Når det nye folketingsår i dag indledes med Folketingets åbning, vil det samtidig skyde gang i et år præget af store parlamentariske udfordringer for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
Det vurderer DR’s politiske analytiker Karin Axelsson, der mener, at regeringen skal være skarp i disciplinen "parlamentarisk linedans".
- Nu skal Lars Løkke Rasmussen både tale med DF og også nå hele vejen rundt i blå blok til Liberal Alliance og Konservative. Hvis de af den ene eller anden grund ikke vil lege med, skal han indover midten til S og R – eller videre helt over til SF og Alternativet, siger hun til dr.dk.
Politisk kommentator Hans Engell mener, at den største risiko for Løkke-regeringen bliver EU-afstemningen 3. december, hvor danskerne skal tage stilling til retsforbeholdet. Regeringen anbefaler et 'ja', og et 'nej' fra danskerne vil derfor få store konsekvenser, vurderer Engell.
- Taber de den, så vil det ramme regeringen og ja-siden i Folketinget meget hårdt. Det bliver en overligger i dansk politik. Hvis vi ikke kan køre videre, så bruger vi al vores politiske kapital i EU. Så folkeafstemningen er det alvorligste, siger Hans Engell til Ritzau.
Første hurdle er finansloven
Børsens politiske kommentator, Helle Ib, er mere optimistisk på Løkke-regeringens vegne. Hun vurderer, at Løkkes smalle regering trods sine få mandater vil leve længere end tre år.
- Hvis der er noget, Løkke virkelig er ferm til, er det at tænke i kreative løsninger. Se nogle smutveje og kompromiser, siger hun til Ritzau.
Alle tre anlytikere er enige om, at den første hurdle for statsminsteren er finansloven. Og den skal helst være blå, lyder det fra både Helle Ib og Hans Engell.
- Det vil være pinligt, hvis den første finanslov ikke bliver blå. Det vil sende et signal om, at der ikke er et operativt flertal. Thornings første finanslov var rød. Det sender et signal, om regeringen kan køre igennem eller ej, siger Hans Engell.
En åbningstale uden overraskelser
Folketingets åbning indledes traditionen tro med en tale fra statsministeren, og den vil ikke byde på de store overraskelser, lyder det fra Helle Ib.
- Jeg tror ikke, at der bliver hevet en lind strøm af kaniner op af hatten. Han vil som på valgnatten og sin tiltræden betone, at det er en smal regering. Han er bevidst om det og vil se brede flertal, siger hun.
Samme melding lyder fra Hans Engell, der tror statsministeren vil komme ind på EU, flygtninge samt regeringens reformer om dagpenge og skat.
- Det bliver en pænt ydmyg tale. Løkke er leder af den smalleste regering i mange år, som skal hente 60 mandater hver dag, siger Hans Engell til Ritzau.
Ud over Folketingets åbning kan Lars Løkke Rasmussen også fejre sine første 100 dage som statsminister for en smal Venstre-regering. Det har været 100 hektiske dage, skriver statsministeren selv på Facebook, og det næste kan blive ligesådan, lyder spådommen.
- Regeringens første 100 dage har været uforudsigelige med flygtningestrømmen og Carl Holsts afgang. De næste 100 dage bliver ikke mindre uforudsigelige, siger Karin Axelsson til dr.dk.