Administration 

Haarder: Kritisk at så mange unge bliver politikere uden arbejdslivserfaring

75-årige Marianne Jelved, 68-årige Holger K. Nielsen, 74-årige Bertel Haarder og 72-årige Mogens Lykketoft er gråt guld i dansk politik. Flere af dem oplever, at der er en forventning i dansk politik om, at man stopper, når man kommer op i 60'erne. (Foto: Foto: Andreas Beck.)

Fire politiske veteraner advarer om, at sammensætningen af det danske folketing bliver stadig mere skæv. Det er farligt, at mange unge akademikere anser folketingsarbejde som en karrierevej mere end et politisk kald, mener nestorerne.

Alder er blevet et karrierestop i dansk politik. Er man i folkepensionsalderen, kan man godt glemme alt om ministerposter. Erfaring er ikke længere i høj kurs hos partilederne og unge ambitiøse folketingsmedlemmer.

Det er oplevelsen hos politiske veteraner som SF’s Holger K. Nielsen, venstremanden Bertel Haarder, socialdemokraten Mogens Lykketoft og den radikale Marianne Jelved.  

- I forhold til andre lande er der kommet en ungdomskultur i dansk politik. Folk kommer tidligt ind i politik, og går tidligt væk fra politik. Der er ikke nogen Bernie Sanders, der stiller op herhjemme, og hvor du i USA oplever stor kampgejst hos politikere over 70 år, ser du det slet ikke herhjemme, siger Holger K. Nielsen.

Overordnet set er stemningen i dansk politik, at når man er fyldt 65 år, er det tid til at gå af.
Holger K. Nielsen, SF.

Ved det kommende folketingsvalg genopstiller den 68-årige SF-politiker og tidligere minister ikke. Det er hans helt egen beslutning, men han lægger ikke skjul på, at han indirekte har oplevet aldersdiskrimination som folketingspolitiker i takt med, at tindingerne er grånet.

- Der er sådan en forventning – og det har der også været omkring mig – om, at det er på tide at træde tilbage, når man har siddet i så mange år.

- Jeg synes jo, at det er fint, at der er erfaring i et parti, men overordnet set er stemningen i dansk politik, at når man er fyldt 65 år, er det tid til at gå af, fastslår Holger K. Nielsen, der første gang kom i Folketinget i 1981.

Artiklen fortsætter under videoen.

Fyret som minister

Også Bertel Haarder advarer om, at det danske Folketing nødig skulle blive et slags ungdomsparlament. 

- Der er en ubegrundet og mærkelig forventning om, at når man nærmer sig 70 år, skal man vist til at trække sig. Og det er uanset, at vi fire (Mogens Lykketoft, Marianne Jelved, Holger K. Nielsen og Haarder selv, red.) ligger tårnhøjt i alle tillidsmålinger, og det vigtigste i politik er tillid, fastslår Bertel Haarder.

For tre år siden mistede han sin ministerpost.

- Da jeg blev fyret som minister, lå jeg allerhøjest i tillidsmålingerne. Siden har jeg spøgt med, at det var derfor jeg skulle fyres, for så rykkede de alle sammen en tand op.

- Vi har intet problem hos vælgerne med vores alder. Overhovedet ikke. Men hos journalister og somme tider også hos kolleger har vi det, og det er selvfølgelig, fordi nogle gerne vil have vores poster, siger Bertel Haarder.

Det er et krisetegn, at så mange helt unge, hvoraf mange ikke engang har færdiggjort deres uddannelse eller har nogen arbejdslivserfaring, bliver valgt til Folketinget.
Bertel Haarder, Venstre.

Hverken Mogens Lykketoft eller Marianne Jelved har personligt oplevet at blive diskrimineret på grund af alder, men begge ærgrer sig over, at alder og erfaring ikke er i høj kurs på Christiansborg.

- Jeg har haft den glæde at være lærer i 22 år og haft to perioder som kommunalbestyrelsesmedlem, inden jeg kom i Folketinget. Den erfaring har jeg været glad for, siger Marianne Jelved og beklager, at mange unge søger ind på Christiansborg uden synderlig meget erfaring fra arbejdslivet at trække på.

Både ungdomskulturen og de mange akademikere i Folketinget bekymrer de garvede politikere. Ikke fordi de selv er gamle og på vej ud af politik. Men fordi det skaber skel til befolkningen og mistillid, hvis parlamentet ikke repræsenterer befolknings-sammensætningen bare nogenlunde, anfører de.

- Det er et krisetegn, at så mange helt unge, hvoraf mange ikke engang har færdiggjort deres uddannelse eller har nogen arbejdslivserfaring, bliver valgt til Folketinget, siger Bertel Haarder.

Han peger på, at det er godt, at de unge har politiske ambitioner, men problemet er, at de blokerer for, at folk med erfaring og agtelse i lokalsamfundet stiller op og bliver valgt.

- Mange vælger politik som en karrierevej og starter som medlemssekretær på Christiansborg og ender som minister. Det er et problem, siger Bertel Haarder.

Rugbrødsarbejde skal have større værdi

Holger K. Nielsen fremhæver, at politik i stigende grad er blevet en karrierevej frem for et kald for mange unge. Ifølge ham er det forkasteligt, hvis man kun går ind i politik for at få en ministertitel på cv'et. 

- Jeg synes godt, at man kan opvurdere rugbrødsarbejdet som almindeligt folketingsmedlem.

- Det er dybt meningsfuldt arbejde at sidde i et udvalg og arbejde med lovforslag og helt jordbundne ting. Men for nogle handler det om først at være folketingsmedlem, så minister - og bliver du ikke minister, gider du ikke mere, konstaterer Holger K. Nielsen med forarget stemme. 

Det er et stort problem, hvis vi på grund af ungdomskulturen nærmer os en situation, hvor departementscheferne er cand.scient.pol’er, mens mange ministre er stud.scient.pol'er.
Mogens Lykketoft, Socialdemokratiet.

Også Mogens Lykketoft vurderer, at de mange unge karrierefikserede akademikere i Folketinget er et problem for parlamentets troværdighed.

- Det er et stort problem, hvis vi på grund af ungdomskulturen herinde nærmer os en situation, hvor departementscheferne er cand.scient.pol’er, mens mange ministre er stud.scient.pol'er, fastslår han.

Marianne Jelved pointerer, at det er vigtigt, at vi i Danmark får en debat om parlamentarismen, så det at være almindelig folkevalgt får større prestige.  

- I Folketinget skal der være nogle med forskellige baggrunde, alder, indsigt og erfaringer. Ellers bliver det for ensidigt, siger hun og påpeger, at desto mere parlamentarikerne ligner hinanden, jo snævrere en debat får vi i Folketinget, og jo større bliver kløften mellem politikere og vælgere.

Partiernes baglande skrumper

Veteranerne er enige om, at et af de største udfordringer for vores parlamentarisme, som vi kender det i dag, er de forsvindende små baglande, som de politiske partier har.

- Partierne er skrumpet ind til små grupper, der også ofte er lidt aparte i profil og alder i forhold til dem, der skal stemme på dem. I min barndom havde Socialdemokratiet cirka 300.000 medlemmer. I dag har vi – på en god dag – cirka 40.000 medlemmer, noterer Mogens Lykketoft.

Den gamle garde på Christiansborg er fulde af erfaring og energi, men mener ikke altid, at det bliver værdsat af yngre, ambitiøse karrierepolitikere. Nestorerne frygter, at fremtidige generationer kommer på Borgen i få år og ikke tager det daglige slid i Folketinget, fordi de vil have ministerposter. Foto: Andreas Beck.

Sammenlignet med 1970erne er der sket et dramatisk opbrud i dansk politik, når man ser på vælgervandringer, anfører de. Kernevælgerne er få. De klassiske mønstre, hvor smeden og håndværkeren stemte på et arbejderparti, og landmanden og direktøren på et borgerligt parti, er udviskede.

Nye partier som Liberal Alliance, Alternativet og Nye Borgerlige kan komme og gå,  fordi vælgerne er troløse og shopper rundt. Man kan blive valgt som folketingskandidat på et vælgermøde, hvor der kun er dukket sytten mennesker op, betoner de.

- Hvis jeg endelig skulle blive bekymret for noget, er det den udvikling. Der er ikke den stabilitet i samfundet, som der var engang, siger Marianne Jelved og fremhæver, at det er vigtigt, at vælgerne har en form for politisk identitet og engagement.

Vores demokrati er stadig stærkere end i andre lande. Men der er en risiko for, at det krakelerer.
Marianne Jelved, Radikale Venstre.

Mogens Lykketoft nikker, mens Bertel Haarder rynker panden.

- Når det politiske bagland er blevet så svagt, tager medierådgiverne, taktikerne og spindoktorerne over. Hvis jeg skal være helt ærlig, lytter partilederne jo mere til dem end til medlemmerne af folketingsgruppen, siger Bertel Haarder.

Det bekræfter Marianne Jelved med ordene: - Det er hammer irriterende!

Ifølge de politiske nestorer bør det være en hovedopgave for partilederne at forny  partierne indefra, så der kommer mere liv, politisk indhold og medindflydelse til medlemmerne.

Og der er alvor i stemmen, når de appellerer til de yngre partiledere for at gøre noget.

- Vores demokrati er stadig stærkere end i andre lande. Men der er en risiko for, at det krakelerer, siger Marianne Jelved.

Bertel Haarder henviser til den berømte fysiker Stephen Hawkings, der har sagt, at 80 procent af al masse i universet er usynligt. At man ikke kan se det, der får universet til at hænge sammen.

- Jeg sammenligner den tillid, som Danmark er bygget op omkring, med det mørkestof, som Stephen Hawkings taler om. Sammenhængskraften i Danmark og tilliden er vores kit. Hvis tilliden går fløjten, er det et problem, fastslår Bertel Haarder.

Mogens Lykketoft pointerer, at det er vigtigere end nogensinde for toppolitikere at skabe tillid til vælgerne ved at gøre noget ved klimaforandringer, ulighed, folkevandringer og finansmarkeder, der fusker og stikker af med kæmpe gevinster.

- Velfærdsstatens hele konstruktion krakelerer jo, hvis de rige ikke betaler skat, og de fattige får lov at blive fattigere, siger han.

mand
Kendte

Christian Degn:

Nyt stort projekt

tennisspiller
Sport

Holger Rune:

Knækker argentiner

høns i bure
Nyheder

Ikke stor fare for

folkesundheden 

portræt mand
Nyheder

Tilbage på jobbet

portræt mand
Nyheder

Vil hæve abortgrænsen

to mænd
Nyheder

Biden: Vil møde

Trump i tv-debat

pistol
Krimi

16-årig sigtes

for skydevåben 

helikopter og ambulance
Krimi

Voldsomt:

Kvinde fløjet på hospitalet

Pressenævnets logo
Nyheder

Pressenævnet kritiserer Avisen.dk

portræt mand
Kendte

Ville afbryde Forræder

Nyheder

Amerikanske styrker til Danmark

blå blink
Krimi

Drabstiltalt:

Han ville brænde skib af

pusher street på christiania
Krimi

Christiania-beboer tjente

20 millioner på hash

person cykler i regnen
Nyheder

Vådeste april i 150 år

mand poserer
Krimi

Stig Tøfting tiltalt

for vold

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Livsstil

Optimistiske danskere:

Sommeren kommer snart 

mus
Dyreliv

Mange mus i år:

Sådan slipper du af

med dem

Krimi

Omkom på fiskekutter:

Hævder han gik amok 

politibiler holder foran retsbygning
Krimi

Bombetrussel:

Østre Landsret evakueret 

kong frederik smiler
Kongelige

Kong Frederik åbner ny metro 

politibil med påskriften politi
Krimi

Fandt narko og pistol:

To anholdt 

to personer står på christiansborg
Nyheder

Snagede i mails:

Folketinget brød loven

kvinde med briller
Kendte

Politiker knust af sorg:

Mistede nyfødt datter

Nyheder

Store bededag: Lukkede

skoler og fri til ansatte

bil holder på fortov
Krimi

Bilist opdagede røveri og

kørte ind i gerningsmand 

påfulgetæppe
Kongelige

Dronning Margrethe har

designet nyt Tivoli-tæppe 

folk sidder i solen
Nyheder

Lun weekend venter 

en klase vindruer på en stok
Mad og drikke

Dårligste vinproduktion i 62 år

Nyheder

Norsk mord-sigtet milliardær frikendes

et pilleglas
Sundhed

Forskning: D-vitamin hæmmer kræft

en bil på et fortov
Krimi

Fodgænger i alvorlig ulykke

Nyheder

Harvey Weinsteins voldtægtsdom omstødt

kraner i bybilledet
Krimi

Mand er faldet ned fra kran under arbejde

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse