Tæt på verden Arabisk forår går mod iskold vinter
Nadia Jelassi skulptur, der har giver hende store problemer i Tunesien. Skærmbillede fra tv-stationen al-Jazeeras program Inside Story
Kunstnere og journalister forfølges i Egypten og Tunesien. En stribe sager bygget over diktatorernes metoder og love foregår.

Kunstnere og journalister i Tunesien og Egypten sidder nu anklaget for forbrydelser, der til forveksling ligner dem, som fortidens diktaturer brugte til at kvæle ytringsfrihed med.

I Egypten er to journalister anklaget for at fornærme den nye præsident Morsi. I løbet af sommeren har vagtsomme mediefolk dokumenteret flere angreb på medier i landet. Medier er lukket, journalister fået tæv, og censur er brugt.

To tunesiske kunstnere er tilbageholdt for kunstværker, der vurderes som kritiske overfor styre og religion. Efterfølgende deres udstilling gik folk amok flere steder i landet, nedbrændte politistationer, domsbygninger mm. En person omkom.

Vinterkulde

Tuneserne Nadia Jelassi og Ben Salem kan få op til fem år i fængsel.

Førstnævnte udstillede en indtallation, som kunne fortolkes som stenede muslimske kvinder. Det andet drejede sig om en stribe myrer, der strømmede af et barn skoletaske og skrev navnet ”Allah”.

Den internationale menneskeretsorganisation Human Rights Watch protesterer over brugen af gamle diktatoriske love, der knægter ytringsfrihed i Tunesien.

Det samme gælder for Egypten, hvor Mubarak-lovene ikke er fjernet.

Gruppen siger, at forsøgene på at kvæle ytringsfrihed sker igen og igen. I sagen om kunstudstillingen i Tunesien opfordrede adskillige prædikanter deres troende til at dræbe kunstnerne.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.