alliance har vi den opfattelse, at man først og fremmest skal bruge pengene på kerneopgaver som eksempelvis ældre på plejehjem. Det kommer før prestigeprojekter og flere bureaukrater i kommunen.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.