Sosu-medarbejdere og sygeplejersker med job i landets kommuner kan se frem til ekstraordinære lønstigninger i de kommende år.
De kommunale arbejdsgivere har ved de aktuelle overenskomstforhandlinger lagt godt 500 millioner kroner på bordet, som skal komme netop disse personalegrupper til gode. Det bekræfter Kommunernes Landsforenings topforhandler, Høje Taastrups borgmester Michael Ziegler (K) over for Avisen.dk.
- Vi kan kan konstatere, at der er nogle serviceområder, hvor vi står over for betyderlige rekrutteringsproblemer i de kommende år. Det gælder først og fremmest på sundheds- og ældreområdet. Vi har faktisk allerede problemer i dag, hvor tre ud af fire kommuner oplever problemer med at få de medarbejdere, som de skal bruge, siger Michael Ziegler.
I øjeblikket har knap 70.000 sosu-hjælpere og sosu-assistenter og knap 12.000 sygeplejersker job i landets kommuner. Med stigningen i antallet af ældre vil der bliver brug for endnu flere de kommende år. Det er i det lys, at man skal se kommunernes villighed til at give disse grupper et ekstra lønhop.
- I fremtiden vil kombinationen af et stærkt stigende antal plejekrævende ældre og færre sosu-uddannede gøre, at behovet for arbejdskraft vil vokse. Derfor er vi nødt til at kigge på, hvordan vi fremtidssikrer vores arbejdsmarked, så vi kan være sikre på, at vi har den arbejdskraft, vi skal bruge. Det her er ét redskab, som vil kunne bidrage at gøre det mere attraktivt at vælge de her fag. Der skal nok også andre ting i spil, siger Michael Ziegler.
Et gennembrud
I fagforbundet FOA, der organiserer sosufolkene, glæder formand Dennis Kristensen sig over udspillet:
- Det er absolut et gennembrud, siger FOA-formanden.
Hvordan, pengene præcis skal fordeles mellem grupperne, er endnu ikke forhandlet på plads, men ifølge Dennis Kristensen harmonerer de nye signaler fra Kommunernes Landsforening under de hidtidige drøftelser godt med FOA's ønsker.
Dermed kan der blandt andet være udsigt til stigning i elevlønnen og en hurtigere vej til den højere slutløn, stigning i tillæg for arbejde på skæve tidspunkter og bedre pensionsvilkår. Derudover skal det være mere attraktivt for sosu-hjælperne at tage uddannelsen til sosu-assistent.
- Vi har i fællesskab konstateret, at vi har den laveste elevløn på erhvervsuddannelserne, så her kan vi gøre noget for både de unge og vokseneleverne, mener Dennis Kristensen.
Ifølge FOA har en sosu-assistentelev under 18 år en årsløn på 99.580 kroner, mens elever på erhvervsuddannelserne i gennemsnit tjener 123.780 kroner.
- Pengene skal udmøntes på en måde, så de bidrager til øget rekruttering. Det er det afgørende, og så må vi finde ud af hvordan i forhandlingslokalet, siger Michael Ziegler.
KL lægger de godt 500 millioner kroner på bordet på et tidspunkt, hvor en lang række organisationer har stillet et fælles krav om en ligelønspulje og en pulje til lavtlønnede. 85 millioner kroner lyder kravet på.
- Nogle vil nok spekulere på, om FOA nu er blevet købt ud af ligeløns- og lavtlønsalliancen, siger Dennis Kristensen og giver selv svaret:
- Det er vi ikke. Men selvfølgelig vil vi tage imod pengene (fra rekrutteringspukjen, red.), hvis arbejdsgiverne lægger dem frem, siger Dennis Kristensen.
Rigtig fint
I pædagogernes forbund, BUPL, kalder formand Elisa Bergmann det 'rigtig fint,' at KL er opmærksom på ældreplejen, men hun opfordrer samtidig til at se på udfordringerne på hele det kommunale arbejdsmarked:
- De har en akut udfordring på ældreområdet. Men lige om lidt er der også en anden udfordring, for frem mod 2025 vil der være 56.000 flere børn mellem 0 og fem år, som har krav på et godt pædagogisk udviklingsmiljø. Og det vil kræve 8.500 flere pædagoger blot for at holde de nuværende normeringer. Vi har udfordringer bredt hen over velfærdsopgaverne, når store årgange går på pension. Det er en stakket frist at booste ét område, for hvad så med alle de andre områder, der er mindst lige så vigtige, siger Elisa Bergmann.
Hun forudser, at et ekstraordinært lønløft til sosu'er og sygeplejersker vil skærpe pædagogernes efterspørgsel på tilsvarende stigninger:
- Det er vigtigt, at man har blik for, hvordan man skaber gode arbejdspladser generelt set med gode vilkår og god løn, siger Elisa Bergmann.
Ifølge KL's topforhandler er der imidlertid ikke andre faggrupper, der regne skal med ekstraordinære lønhop i denne omgang. Pengene skal gå til ældreområdet, hvor problemet med at skaffe arbejdskraft er størst, fastslå han:
- Jeg er helt med på, at når vi slår sådan et tema an, vil alle grupper, som oplever rekrutteringsudfordringer, selvfølgelig byde sig til. Det er helt legalt. Det afgørende er, at det her skal målrettes, og hvis vi målretter til alle, så målretter vi ikke, siger Michael Ziegler.