Præsident Joe Biden lover på et topmøde med arabiske allierede, at USA vil stå bag dem, og at USA "ikke går nogen steder".
Biden er i Saudi-Arabien for blandt at presse på for at få øget olieproduktionen på et tidspunkt, hvor effekterne af coronapandemien og krigen i Ukraine har presset energipriserne i vejret.
Den amerikanske præsident fik ikke på mødet nogen konkrete løfter om, at de arabiske olielande vil øge produktionen her og nu. Det vil være op til Opec+, lyder det på et pressemøde fra den saudiske prins Faisal bin Farhan al Saud. Opec er organisation for de olieproducerende lande, og i Opec+ er også Rusland med.
Men Biden understregede inden afrejsen fra Saudi-Arabien, at USA ikke vil lade Mellemøsten spille sig af hænde.
- Vi vil ikke gå nogen steder og efterlade et vakuum, der skal udfyldes af Kina, Rusland eller Iran, slog han fast på topmødet i den saudiske storby Jeddah ved Rødehavet.
På topmødet med de arabiske lande appellerede han ifølge nyhedsbureauet Reuters til en sikkerhedsalliance i området, som også inkluderer Israel. Deltagerne på mødet i Jeddah var seks lande ved Den Persiske Golf samt Egypten, Jordan og Irak.
Biden indledte tidligere på ugen sin rejse til Mellemøsten med at besøge Israel.
Snakken om at arabiske allierede og Israel skal gå sammen, er først og fremmest rettet mod Iran.
De fleste arabiske deltagere på topmødet og Israel deler uviljen over for Iran og landets kontroversielle atomprogram. Et program, som de frygter vil føre til, at Iran bliver en atommagt.
- Vi mener, at det har stor værdi at inkludere så mange virkningsfulde egenskaber i denne region som muligt. Og Israel har bestemt betydelige evner inden for luft- og raketforsvar, lyder det under en briefing fra en embedsmand, der ledsager Biden.
Men forslaget om en alliance med Israel blev modtaget køligt af Saudi-Arabien, skriver Reuters.
Under sit besøg i Saudi-Arabien har Biden kritiseret den saudiske kronprins Mohammad bin Salman for - efter alt at dømme - at beordre drabet og parteringen af den kritiske saudiske journalist Jamal Khashoggi. Det skete på det saudiske konsulat i den tyrkiske storby Istanbul i 2018.
Det var et forløb, der dengang fik Biden til at kalde Saudi-Arabien en paria. Det var efter, at en efterretningstjeneste i USA konkluderede, at det var Salman, som stod bag likvideringen af Khashoggi.
Salman fortalte ifølge udenrigsminister Adel al-Jubeir Biden under deres møde fredag, at det var begået fejl, som man ville lære af. Men at USA selv har en fortid med mange fejl, mindede han om.
Al-Jubeir nævnte her blandt andet krigen i Irak og fængslet Abu Ghraib, hvor amerikanske soldater mishandlede og ydmygede irakiske fanger.
/ritzau/Reuters
/ritzau/Reuters
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.