Babyer skal helst til verden ad den hårde vej – de skal ases og mases ud gennem bækkenet. For så slipper de for at have svært ved at trække vejret de første dage af livet i modsætning til børn, der hurtigt bliver taget ud af morens mave.
Børn født ved planlagt kejsersnit har nemlig op til fire gange højere risiko for vejrtrækningsproblemer end børn, der fødes normalt eller ved akut kejsersnit.
Det viser en ny, dansk undersøgelse fra Århus Universitetshospital, som blev offentliggjort i går i britiske lægetidskrift British Medical Journal.
Samtidig har antallet af kejsersnit nået et historisk højt niveau i Danmark. Hver fjerde barn bliver født ved kejsersnit, og blandt dem er det moren, der i hvert ottende tilfælde selv ønsker det.
Voldsomme fødsler
Det sker mest, fordi kvinder med svære fødsler bag sig vil skånes, fortæller Anne Kirkeby Hansen, som er læge og en af forskerne bag undersøgelsen.
»Flere og flere kvinder vælger selv at få kejsersnit, og det er ofte, fordi deres første fødsel har været meget voldsom. Nu har vi det videnskabelige belæg for at sige, at det øger risikoen for vejrtrækningsproblemer, men det er sjældent, at det sker,« siger hun.
Forskerne mener, at barnets lunger modnes under en normal fødsel på grund af morens pres og hormoner, der frigøres. Og at det ikke sker ved et planlagt kejsersnit.
»Men det gode for barnet ved akutte kejsersnit er, at kvinden forinden har haft veer og udløst stresshormoner i kroppen. Derfor tror vi, at de ikke har vejrtrækningsproblemer,« siger Anne Kirkeby Hansen.
Helt raske på sigt
Men når det går galt, kommer børnene på neonatalafdelingen, som tager sig af helt små børn og for tidligt fødte.
Det fortæller overlæge på Hvidovre Hospitals neonatal afdeling Klaus Børch.
»De er her typisk to til fire dage i kuvøse, hvor de får luft blæst ind gennem næsen og ned i lungerne. På sigt bliver de fuldstændig raske børn, men adskillelsen mellem mor og barn giver tit problemer med amning,« siger han.
Klaus Børch anbefaler kvinder at føde almindeligt, hvis det kan lade sig gøre.
»Men for de kvinder, der allerede har oplevet en fødsel, der har været meget traumatisk, vil det måske være bedst med kejsersnit.«
Netop derfor fik Bente Flinker fra København kejsersnit, da hun skulle have sit andet barn.
»Og jeg ville gøre det igen selv med den nye viden, for der er også ting, der kan gå galt, selvom man føder almindeligt,« siger hun.