BLÅ BOG: Den viljefaste FN-chef Kofi Annan

FILES-SWITZERLAND-GHANA-UN-POLITICS-ANNAN-OBIT (Foto: Chris Young/arkiv/Ritzau Scanpix)

Kofi Annan har været generalsekretær for FN og modtaget Nobels fredspris. Lørdag er han død.

Den tidligere generalsekretær for FN Kofi Annan er lørdag død, 80 år gammel.

Læs mere om Kofi Annan her:

Navn: Kofi Annan.

Født: 8. april 1938.

Død: 18. august 2018 (80 år).

Fødested: Ghana.

Søn af: Henry Reginald Annan og Victoria Annan.

Gift med: Nane Annan i 1984. Før det var han fra 1965 til 1983 gift med Titi Alakija. Han har tre børn.

Uddannelse: Annan har en lang række akademiske grader fra prestigefyldte universiteter i Ghana, Schweiz og USA. Blandt andet har han læst økonomi.

Karriere:

* I 1962 blev han ansat i verdenssundhedsorganisationen, WHO. Siden fik han en lang række roller inden for FN-systemet. Blandt andet inden for den økonomiske kommission i Afrika og FN's Flygtningeorganisation, UNHCR.

* Fra 1993-1996 var han vicegeneralsekretær og havde ansvar for FN's fredsbevarende operationer. En vanskelig post som senere kom til at koste ham dyrt i anseelse.

* Fra 1997 til 2006 var han generalsekretær for FN som den første sorte afrikaner. Valget af Annan til generalsekretær var usædvanligt, fordi han efterfulgte en anden afrikaner, egypteren Boutros Boutros-Ghali.

Det var derfor efter gængs FN-praksis et andet kontinent and Afrika, der stod for tur til at indtage den vigtigste post i FN-hovedkvarteret i New York.

Usædvanligt var det også, at Annan i 2001 blev genvalgt til en ny femårsperiode i spidsen for FN, hvilket antydede omfanget af hans popularitet.

* I 2007 oprettede Kofi Annan organisationen Kofi Annan Foundation, som arbejder for fred, udvikling og menneskerettigheder.

* Han var i de senere år desuden medlem af en række organisationer blandt andet menneskerettighedsgruppen The Elders, og han var engageret på University of Ghana.

Pris: I 2001 modtog Kofi Annan sammen med FN Nobels fredspris "for deres indsats for en bedre organiseret og fredeligere verden".

Kilder: Ritzau, Kofi Annan Foundation og FN.

/ritzau/